CAROLINE HEDWALL - VÄGEN TILLBAKA

2017-04-04

Text: Martin Hardenberger

Foto: Getty Images

2013 var Caroline Hedwall damgolfens kanske största stjärna. Men när golfen tre år senare gjorde sitt första olympiska spel sedan 1904 fanns hon inte med i den svenska OS-truppen.

Caroline Hedwall hade gått under isen.
Nu har hon inlett vägen tillbaka.

Vi backar bandet till den 18 augusti 2013. Platsen är Colorado Golf Club.
Caroline Hedwall, ett kaptensvall och wildcard av Lotta Neumann, har precis på det sista hålet slagit amerikanskornas fixstjärna Michelle Wie. Det står nu klart att Europa för första gången någonsin vinner på amerikansk mark och att svenska Caroline Hedwall blir den första spelaren Solheim Cups historia, i någotdera laget, att spela fem matcher och vinna samtliga.

Snart fyra år senare känns värmen, publiktrycket och den torra luften i ett somrigt Colorado väldigt avlägset.

Det är minusgrader, mörkt, och Caroline Hedwall står ensam på drivingrangen på Barsebäcks G&CC. För de stora massorna har det, bortsett från ett misslyckat och ganska stökigt Solheim Cup 2015 där kaptensvalet av Hedwall kritiserades hårt, under en lång tid varit väldigt tyst om "Carro".
Livet i rampljusen på LPGA Tour är långt borta.

Men skam den som ger sig.
Det har tänts ett ljus i tunneln. Efter en rad missade kvalgränser inleddes vad som kan ses som en vändning under hösten 2016.
– Jag försöker vinna alla turneringar som jag spelar, men jag har inte varit med i segerjakten så det är skönt att vara med där uppe nu, sa den då 211:e-rankade golfaren efter andra ronden av Europatourtävlingen i Sanya, Kina.
Även tävlingen därpå, i Qatar, gick det bra. Caroline Hedwall vann förvisso inte, men under årets elva sista tävlingar slutade hon fyra gånger bland de tio bästa.

– Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta det fina spelet som jag hade under hösten. Jag spelade inte på LPGA (USA) och kom inte in i de tävlingarna som har begränsade startfält, men jag spelade väldigt bra på Europatouren och hade några bra placeringar så jag hoppas att jag kan fortsätta den trenden nu när det drar igång igen, säger hon och trycker iväg några bollar i den skånska råkylan.

Kände du av den yttre pressen och förväntningarna efter succén 2013?

– Jag har väl inte känt en generell press, men det är klart att man vill nå upp till förväntningar som både jag haft på mig själv och som kommit utifrån.

En märklig skada satte stopp

Det kan ha varit en ond handled som gjorde att vi under flera säsonger inte fick se den golf vi vet att Caroline Hedwall är kapabel till. Hon berättar om otursskadan hon drabbades av i Phoenix våren 2014. Hedwall som då spelade på LPGA-touren hade haft en bra start på året.

– Det hade inte med golf att göra, jag skulle lyfta av bagen från bagagebältet på flygplatsen och drog till handleden. När man åker på en sådan där skada så sätter det sig på självförtroendet. Sedan spelade jag skadad också vilket inte var särskilt smart så här i efterhand.

– När jag började dra bagen bakom mig så kände jag att någonting var fel och att det gjorde väldigt ont i handleden. Vi åkte direkt till golfbanan och när jag sedan skulle börja slå där så gjorde det alldeles för ont för att ens kunna slå ett golfslag.

Hedwall drog sig ur den tävlingen och vilade sedan ytterligare en vecka. Därefter försökte hon spela men det gjorde för ont, hon tvingades manipulera svingen och resultaten blev därefter.

– Efter några veckor så insåg jag att "det här kommer inte att funka".

Succéspelaren från året innan tvingades nu till en längre vila.

– Självförtroendet fick sig en rejäl törn, inte minst när det kommer till puttningen, säger Hedwall och berättar att hon på grund av handledssmärtorna till och med tvingades ändra hur hon höll i puttern.

Inte förrän i fjol fick kom hon till rätta med puttern och puttningen, och det var också mycket därför resultaten under hösten började gå hennes väg.
– Det gör att jag kan slappna av mer även i det långa spelet, när man känner att puttningen inte är bra så sätter det ju en extra press på att inspelen måste vara nära.

Lösningen blev att gå ifrån att hålla cross-handed. Istället håller hon nu puttern mer likt de andra klubborna med höger hand längst ned.
– Det var väldigt frustrerande, och det var därför jag bestämde mig för att ta en paus också. Jag behövde fundera på vad jag skulle förändra, förklarar.??
Att byta grepp skulle visa sig vara rätt medicin.
– Ja, det är främst det som är anledningen till att det gått allt bättre. Nu känner jag väl att driver inte riktigt sitter, men jag har en spoon som går ganska långt också, skrattar ”Carro”.


"Jag älskar Solheim"

Hon som bara ett par år tidigare setts som en av Sveriges kanske främsta medaljkandidater i de olympiska spelen missade OS i Rio de Janeiro – en jobbig sanning, men nu blickar Hedwall framåt. Hon ska tillbaka till toppen.

– Man sätter mycket press på sig, och den pressen har kanske påverkat mig lite för mycket. Men ny tycker jag ändå att jag spelade bra höstas 2016 och kanske kan det lossna nu 2017 igen.

Och lossnar det, då vet vi alla hur långt det kan bära för "Carro" som nu siktar på att åter göra succé i Solheim Cup.

– Det är ett jättestort mål, jag älskar Solheim och jag kommer att göra allt för att försöka kvalificera mig. Det är ett av de stora målen för året.

Om du blickar tillbaka på vad som hände 2013, hur skulle du summera det med dina egna ord?

– Allt klaffade, jag spelade fantastisk golf och det var riktigt häftigt att vara med om. Det var första gången jag spelade Solheim Cup på amerikansk mark, och det är speciellt. Man har publiken emot sig och amerikanskorna är ännu mer taggade. Och det var ju också första gången som Europa vann i USA.

Kanske kan Europa göra om bedriften när matchen spelas i Iowa.

– Nu har vi med oss goa känslor sedan sist och det känns som att många europeiskor är på G och spelar bra golf. Jag tror att man kommer att få ihop ett väldigt bra lag i år.

Behöver publiken
Publikmässigt så är tävlingsgolfen ganska mansdominerad och det är kanske oförtjänt sällan världens blickar riktas mot damgolfen. Undantaget är Solheim Cup. Och det är just i sådana tillfällen, när strålkastarljuset är på so Caroline Hedwall trivs som bäst.

– Ja, det är väl för att det blir lite mer action. Det hade varit en dröm att få spela som killarna gör på The Players till exempel. Det blir mer press, och det är ju trots allt kul när man får jubel för ett bra slag. Då triggas jag igång och kan gå in i min bubbla. Det är intressant det där, för ibland kan publiken vara ett störningsmoment, men det är ofta om de är mindre till antalet och någon flyttar sig eller så. Är det en stor publik så märker man inte det, då är det bara extremt taggande och roligt. Det är någonting med det där som gör att jag hittar extra fokus och verkligen vill prestera.

Och Hedwall medger att hon har svårare att fokusera utan publik och uppmärksamhet, hon beskriver det som att hon har svårare att gå in i sin bubbla.
– Jag vet faktiskt inte varför, säger hon.
Kanske kan den där publiken åter locka fram det bästa ur henne säsongen 2017.

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Tävlingar
Taggar
caroline hedwall
lpga
solheim cup