MED BLIXTFART IN PÅ PGA-TOUREN

2014-12-17

Text: Jenny Olsson
Foto: Getty Images 

Från okänd collegespelare till blivande golfstjärna? Jonas Blixt, 27 år, är med sannolikhet vår nästa stora export ut i världen. I januari peggar han upp för sitt första framträdande på PGA-touren. Golfbladet har tagit pulsen på värmlänningen och hört hur det står till med premiärnerverna. 

Precis innan jag ska ringa upp Jonas Blixt, för tillfället hemma på lite julledighet hos mamma och pappa i Karlstad, dyker en välbekant låt upp i mitt huvud. Jag nynnar på Lilla Sportspegelns gamla klassiska intro ”Du kan alltid bli nummer ett, bara börja sätt i gång…” medan jag slår numret på telefonen. 

Jag undrar om Jonas Blixt som liten drömde om att bli just det. Nummer 1. 

Eller snarare drömmer om det, för det är ju nu hans resa mot den absoluta golftoppen börjar. 

– Att bli nummer 1 ville jag redan som ung, så det är klart att det är ett av mina mål, men det är många steg som måste tas för att nå dit. Det är långt kvar, jag har knappast bevisat något än, säger Jonas Blixt. 

Hans röst i telefonen är klar och bestämd och klingar lätt på värmländska. Vid 27 års ålder har Jonas Blixt skaffat sig den självklara auktoriteten hos den som med flera års erfarenhet från ett proffsliv vet vad som krävs, samtidigt som han har kvar den ungdomliga entusiasmen hos den som är i början av ett stort äventyr. 

Som en av de 25 bästa spelarna på amerikanska Nationwide Tour i höstas har han tagit sig igenom nålsögat till världens största golftour, PGA. Den 13:e januari peggar han upp på Waialae Country Club i Honolulu på Hawaii för sin debutrond. 

– Det känns fantastiskt bra, hur bra som helst faktiskt. Lite overkligt fortfarande men det ska bli otroligt kul att spela på PGA-touren nästa år. Det är ju världens bästa golftour och man vill ju alltid spela mot dem som är bäst, säger Jonas Blixt. 

2011 var året då det verkligen lossnade för dig med tre andraplatser och ytterligare ett antal topp 10-placeringar på Nationwide Tour. Varför kommer framgångarna nu? 

– Det har inte hänt så jättemycket egentligen. Jag har slagit bollen från tee mycket bättre och har träffat fler fairways, och är man på fairway så är det mycket lättare att attackera pinnen. Sedan har jag spelat där i tre år och har skaffat mig bra erfarenheter. Jag kände väl att det var bära eller brista som gällde i år. 

När du kom tvåa i Cox Classic i slutet av augusti hade du en totalscore på 263 slag, -21, Rondscorerna låg på stabila 69-67-63-63. Är det vad som behövs för att lyckas; stabila ronder en bra bit under 70-strecket? 

– På Nationwide Tour måste man göra birdies mer eller mindre hela tiden, det går inte att slappna av. Sedan är det rätt hög nivå på spelarna nu för tiden. Säkert 60 procent av de som spelar där har ju spelat på PGA-touren tidigare och kommit tillbaka, så det är riktigt bra konkurrens. Ska du vinna en tävling så är det bara att göra birdies, fullt ös. 

Gillar du att spela på lätta banor och göra många birdies eller föredrar du tuffare banor där du får kämpa för par? 

– Det spelar inte så stor roll faktiskt. Bring it on! Det är alltid kul att göra birdies, men det som är roligast är att vara bland dem som kan vinna tävlingen den sista dagen. 

Hur mycket är talang och hur mycket är hård träning? 

– Jag ska inte hymla med att jag har lagt ner väldigt många timmar på träningen. Kärleken till golfen finns där och det är det som gör att man fortsätter och klarar av att träna på den nivån. Det har hjälpt mig väldigt mycket. Men visst, lite talang är det väl också … 

MÅLMEDVETEN SOM FÅ

Talangen och träningsniten har nu tagit Jonas Blixt till golfens finrum. Som debuterande PGA-rookie har han därmed också presenterat sig för den svenska golfpubliken. Än så länge blir han visserligen sällan igenkänd, berättar han, fast det passar honom å andra sidan rätt bra. 

– Jag tycker om att vara outsider och komma från ingenstans. Jag trivs bäst när jag inte känns igen, det är rätt skönt. 

Svaret kommer lite oväntat, som tourproffs förväntas man vilja stå i strålkastarljuset, men de som känner Jonas Blixt vet också att han har höga ambitioner. Han är orädd och rakt på sak, och han lyssnar hellre på sig själv än på andra. Men när jag ber honom att beskriva sig själv blir han tyst en lång stund. 

– … du får nästan prata med min mor istället. Men social, omtänksam, målmedveten och envis. Jag vet vad jag vill. Jag blir väldigt fokuserad på det jag gör och stänger ute allting annat. På banan är det en väldigt bra egenskap, då slipper man tänka på alla andra grejer som kan hända men som man ändå inte kan påverka. 

Du slog dina första golfslag som ung knatte på Eksjö golfklubb. När kom du på att du ville satsa helhjärtat på golfen? 

– När jag var runt 15-16 år. Jag spelade både hockey och golf och visste inte riktigt vad jag ville göra. Jag spelade Sverigepucken och sedan TV-pucken, men det krävdes lite mer tid för hockeyn än vad jag kunde ge under somrarna, de andra som barmarkstränade blev mycket större och starkare så jag halkade efter. Samtidigt blev jag mycket bättre i golf hela tiden så det blev naturligt att jag valde det. När jag sedan fick upp ögonen för collegespel funderade jag snarare över hur jag skulle kunna bli en bättre golfspelare än hockeyspelare, och lade upp en ganska bra plan över min karriär. Det har ju gått rätt bra med den planen hittills. 

Hur var dina collegeår på Florida State? 

– Det var tufft, som ett uppvaknande lite grann, men samtidigt väldigt kul. Man fick växa upp snabbt, det man gjorde det fick man stå för. I USA är det mer inriktat på resultatet och hur bra man spelar. Det var att prestera hela tiden. Man lär sig fruktansvärt mycket om sig själv, hela tiden. 

Efter studierna valde du sedan att stanna kvar i USA och du blev proffs 2008. På vilket sätt utvecklades din golf på Nationwide Tour? 

– På college fick man spela mycket bättre banor jämfört med i Sverige och på Nationwide fick man spela med ännu bättre spelare. Man ser hela tiden vad man saknar. Det långa spelet har blivit bättre och bättre år för år sedan jag kom till USA. Närspelet har hela tiden funnits där, det är väl det som har gjort att jag har överlevt många gånger. 

Vilka är dina styrkor på golfbanan? 

– Puttning och närspel är det jag utmärker mig mest i. Sedan har det längre spelet blivit bättre och bättre. Skulle jag bli ännu bättre mellan järnfem och driver så skulle jag klättra ännu högre på rankingen, det är det jag behöver förbättra. Jag kommer att fortsätta träna hårt och fokuserat och försöka ta mina delmål ett efter ett. 

Vad har du satt upp för mål inför 2012? 

– Jag vill komma topp 50 på penninglistan och jag vill sänka min snittscore med ett halvt slag. Och så vill jag bli bättre med mina järn och min driver. Så det är många små mål. Det är klart att jag vill ha minst en vinst, det vore jättekul, men det är ingenting jag kommer att tänka på så mycket. Vinna vill man ju ändå göra varje tävling. 

Med den framgång som du har haft under det senaste året måste det väl ändå komma en hel del press, hur hanterar du det? 

– Äsch, så mycket press sätter jag inte på mig själv. Jag försöker bara förbereda mig så bra som möjligt och så får det gå som det går. Ju mer press man sätter på sig själv desto sämre spelar man. Man ska nog helst vara lite hjärndöd när man spelar så att man fokuserar på rätt saker och inte tänker på faktorer som man ändå inte kan påverka. Jag vet vad jag vill och hur jag ska nå dit och det verkar funka för mig. Om det har gått sämre någon tävling så försöker jag bara tänka: Det var den veckan det, det finns många golftävlingar här i världen. Troligtvis kommer jag att spela ett antal år till så då kan man inte gräva ner sig över en eller två tävlingar. Golfspelet är inte alltid bra, det tar mer energi att bli arg över det än att släppa det och gå vidare. 

Säsongens första tävling på PGA-touren får du inte spela eftersom det bara är segrarna från 2011 som blir inbjudna. Men i den andra tävlingen på Hawaii 13-16 januari är det dags att göra debut. Hur nervöst tror du att det kommer att kännas när du peggar upp på första tee? 

– Ha ha, ja du… Det kommer nog att kännas rätt duktigt tror jag. Jag har aldrig hoppat ur ett flygplan men ungefär så kommer det nog att kännas. Jag tror att jag kommer att vara riktigt nervös, men förhoppningsvis bara det första hålet. Men jag är grymt sugen på att åka dit och mäta mig med de andra. Jag hoppas att ja kan vara i bra form. 

Du är 27 år nu och i början av din förhoppningsvis långa karriär. Hur ser du på framtiden? – Det har varit kul att jag förbättrat mig varje år och jag hoppas kunna fortsätta göra det. Jag ser fortfarande många saker jag behöver förbättra för att bli riktigt bra. Att bli nummer 1 är inget jag tänker på nu, men det målet finns ju ändå där någonstans. Ju mer jag spelar desto mer känner jag att jag gör det jag är bra på och tycker om att göra, och då blir man ju oftast väldigt bra på det. Jag går in helhjärtat på det här.

Personligt/Jonas Blixt 

Födelsedatum: 1984-04-23 
Bor: Jacksonville Beach, Florida 
Familj: Mamma Lena, pappa Hans-Ove, bror Jacob och syster Caroline 
Blev proffs: 2008 
Hemmaklubb: Karlstads GK 
Främsta meriter: 7 segrar (Svenska Mini-Touren, Skandia Tour samt juniortävlingar i Sverige 2002-2008), 4 andraplatser (Nationwide Tour, USA) 
Inspelade prispengar i karriären: 4 134 343 kr 
Favoritbana: I Sverige Hammarö, utomlands Pebble Beach, Kalifornien 
I bagen:
Driver: Ping G5 
Järnklubbor: Ping S59 
Wedgar: Titleist Vockey 
Putter: Ping craz-e 
Förebild: Peter Forsberg 
Intressen: Ishockey, bollsporter, att hänga med kompisar och gå ut och äta 
Roas av:
 Practical jokes och humor (”jag saknar den svenska humorn som fan”), vänner och god mat

Jenny Olsson
jensyo@spray.se
Kategorier
Tävlingar
Taggar
pga-touren
tävling
jonas
blixt