Den ultimata sol- och golfdestinationen

2020-07-11

Som semesterdestination har Portugals sydkust många fördelar: solsken året runt, vacker natur, tillgänglighet och kilometerlånga sandstränder. Här finns massor av underbara golfbanor, många av dem redan välkända för svenska golfspelare. Den största fördelen med Algarve är ändå den relativt korta flygtiden från Sverige eller Danmark.

Idag har golfspelare massor att välja på, men det krävs mer än bara bra väder och vackra vyer för att locka till sig semesterfirarna. IAGTO (International Association of Golf Tour Operators) – de som verkligen vet mest om golfturism i världen – gav nyligen Algarve utmärkelsen World’s Best Golf Destination 2020, vilket verkligen är anmärkningsvärt med tanke på den uppsjö av alternativ som dagens golfresenärer har till sitt förfogande.

Sammantaget är detta mycket positivt för regionens framtid. Med en genomsnittstemperatur på 17,5 grader och 240 kilometer sandstränder är det inte bara golfspelare som söker sig till den här delen av Europa. Den låga klippkusten har 3 065 soltimmar per år och gör Algarve perfekt för golf hela året runt.

Algarve Tourisms projekt ’golf4all’ säkerställer också att regionen marknadsförs som en inklusiv destination där alla – nybörjare, junior, man, kvinna, senior eller handigolfare (och även de som inte spelar golf) – kan njuta av en härlig upplevelse.

Det finns naturligtvis också många andra aktiviteter för hela familjen, som snorkling, segling och vattenskidåkning vid kusten medan vandrare kan njuta av de många vackra naturreservaten. Cykling, klättring och köra fyrhjuling är andra populära aktiviteter. Här finns också mycket historia och sevärd arkitektur med många antika städer, slott och museer att utforska.

Med många restauranger finns något som passar alla och det är ett svårslaget nöje att sätta sig till bords för att njuta av havets läckerheter och ett par glas av det lokala vinet. På kvällarna och långt in på morgontimmarna kan man roa sig med att besöka någon av de många nattklubbarna, gå på kasino eller ta en krogrunda. Oavsett om du är ute efter en golfresa, en skön semesterhelg eller en familjesemester har Algarve det du söker.

Där allt började

Det handlar inte bara om resortbanor, golfare kan också njuta av såväl linksbanor och parkbanor som skogsbanor och bergsbanor. Därför kommer många golfgäng år efter år – för att spela gamla favoriter och upptäcka nya pärlor. Det pirrar i magen redan vid ankomsten till flygplatsen i Faro. Om du inte ser någon som släpar på en golfbag har du nog kommit fel.

Golf i Algarve föddes för drygt femtio år sedan i väster, då Penina lades ut på ett gammalt risfält norr om Alvor, en underbart stillsam liten fiskeby.

Penina stod värd för Algarves första Europatourtävling, Portuguese Open, 1973. Genom åren har banan renoverats löpande och parkbanan erbjuder en mycket njutbar utmaning där hålen bjuder på trädkantade fairways och upphöjda greener. Peninas niohålsbanor Resort och Academy är perfekta för nybörjare.

Härifrån kan du köra upp mot bergen och spela Morgado och Álamos, grannbanor med olika stil, båda signerade European Golf Design. Den tidigare, med par 73, består av två distinkta halvor. Första nio är platta med mycket vatten i spel medan sista nio går över mer dramatiskt kuperad terräng.

Álamos är kortare, men har smalare fairways och mindre greener. Om spelet inte stämmer kan man alltid roa sig med att vila ögonen på vyerna över reservoaren och vingårdarna.

Espiche, nära hamnstaden Lagos, är en dramatisk bana omgiven av vingårdar och ett vackert landskap. Inledningshålet är oförglömligt, med ett utslag som slås till en fairway hela 25 meter längre ned och ett inspel som spelas lika mycket uppför till greenen. Det är temat för en runda uppför och nedför med fantastiska vyer, inte minst från klubbhuset.

Det är en bana som kan kombineras med ett besök på närliggande Boavista, en undulerad layout som lades ut av Howard Swan för 15 år sedan. Det är svårt att inte njuta av havsutsikten här, även om höjdskillnaderna gör att pulsen emellanåt är hög.

De underbara vyerna matchas lite längre bort längs kusten på Palmares, även om det är den underbara variationen på de tre mycket särpräglade slingorna – Alvor, Lagos och Praia – som är höjdpunkten här. Palmares är från 1975, men fick ett rejält lyft när Robert Trent Jones II renoverade banan 2010 och gjorde den till en av de mest omtalade banorna i Portugal.

Pestana har totalt fyra banor i den västra regionen, bland andra Henry Cottons Alto, där det 570 meter långa 16:e hålet en gång var Europas längsta hål. Det var hans sista design, men tyvärr blev banan inte klar innan han gick bort. Hans mål var att skapa ”en bana för de som gillar en utmaning. På den undulerade banan erbjuder varje hål en ny utmaning, från att bemästra ett dubbelt dogleg till att putta på greenerna med sina nivåskillnader.”

Gramacho och Vale da Pinta var ursprungligen en 18-hålsbana med 27 greener. De två niohålsbanorna utökades sedan till 18-hålare och håller formen med flera mycket starka hål, även om den senare är en lite tuffare utmaning.

Silves, som ligger vid Monchique-bergens fot, har en utmärkt samling par 3-hål och ännu mer imponerande panoramavyer. Det är en perfekt blandning av spännande golf och skön naturupplevelse i en mycket fridfull och orörd miljö.

Några av de största spelarna i golfvärlden har också satt sitt avtryck i Algarve. Amendoeira Faldo är en av två bra banor på Amendoeira Golf Resort, där den andra är Amendoeira O’Connor. Faldo-banan är den mer kuperade av de två banorna och den sexfaldige Major-vinnarens sedvanliga bunkerkomplex är ett av banans huvudförsvar. O’Connor Jnr-layouten är lättare att gå, men det finns vatten i spel på minst nio av hålen.

De två största städerna i regionen – Portimao och Lagos – år båda väl värda ett besök. Portimao har förvandlat sitt tidigare hamnkvarter till en vacker strandpromenad som är perfekt för att slappna av och njuta av lite god mat. Centrum i historiska Lagos omges av murar från 1300-talet. Inte långt härifrån kan soldyrkare hitta några av regionens allra bästa platser att lägga ned en handduk, vilket säger en hel del med tanke på alla gyllene stränder i Algarve.

Världsklass i alla delar

Centrala Algarve är ett riktigt golfmecka. Utöver de många kända banorna har regionen också flera intressanta städer och aktiviteter. Bara några kilometer från den livliga staden Albufeira är Salgados en bana som är lätt att gå och kantas av ett naturreservat med omfattande djurliv och våtmarker som är hem för många olika fågelarter.

Inget besök i Algarve är komplett utan ett besök på Martin Hawtree-designade Pine Cliffs, en härlig niohålsbana på klippkanten där det är lite enklare att scora än på några av de mer namnkunnig grannbanorna. Banan är berömd för Devil’s Parlour, ett par 3-hål som spelas över en klyfta med ockrafärgade klippor.

Dom Pedro har fem banor i Vilamoura-området, bland andra Millennium som är en favorit för semestergolfare eftersom den är relativt lättspelad. Det finns mycket vatten, men de sista två hålen utgör den största utmaningen. Intilliggande Laguna på låglänt marskland utgör dock en mer vattenbaserad utmaning. Det bästa rådet är att ta med massor av bollar och njuta av utmaningen. Förhoppningsvis kommer du över din vattenskräck och kommer in utan att ha blivit av med allt för många av dem.

Senare i år återkommer Portugal Masters till Victoria Course, där spelare som Shane Lowry, Padraig Harrington och Lee Westwood lyft segerpokalen under det senaste årtiondet. Banan är ritad av Arnold Palmer och är en fascinerande hybrid av parkkaraktär med mycket vatten och hål som kantas av uråldriga träd. De stora och undulerade greenerna är en mycket utmärkande egenskap.

Old Course är Vilamouras ursprungliga kronjuvel. Det är Algarves näst äldsta bana och en av de finaste banorna i hela Europa. Kanske är den största komplimangen banan kan få att det är en fröjd att ta sig an varje hål och även om du misslyckas är det omöjligt att inte njuta av designen. Alla slag kräver stort fokus och rätt val av klubba när du försöker undvika tallarna, och den enormt njutbara banan är utan tvekan med på ’måste spela’-listan.

Vilamoura i sig är en livlig seaside-resort med stor marina och många restauranger och barer. För många semesterfirare som kommer hit med sina golfklubbor är det nummer ett på listan, med massor av hotell och kvällsnöjen som kompletterar dagarna på olika fairways.

Pinhal är ännu ett populärt tillskott på golfkartan. Det är också en av Algarves äldsta banor. Robert Trent Jones Senior renoverade banan på 1980-talet och sedan dess har pinjeträden och tallarna som kantar banans fairways mognat till ett nyckelförsvar.

Det finns också många andra fina banor i den centrala regionen. Pestana Vila Sol har tre niohålsslingor namngivna efter svårighetsgraden. Huvudbanan utgörs av Prime- och Challenge-slingorna medan Prestige kallas för academy course, men ändå inte kan sägas vara en enkel bana.

 
Henry Cotton satte också ett varaktigt intryck på Vale do Lobo, en idrottsresort som är en förstklassig anläggning och mycket populär bland professionella idrottslag och individuella atleter. Vale do Lobo Ocean har hål som går mellan villorna till stranden, där par 3-hålet 15 är en enastående höjdpunkt. Det hisnande sextonde hålet på systerbanan Vale do Lobo Royal, som går längs klippkanten, är ännu en verklig skönhet.

Quinta do Lago North har ett sandigt underlag och enastående bunkrar efter en större renovering av Paul McGinley och den amerikanske bandesignern Beau Welling. Banans fina visuella intryck och spelbarhet gör den till en bana som du verkligen måste spela. Quinta do Lago South, som öppnade i mitten på 1970-talet och många gånger stått värd för Portuguese Open, är också mycket väl ansedd. Den här förstklassiga resortbanan utmärks främst av sina många dogleg-hål där strategiska hinder måste navigeras med varsamhet.

Ett trevligt alternativ är Quinta do Lago Laranjal, som är utlagd i en apelsinlund som gett banan dess portugisiska namn. Par 3-hålen är särskilt utmanande tillsammans med några spännande långa hål som väl utnyttjar den undulerade terrängen. Det är inte heller bara fairways som är undulerade, även greenerna bjuder stort motstånd med sina spännande linjer.

Pinheiros Altos har tre niohålsslingor – Pines, Olives och det senaste tillskottet, Corks. De har alla liknande egenskaper, men tillräckligt mycket variation för att också ge en särskiljande känsla.

San Lorenzo, ritad av den amerikanske bandesignern Joseph Lee, är ännu en av Algarves mest charmerande och uppskattade banor, och redan när du anländer till banan är det lätt att förstå varför. Åttan är ett par 5-hål som kan vara Algarves bästa långa hål, och ackompanjeras av flera utmanande hål där några går precis intill flodmynningen och saltvattenlaguner. Glöm inte att ta med kameran – vilket är ett lika gott råd i hela Algarve. Det är ett himmelrike för golfare.

 

Eden i öster

Östra Algarves 50 kilometer långa kust går från flygplatsen i Faro till floden Guadiana. Castro Marims bana öppnade 2001 och har tre niohålsslingor där den huvudsakliga utmaningen är längdkontrollen på inspelen till de upphöjda greenerna. Här finns också ett mycket stort djurliv att beskåda medan du promenerar fram mellan pinjeträden.

Seve Ballesteros står bakom närliggande Quinta do Vale som har hans signaturkombination av sex par 3-hål, sex par 4-hål och sex par 5-hål. Banan fyller snart tio år och må fortfarande vara en av Algarves minst kända, men är ändå väl värd ett besök.

Ännu en Henry Cotton-bana finns i närheten av den antika staden Tavira, en underbar plats full med konstnärliga miljöer och Portugisisk charm. Benamor öppnade inte förrän efter att Cotton gått bort, men designen följer hans masterplan och passar väl in i de naturliga omgivningarna där den bjuder på fantastiska vyer över berg och hav.

Monte Rei, en Jack Nicklaus Signature Course som ofta nämns som nummer ett i Portugal, är utlagda över 400 hektar på kullarna lite längre österut. Trots de djupa och ofta straffande bunkrarna har banan en mycket naturlig känsla. Risk och belöning är nyckelorden för banan och som vanligt för Nicklaus utgör vatten en stor utmaning i form av flera stora dammar. Alla hål passar in väl i den naturliga bakgrunden. I framtiden planerar man också att lägga ut ännu en bana här.

På vägen tillbaka ned från kullarna och mot havet kommer vi till ytterligare två kustpärlor i form av Quinta de Cima och Quinta da Ria. Den tidigare är designad som den mer utmanande, där de sista tre hålen har vatten i spel och är en rejäl utmaning. Den senare saknar inte heller vattenhinder, med fem dammar intill greenkanterna. Det kanske allra bästa hålet här är det sextonde, ett par 5-hål där inte ens en mer defensiv strategi är något säkert recept på framgång.

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor