ATT MÖTA GOLFEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN

2017-06-13

Vi har alla varit nybörjare! I mitt fall var det länge sedan, snart 60 år faktiskt. Jag minns fortfarande den gången när jag som 7-åring tog min träskaftade klubba med lindat lädergrepp, en färgglad påse med några bollar och pegs och gick den dryga kilometern från min farmors hus till golfbanan. Trots många försök gick mina slag som råttor längs marken, eller på sin höjd någon enstaka meter upp. Flera år senare, långt efter det att jag hade börjat på riktigt, hittade jag den gamla klubban och bollpåsen i farmors källare, och insåg mitt barndomsöde. Min klubba hade siffra 1 på baksidan. Jag är ganska övertygad om att jag nog är den ende som har startat sin golfkarriär med en järn 1:a!

Vad möter då en person som tar sig till en golfklubb förutom en skylt med en välkomsthälsning och klubbens namn? I de flesta fall är det ett hus med reception, instruktör, golfbutik och restaurang och själva golfbanan. I Sverige betraktas ett klubbhus som öppet även för ickegolfare, medan i utlandet kan anläggningen vara strikt privat och endast öppen för medlemmar och deras gäster.

Hur gör man? Vem talar man med?

Alla som möter något okänt gör det sannolikt med respekt och försiktighet. När man har funderingar kring att börja spela golf är ju den första och största frågan vem man ska tala med och om vad? Är det hur man blir medlem eller är det instruktören som ska lära mig att spela som är den person jag ska tala med?

Vi som är inne i strukturen med klubb, golfspel, regler, spelkamrater och olika tävlingsformer rör oss världsvant i de olika rutinerna och det speciella golfspråk som präglar spelet och allting runtomkring. Rädslan för att göra fel eller säga fel kan onekligen vara ett hinder för att närma sig golfen.

Alla vi som tar spelet och dess alla aspekter för givet bör vara uppmärksamma på att vår självsäkerhet i olika möten kan vara skrämmande för nybörjaren. Har vi dessutom lågt handicap är vi närmare gudar än vanliga människor. Det är vår självklara plikt att hjälpa de som knackar på golfdörren tillrätta.

Varför måste vi ha nya golfspelare?

Utan att människor söker sig till golfspelet med allt vad det innebär, såväl nyttan för samhället eller vad golfen tillför den enskilda individen, skulle mängden golfspelare minska av naturliga skäl och försvinna om inte det sker en naturlig tillväxt eller åtminstone återväxt. Det är enbart tack vare nya spelare som möjligheten ges för oss som redan spelar golf att kunna möta de självvalda utmaningar som spelet innebär.

Vi har i dag cirka 450 svenska spelplatser och det finns ungefär 480 000 registrerade golfspelare i Sverige. Dessa är en förutsättning för att jag ska beredas möjlighet att spela golf var jag än befinner mig i Sverige. Alla dessa spelplatser generar dessutom miljardinkomster varje år till vårt lands ekonomi och sysselsätter flera 10 000-tals människor. Varje kommun bör stödja och hjälpa de golfklubbar som har svårt att få debet och kredit att gå ihop eftersom golfen är en av de fysiska fritidsaktiviteter som oavsett ålder, såväl socialt som fysiskt, engagerar och skapar förutsättningar för starkare och mer engagerade människor i vårt samhälle.

Vad ser vi golfare i en golfanläggning?

Det enkla svaret är allt och inget. Vissa ser bara banans olika hål och det som präglar dessa; tees, fairways, bunkrar, vattenhinder och greener. Andra ser golfbanans olika hål som en del av den omgivande naturen och förundras över hur banan möter denna eller, som på vissa stadsnära banor, omkringliggande bebyggelse. Oavsett vilket ser vi precis det vi vill se, vilket så klart påverkar våra val av golfanläggning, om det nu inte endast finns ett alternativ.

Det som avgör vilken golfanläggning du väljer, oavsett var den ligger, bestämmer du själv. Golfbanor ligger i allmänhet vid platser som har naturlig skönhet. Ett är dock säkert, kan jag få såväl skönhet, närhet och socialt utbyte av golfen är jag en av de lyckligt lottade i livet. Oavsett vad som händer i övrigt har jag en oas dit jag kan ta mig när jag behöver koppla bort livets stressfaktorer. Oavsett om jag är småbarnsförälder, nykär, övergiven, upprymd, arbetslös eller kanske bara trött på det mesta har jag möjligheten koppla bort omgivningen och gå upp i min golfupplevelse.

Den dagliga skötseln av banan är en viktig faktor för upplevelsen

På varje golfanläggning finns ett helt team av medarbetare som med sin kunskap och erfarenhet ska ge oss golfspelare den upplevelse vi strävar efter att få när vi går ut på första utslaget. Resultatet kan som bekant variera men det är det alltid en tillfredsställelse att kunna konstatera att banan för dagen håller den bästa klass efter vad som kan förväntas.

Det är en enormt stor kunskapsbank som krävs för att dessa medarbetare ska kunna leverera en bana som håller hög kvalitet dag efter dag, vecka efter vecka. I vår enfald glömmer vi ofta bort hur många timmar som läggs ner på att sköta en golfbana och att det kostar att hålla en bana i trim.

Din hjälp att välkomna nya medlemmar är viktig för din klubb!

Lika självklart som att ära de som skapar bakgrunden för våra upplevelser, lika självklart skall det vara att välkomna nya spelare till golfanläggningen, oavsett om de är nybörjare eller gästspelare som tillfälligt besöker oss.

Vi som redan är sålda på golf har en viktig uppgift i att sörja för att återväxten möjliggör att vår bana, och alla andra banor, kan fortsätta att existera och utvecklas till glädje och hälsa för mänskligheten.

 

 

 

Johan Lindeberg
johan@golfbladet.se
Kategorier
Krönikor