BLAND SKALDJUR OCH GREENER I BOHUSLÄN

2017-09-19

Golfsäsongen är lång längs Sveriges västra kust. I härliga Bohuslän finns pittoreska fiskelägen, underbara boenden och läcker mat. Dessutom har Bohuslän 22 golfbanor!

Text: Johan Dahlqvist

Äventyret i Bohuslän startar i Marstrand. En stad grundad av norska kungen Håkan Håkansson på 1200-talet men som vid freden i Roskilde 1658 blev svenskt. Här fiskades det enorma mängder sill en gång och här satt Lasse-Maja fången på Carlstens fästning i 26 år. Lasse-Maja hette egentligen Lars Molin och gjorde sig känd som tjuv utklädd till kvinna. Kanske historiens förste kände transvestit?  

Idag verkar fästningen inte lika ogästvänlig och Marstrand är numera Västkustens seglarmetropol och bakverken är oförglömliga på Bergs konditori. På fastlandet finns flera golfbanor runt Marstrand och Kungälv är faktiskt en av landets golfbanetätaste kommuner. Lycke Golfklubb är en av dem. Gullbringa och Kungälv-Kode några andra.

Den senast byggda banan i området är Lycke där före detta damproffset Helen Alfredsson haft ett finger med i spelet när det gäller designen. Här spelades Europatouren 2008 i form av Göteborg Masters på Ladies European Tour och spelarna var mycket positiva. Fortfarande är banan lika bra med sina perfekta greener och en varierad layout med både seaside och skogshål.

Bor gör du med fördel på Marstrands Havshotell med sitt härliga kök och underbara Spa.

Inte så värst långt därifrån njuter vi av Kungälv-Kodes golfbana som visade sig vara en mysig och spännande bana där banans signum är det oerhört långa fjärde hålet, ett par 6-hål på respektingivande 644 meter. Ett av få par 6-hål i landet. 

Ytterligare norrut mot Tjörnbron finns Stenungssund Golfklubb. I Spekeröd ligger denna golfklubb, hemvist för Europamästerskapen i lag för damer 2008 och granne med Svartedalens urskog.

Orust Golfklubb - En av de bästa

Följer du E6 mot Norge passeras både Ljungskile och Uddevalla. Här finns det golfbanor, inte minst Lyckorna Golfklubb, som är en gammal, knixig och rolig bana. Vi väljer dock att åka över den vackra 664 meter långa snedkabelbron över till Tjörn. Här heter metropolen Skärhamn och är ett trevligt fiskeläge, precis som grannen Klädesholmen.

Maten längs Bohuskusten är egentligen värt ett eget kapitel. Mycket fisk och skaldjur, givetvis, men också lokala företeelser som Bohuslänsk Äggost. Ibland ska man äta den med björnbär, ibland med jordgubbssylt och grädde. Den hör till den bohuslänska matarvet.

Vi fortsätter förbi Tjörns Golfklubb över Skåpesundsbron till Orust, landets tredje största ö och verkligt lummig och härlig.

Orust Golfklubb i Morlanda på norra delen av ön visar sig från sin soligaste sida. Klubbens eminente pro, Stig Eriksson, hälsar välkommen och berättar att banan nog inte har varit i bättre kondition än vad den är nu. Herr Eriksson har varit Orust trogen sedan banan byggdes 1985 och han har bland annat lärt Europatourproffsen Linda Wessberg och Peter Gustafsson spela golf. Bara en sådan sak.

Banans läge är förförande vackert mellan Malö strömmar och Koljöfjorden. Från flera av hålen är utsikten över vattnet bedårande och banan visar upp olika karaktärer, allt från skogshål till ängs- och parkhål och så lite seasidekänsla.  Banan är mycket naturskön och efter ett ganska lätt öppningshål, ett kort par 5-hål på 421 meter från gul tee och där den enda riktiga svårigheten är att undvika att slica utslaget out mot kyrkan, kommer vi till hål 2, ett av banans svåraste hål men också med den vackraste vyn över Björnsundssfjorden. Tee ligger högt vilket kan behövas för lite extra längd på detta 407 meter långa par 4-hål. Och det åttonde hålets green och tee på det fjärde hålet är nästan nere vid krabborna i strandkanten.

Vi njuter av ronden och enas om att banan måste vara en av de bättre i landet, i varje fall miljömässigt. Vi njuter faktiskt också av den extra motion som en rond ger eftersom banan har två branta backar som måste betvingas. Att konditionen var så dålig var en tråkig, men lärorik, upptäckt!

Uppe på tee på det 8:e hålet ser vi den gula färjan mellan Orust och Malö och tänker oss senare nyttja den för ett besök i historiska Flinks Handelsbod på Flatön, där Evert Taube hyrde ett hus och där han också skrev om Maj på Malö, ”Vackra Maj”.

Klappa en eremitkrabba

Boendet längs Bohuskusten är det väl sörjt för. Vandrarhem, pensionat, hotell, Spa-anläggningar och flera andra alternativ finns. Vi tar in på härliga Gullmarstrand i fashionabla Fiskebäckskil på Skaftö. En ö där orterna Grundsund och Rågårdsvik också finns. Grundsund är intressant, inte minst för författarinnan Viveca Lärns böcker och TV-serie om "Saltön". Här var serien inspelad och restaurang "Lilla Hunden", det oerhört fjantiga namnet i tv-serien, heter i verkligheten Pelles Rökeri och maten är underbar.  

Nedanför Gullmarsstrand böljar Gullmarns hemlighetsfulla och djupa vatten, 118,5 meter som djupast, och på andra sidan fjorden ligger Lysekil, en av få städer i Bohuslän.

Ett besök i Lysekil rekommenderas. Här finns en Musselakademi som försöker ge detta lilla läckra proteinrika blötdjur en högre status och kanske närma sig ostronets. I augusti kan du också vara med på Musselfestivalen. Besök med fördel också Havets Hus. Det är en perfekt plats att lära sig mer om livet under ytan. Akvarium med över 100 arter varav det största akvariet innehåller 140 000 liter. Ett riktigt kul ställe för både gammal och ung. Har du klappat en eremitkrabba idag?

Senast byggda bana

Nära Lysekil spelar vi en av landets senast byggda golfbanor, Lysekil Holma Golfklubb. Banan är trivsamt utlagd vid Holma Säteri med anor från 1425. De flesta av hålen ligger i en dal och banan är populär bland långtslående. Jag spelar tillsammans med medlemmarna Lisbeth och Ingemar Nilsson, som bor i Lysekil, och får en riktigt bra guidning runt banan.

-Vi tycker om Holma. Det är lugnt och trivsamt och det mest slående är att det är så tyst här, säger Ingemar Nilsson.

Han har så rätt Ingemar. Under min rond hör jag inte ett ljud. Ja, förutom någon rovfågels läte och några humlors hummande.

Att spela banan blir en positiv upplevelse, med flera spännande, vackra och utmanande hål. Men det märks att det är en ny golfbana. Om några år kommer konditionen och kvaliteten att vara ännu bättre. Men hursomhelst, det är en trevlig golfbana i en skön miljö nära Lysekil.

Flipperspel på Skaftö

Nära Fiskebäckskil spelar vi en rond på Skaftö Golfklubb. Det är en kuperad, naturskön bana med underbar utsikt över gnejs, urberg och hav. Vi märker ganska snabbt att banan premierar tekniskt och taktiskt spel eftersom hålen slingrar sig mellan klipporna. Ibland studsar bollen på en klippa, till och med åt "rätt" hål! Drivern bör användas med försiktighet, kanske på 4-5 hål.

"Herregud, bollens studsar som ett flipperspel," utbrister spelkamraten förvånat när hans till synes perfekta utslag lyckades hitta en utskjutande bergknalle och studsa vidare.

Vi enas snabbt om alla flera av banans hål är riktigt bra och förtjänar en plats i minnets hårddisk. Hål 4, ett par 3-hål på 173 meter är ett sådant med vackra klipphällar som omgärdar fairway och green. Hål 7 är ett lurigt, mycket kort par 5-hål på 388 meter men där du från green får en makalös utsikt över det bohuslänska landskapet, vattnet och alla öar. Vid klart väder ser du ända till Smögen! och så hål 9 där du med lite medvind når green på detta 245 meter långa par 4-hål.

Djur på Nordens ark

Vi tar färjan över Gullmarsfjorden igen och beger oss till Smögen. Här bor vi på Smögens Hafvsbad, som invigdes år 1900 och är idag en toppmodern anläggning med känsla, och med gångavstånd till en av Bohusläns största attraktioner - den 600 meter långa "Smögenbryggan. Här finns butiker, affärer, restauranger, barer, mys och fler gästbåtar än du kan räkna.  Hafvsbadet visar sig vara ett synnerligen vackert och charmigt hotell med sköna rum, Spa och en välbesökt restaurang.  

Inte långt från Smögen ligger också Sotenäs Golfklubb, vars bana är värd en rond eller två.

Direkt från frukosten på Hafvsbadet for vi norrut till Fjällbacka Golfklubb. Trots att vi var ute i god tid tog det längre tid än beräknat till klubben. Kanske till viss del beroende på att vi valde att ta en liten omväg förbi Nordens Ark, där vi studerade vilda hotade djur i en storslagen skärgårdsmiljö vid Åbyfjorden. Ett åttiotal utrotningshotade arter finns i parken, exempelvis snöleopard, Amurtiger och varg. Hela anläggningen är en ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Besök anläggningen och stöd deras arbete!

Många vattenhinder

Uppvärmningen innan ronden på Fjällbacka var det med andra ord lite si och så med. Två raska bollar direkt i Anråsälven vid första tee innan den tredje hittade fairway.

Tja, nu kan det väl inte bli värre?

Stundtals kunde det faktiskt det... Men banan innehåller många trevliga hål, flera av dem korthål. Det 5:e hålet exempelvis, där det handlar om att träffa en ganska liten green 197 meter bort från gul tee. Inte alldeles lätt även om det ofta är sydvästliga vindar snett bakifrån.

Ett annat minnesvärt hål är det 13:e, även det ett par 3-hål där tee ligger högt och du slår runt 164 meter från gul tee ned mot en green Den allestädes närvarande Anråsälven lurar i vänsterkanten.

Lurar gör älven faktiskt ännu mer på det följande läckra par 4-hålet, där hookare får ett svettigt utslag om vinden ligger på från höger.  Faktum är att älven finns med i spelet på något sätt på elva av banans hål.

Under en rond korsar man älven vid tre tillfällen och sammantaget bidrar den till att verkligen förhöja ronden. Och självklart också den Bohuslänska graniten, eftersom flera av hålen är närmast utmejslade ur det steniga landskapet. Läckert! Klubbhuset ligger också strategiskt med en bra utsikt över 18:e hålet inspel och green. Inspelet ska slås över älven, för övrigt!

Bergman och Läckberg

Ett besök nere i det mysiga fiskeläget Fjällbacka med anor från 1600-talet är ett måste, och så stannar vi en stund i tyst kontemplation vid bysten av Ingrid Bergman blickandes ut över Fjällbackafjorden omgiven av Ingrid Bergman-rosor. Hon hade ett sommarställe på Dannholmen väster om samhället tillsammans med sin man, teaterförläggaren Lars Schmidt.  Efter hennes död 1982 spreds hennes aska i havet kring ön.

Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Utsikten är magnifik. Genom berget går Kungsklyftan, tidigare kallad Ramneklovan och där flera scener ur Tage Danielssons film Ronja Rövardotter spelades in.

Färska räkor på bryggan vid Ingrid Bergmans Torg medan vi studerar hur skepparna bär sig åt för att angöra en brygga. Intressant på många sätt.

Vi funderar också på att gå i fotspåren av böckerna från deckarförfattarinnan Camilla Läckberg. Alla hennes böcker utspelar sig Fjällbacka och hon är också uppväxt här.

Räkans huvudstad 

Längre norrut längs den omkring 15 mil långa Bohuskusten hamnar vi först på Mjölkeröds Golfklubb. Banan visade sig vara en utmaning med variationsrika hål i bohuslänska omgivningar. Vi stannar också i Tanum där vi njuter och fascineras av Vitlycke museum med världsunika hällristningar innan färden går vidare mot resans slutmål - Strömstad. Strömstad anses vara ”Räkans huvudstad” och det populära och välsmakande kräftdjuret är kanske som allra godast här! Två mil härifrån är gränsen mot Norge och det innebär att handeln är stor i Strömstad. Mycket stor. Och det lär vara som så att ortens två Systembolag har högst omsättning i Sverige.

I Strömstad njuter vi av boendet på Strömstad Spa & Resort vid Kebalbukten, runt fem kilometer från centrum. Härifrån är det gångavstånd till Strömstad Golfklubb.

Strömstad Golfklubb bjöd på sol och värme och vi fann en bana som inte var så värst lång, 5 346 meter från gul tee, par 71, men trixig på sina ställen. Det finns flera riktigt trevliga hål, korthålen inte minst, och flera av dem i närheten av Strömstad Spa & Resort. Perfekt!

Det tolfte hålet är ett vackert par 3-hål på 116 meter från den högt liggande gula teen. En stor damm finns före greenen och en bunker i vänsterkanten. Ett vackert och spännande hål. Men tyvärr, ingen HIO denna gång.

Ett av banans absolut svåraste hål och där det gäller att ha ordning på bollriktningen är det 17:e hålet, par 5, 482 meter. Det är smalt med ett dike i vänsterkanten och skog och annat otyg längs högersidan. Två dammar finns också strax före green.

Golf i Bohuslän = Mersmak 

Bohuslän är sten, granit, lummiga skogar, glittrande hav, mjuk och len sand, maneter och en underbar solnedgång i Västerhavet. Vattnet är salt och friskt, barnen fiskar krabbor på en klippa eller brygga och har "krabbrace" med fångsten efteråt. Fiskesamhällena påminner om svunna tider då sillfisket var viktigt. Numera finns där mest dyra sommarstugor.

Bohuslän är också en slags karg värme och gästfrihet. Här känner man sig hemma!

 

Bohuslän kort sagt 

Var: Sveriges västligaste landskap. Gränsar i norr till Norge, i öster till Dalsland och Västergötland, och i söder till Göteborg.

Antal invånare i Bohuslän: 289 278 invånare.

Största stad: Uddevalla, 54 180 invånare.

Andra större städer: Strömstad (6288 invånare), Lysekil (7628 invånare) och Kungälv (22 768 invånare).

Yta: 4 473 km 2, 157 km långt och 53 km brett.

Antal golfklubbar: 22.

 

Boende i Bohuslän

Strömstad Spa & Resort

Redan på 1780-talet grundades badorten Strömstad. Dagens bad tas i moderna och coola Strömstad Spa i Kebalbukten. Det var ur samma bukt som den berömda badgyttjan hämtades en gång i tiden. Sedan dess har mycket hänt och nu kommer besökarna inte så mycket för att kurera sina sjukdomar utan för att njuta av det avkopplande hotellet, maten, Spa och närheten till Strömstads Golfklubb.
www.stromstadspa.se

Smögens Hafvsbad

I Smögen ligger trevliga och mysiga Hotell Smögens Hafvsbad, som invigdes 1900 som en kurort och mötesplats. I dåtidens skrifter kunde man läsa att: ”Smögen är synnerligen lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar". Fortfarande är Hafvsbadet lika aktuellt och närmast ett ”måste” i Bohuslän!
www.smogenshafvsbad.se

Gullmarsstrand

Härligt, lagom stort, mysigt och så nära vattnet det går att komma. Till och med över vattnetr som i Spa-delens utomhuspool 38G som är byggd på pålar över Gullmarsfjordens hemlighetsfulla och djupa vatten. Här finns också en mycket trevlig restaurang med erkänt bra kök och en välkomnande miljö bland de vita husen i Fiskebäckskil.
www.gullmarsstrand.se

Marstrands Havshotell

Marstrands Havshotell ligger på den yttersta kajen på Koön innan havet tar över. Hotellet är välkomnande och hår hittar du lugn, luft, överraskande mat i Ottos kök, ett salt spa och 98 rum med hög tillgänglighet. Dessutom går färjan till Marstrandsön utanför dörren och att fika på Bergs konditori från 1920-talet tillhör livets nödvändigheter. Marstrands Havshotell är ett saltare och härligare Marstrand!
www.marstrands.se

 

Äta i Bohuslän

Längs hela Bohuskusten ligger de små fiskelägena som i ett pärlband. Fisk och skaldjur står på menyn men det finns även kött från kravmärkta gårdar. Restaurangerna är många, turistfällor finns givetvis också.

Ett ganska säkert kort är att satsa på restauranger där fisk och skaldjur står högt upp på menyn. Lite dyrare - lite bättre! Ditt hotell, och golfklubbarna också för den delen, kan tipsa om de bästa restaurangerna nära dig.

 

Mer än golf i Bohuslän

Härliga Koster

Ta färjan från Strömstad till Kosteröarna, en av Sveriges solsäkraste platser. Här kan du strosa runt, bada från klippor eller mjuka sandstränder och besöka Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga och se mer om Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark.
www.kosteroarna.com

Havets Hus

I Havets Hus omges du av 40 akvarier, från riktigt stora till lite mindre. Alla är fyllda med spännande varelser. Känn på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor i klappakvariet. Se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i samlingssalen Blågyltan och fängslas av det marina livet i cylinderakvariet. Och fascineras av livet i det största akvariet med 140 000 liter vatten.
www.havetshus.se

 

Nordens Ark

Nordens Ark arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid i en storslagen skärgårdsmiljö vid Åbyfjorden. Ett åttiotal utrotningshotade arter, exempelvis snöleopard, amurtiger och varg.
www.nordensark.se

Skulptur i Pilane

Inte långt från Skärhamn på Tjörn ligger fascinerande Pilane skulpturpark. Parken, som visar olika skulpturer, är raknad som en av Europas 10 bästa skulpturparker tillsammans med exempelvis Lousiana Museum of Modern Art i Danmark. Spännande och annorlunda som på plats i Pilane gravfält sedan 2007 arrangerar en skulpturutställning med verk av ledande konstnärer från världens alla hörn.
www.pilane.org

 

Golfklubbar i Bohuslän

 

Allmags GK
www.allmagsgk.se

 

Brastad GK
www.brastadgk.se

 

Dagsholm GK
www.dagsholmgolf.se

 

Dynekilens GK
www.dynegolf.se

 

Fjällbacka GK
www.fjallbackagk.se

Gullbringa G&CC
www.gullbringagolf.se

 

Kungälv-Kode GK
www.kkgk.se

 

Lycke G&CC
www.lyckegc.se

 

Lyckorna GK
www.lyckornagk.se

 

Lysegården GK
www.lysegardensgk.se

 

Lysekil Holma GK
www.lysekilsgk.com

 

Mjölkeröds GK
www.mjolkerodgk.com

 

Norra Backa Golf
www.golfkusten.se

 

Orust GK
www.orustgk.se

 

Skaftö GK
www.skaftogk.se

 

Sotenäs GK
www.sotenasgolf.com

Stenungsunds GK
www.stenungsundgk.se

 

Strömstads GK
www.stdgk.se

 

Tanums GK
www.golfsweden.com/tanumsgk

 

Tjörns GK
www.tjornsgk.se

 

Torreby GK
www.torrebygk.se

 

Uddevalla GK
www.uddevallagk.se

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Taggar
bohuslän
orust
tjörn
lysekil
skaftö
marstrand
smögen
fjällbacka
sotenäs
strömstad
kungshamn