Bornholm - Danmarks solskensö

2018-09-04

Det är enkelt att ta sig till Bornholm, Danmarks sydligaste ö. På 35 minuter flyger du från Köpenhamn med ett humlebrummande propellerplan till huvudstaden Rønne, eller på 80 minuter med katamaranfärja från svenska Ystad. Faktum är att Bornholm ligger närmare Sverige än Danmark men ön är trots det dansk. Och du är utomlands. I ett gladare land. I ett land byggt av “hygge” och bebott av ett folk som gärna tar sig en cigarill och ”lille en”. Många internationella studier har visat att danskarna är bland de lyckligaste människorna i världen.

Detta gäller självklart också på den gröna ön Bornholm – en ö känd som den solsäkraste platsen i Danmark.
I några dagar ska vi se vad Bornholm erbjuder de runt 600 000 turister som besöker ön årligen. Vi ska äta gott, hygge oss och spela golf på öns fyra golfbanor.

Bornholm är annars känd för sina utmärkta cykelmöjligheter och ön genomkorsas av 230 kilometer cykelväg. Hade vi varit av de mer hurtiga slaget så skulle vi ha hyrt en cykel med kärra och lagt golfklubborna i kärran. Det är inga stora avstånd på ön. Du är aldrig längre bort än 20 minuter till närmaste golfbana. Men en liten japansk hyrbil är bekvämare och går betydligt fortare.
Vi far längs den branta och steniga norra delen av ön förbi Nordeuropas största borgruin Hammershus innan vi checkar in på mysiga Hotel Allinge i det charmiga fiskeläget Allinge.
Vi är spända på golfen och på hugget att spela och åker direkt till den närmaste golfbanan. Det är Nordbornholms Golf Klub, Rö. Klubben har två 18-hålsbanor som ligger vackert utlagda som gröna oaser i landskapet.
Vi slår ut på den gamla banan, Old Course och finner en bana som bjuder på klippor, små sjöar, skog och vattendrag. Vi njuter av lugnet, stillheten och naturen. En mer rofylld golfbana är svår att hitta. Och fågelkvittret i baksvingen får man på köpet!Mysiga Allinge

Vårt hotell ligger nästan mitt i mysiga Allinge och vi tar en kvällspromenad mellan husen ned till hamnen. Det är stillsamt och det som skränas och hörs mest är inga berusade svenskar utan fiskmåsar.
Vi tar en öl nere i hamnen och njuter av den läskande maltdrycken och av havets lugna rörelser.
Hungern gör sig påmind och bland byns flera bra restauranger väljer vi Den Gamle Posthus och njuter av fisksoppan.
Inte långt från vårt boende på Hotel Allinge ligger fiskeläget Tejn där den spektakulära starten av trollingfisketävlingen Trolling Master Bornholm äger rum i maj varje år. Det är Europas största trollingtävling efter lax och lockar över 300 sportfiskebåtar med tre-fyra personer i varje båt. Där har vi med andra ord några av de 600 000 besökarna.

Dagen efter spelar vi New Course på Nordbornholms Golf Klub, Rö. Denna nya bana från 2006 är längre, mer vindutsatt och tuffare och med en makalös utsikt över havet. Men vi förvånas över att det är så få spelare på banorna. På Old Course var vi ensamma på hela banan! och på New Course såg vi några få spelare.
Klubbchefen Carsten Hæstrup berättar att vare sig Old eller New Course är nästan aldrig fullbokade. Det finns alltid plats för gästspelare. Så golfbanorna på Nordbornholm är perfekta om du vill spela mycket golf.

Danmarks smukkeste småstad

Vi kör mot Svaneke längs öns östra sida och passerar pittoreska Gudhjem, där vi tar en lokal glass i hamnen på Gudhjem Special, som är byns största och äldsta glasstillverkare med anor från 1959. I företagets reklam kan man läsa att de önskar alla besökare i byn och alla kunder ”Sol, Sommer, Salsa og Soft-ice”.
Intill oss avgår färjorna till den karga klippön Christiansø. I Gudhjem ligger också Bornholms Kunstmuseum. Och inte långt därifrån finns öns största rundkyrka, Østerlars, som är en av öns speciella fyra rundkyrkor. Det finns sju totalt i hela Danmark.

Vi bor utmärkt på Hotel Siemsens Gaard i charmiga Svaneke. Det är en gammal köpmansgård från 1600-talet som nu blivit Svanekes bästa hotell med en galet vacker utsikt över hamnen och rosenträdgården framför hotellet doftar och lyser varmt välkomnande.
Svanake, med 1200 invånare, har också blivit utsedd till "Danmarks smukkeste småstad" vilket på svenska betyder att Sveneke är Danmarks vackraste stad.
Vi håller med och njuter av en traditionell Fish and chips i hamnen med närfångad torsk och pommes frites gjorda av ö-odlad potatis. En ”Hof” smakar utmärkt till maten.

Sandstränder vid Dueodde
Inte långt från Svaneke, inget är förresten långt på Bornholm som bara är lite över tio mil runt om, ligger Nexø Golf Klub, Dueodde. Nexø, som är öns näst största "by" som det heter i Danmark, är barndomshem till författaren Martin Andersen Nexø, som bland annat skrivit Pelle Erövraren.
Den utmanande och trevliga golfbanan ligger inte långt från de underbara sandstränderna vid Dueodde och mysiga Snogebæk.
Nexø Golf Klub, Dueodde, är kanske den bästa golfbanan på ön. Den är stundtals tuff och ligger i ett öppet, vindutsatt landskap med något par 4-hål på över 400 meter. Banan har flera spännande hål, fina bunkrar och utmanande greener.

-Det är sällan många spelare på banan. Möjligen under vissa tider på sommaren, säger Søren Arvidsen, klubbens manager och pro.
Banan är spännande och rolig att spela och vi vill gärna komma tillbaka för att ta revansch på några av hålen!
Svaneke Bryghus blir vårt val av restaurang till middagen. Oxfilé och stekt spetskål till en av oss, revbensspjäll till den andra. Underbart gott tillsammans med det lokalproducerade ölet, Brown Ale och en Svaneke Classic, och nu talar vi verkligen om närproducerad öl, typ fem meter bort!

Røget sild och tyska par

Det finns mycket att se och göra på Bornholm trots öns litenhet. Allt från medeltidsborgar till vattenland, rundkyrkor, djurpark och att njuta av öns specialitet vid de många rökerierna runt ön. Røget Sild brukar kallas för "en äkta "Bornholmer", och serveras ofta med en lös äggula och rödlök på en skiva danskt rågbröd med namnet ”Sol over Gudhjem”.

Rökerierna har också magnifika fisk- och skaldjursbufféer där sillen spelar en betydande roll.
Bornholm bjuder på helt enkelt många kulinariska frestelser.
1995 grundades "Regional Matkultur Bornholm", ett nätverk för att utveckla lokala råvaror och kokkonst. Det har gått riktigt bra, nu finns mänger av bornholmska specialiteter som rapsolja, pasta av bornholmskt durumvete, lakrits, choklad och suverän glass.
Och så finns det en hyllning till den lokala maten under sommaren, Kulinarisk Ø – Bornholms Madfestival, med massa provsmakningar och aktiviteter runt ön.
Inte att förglömma Kadeau, som är Bornholms enda enstjärniga Guide Michelin-restaraung omgiven av havet, stranden, skogen och himlen på öns sydkust.

Annars är en kuriositet i sammanhanget att Bornholm är en populär vigselplats för unga tyska par.
Sista dagen på vår ö-vistelse spelar vi Bornholms Golfklubb, som ligger närmast Rønne, och som visar sig vara en kort bana med flera trixiga hål. Vi går till och med fel vid ett tillfälle och spelar fel hål.  
Några riktigt läckra golfhål finns också, som det tolfte hålet, ett par 3-hål på 161 meter från gul tee. Vackert och ganska svårt med bunkrar på båda sidor av greenen.
Vi ser bara ett par spelare på banan... 

FAKTA

Bornholm
Är en dansk ö sydost om Skåne. 588 kvadratkilometer stor, lite mindre än hälften så stor som Öland. Ön har cirka 41 000 invånare varav runt 14 000 i Rønne. 

GOLFBANOR PÅ BORNHOLM

Bornholms Golfklubb
www.bgk.dk

Nordbornholms Golf Klub, Rö
Old och New Course
www.roegolfbane.dk

Nexø Golf Klub, Dueodde
www.nexogolfklub.dk

BOENDE

Hotel Allinge
Allinge
www.hotelallinge.dk

Hotel Siemsens Gaard
Svaneke
www.siemsens.dk

ATT SE PÅ BORNHOLM

Hammershus
Sandvig
www.bornholmsmiddelaldercenter.dk

Bornholms Kunstmuseum
Gudhjem
www.bornholms-kunstmuseum.dk 

Christiansø
www.christiansoefarten.dk

Joboland
Svaneke
www.joboland.dk

Bryghuset
Svaneke
www.bryghuset-svaneke.dk

Martin Andersen Nexø Museet
Nexø
www.andersennexoe.dk

TURISTBYRÅ
Bornholms Velkomstcenter
www.bornholm.info

RESA HIT

Färja från Ystad till Rönne, 80 min.
www.faergen.se

Flyg med Danish Air Transport från Kastrup, 35 min.
www.bornholmerflyet.dk

 

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
bornholm
svaneke
nexö
allinge