Det är bollen, dumskalle!

2018-08-02

Orden är en fri översättning av ”It's the ball stupid!” och fälldes av min vän och journalistkollega Ivan Morris från Limerick på Irland för att förklara konsekvenserna av och varför vi inte kan fortsätta att slå bollen längre och längre. 

Det är numera en mer än märkbar skillnad mellan prona och de bästa amatörernas längder på slagen, och då speciellt med drivern. Gapet mellan de atletiska pronas långa slag och en god amatör med 2 i handicap är stort. Det är framför allt större än det var för cirka 50 år sedan då de flesta av dagens banor byggdes. Visserligen är klubbornas design och utveckling en bidragande anledning men det är proffsens fysik och optimeringsmöjlighet i material och tillverkning med stöd av de olika mätinstrumenten som visar att det är bollen som möjliggjort den enormt stora skillnaden mellan proffs och amatörer.

En vändpunkt

Jag kommer speciellt ihåg när Ove Sellberg var bisittare vid en Masterssändning för många år sedan och fällde kommentaren: - Oj vad bollen går långt, nu kommer vi att behöva bygga om massor av  banor hemma Sverige, för att de ska bli mer utmanande för proffsen! Jag ryggade för kommentaren eftersom det skulle innebära att många miljoner skulle investeras för att ett fåtal spelare skulle få utmaningar, medan 97% av spelarna skulle uppleva att många hål blir ospelbara. Och inte bara det, även hela anläggningar skulle bli ospelabara för vanliga spelare. Samtidigt är gamla mästerskapsbanor helt omöjliga att bygga ut och faller tillbaka i status och anseende. Exempel är Falsterbo, Hovås (Göteborg), Kevinge (Stockholm), Lidingö och Ljunghusen.

Ett par av de nyare banorna i Sverige som har byggts för tävlingsspel som Bro Hof Slott i Stockholm, Hills i Göteborg, Barsebäck Mastersbana, PGA Sweden National i Malmö och Vasatorp i Helsingborg är alla platser där ”den vanliga golfspelande amatören” med fasa tittar bakåt från sin utslagsplats och ser andra alternativa utslagsplatser mycket längre bak. Det är inte ovanligt att banorna som för den vanliga spelaren i hållängd ligger mellan 5500 och 5900 meter har championship-tees på över 7000 meter. Om jag inte minns fel håller Bro Hof Slott det svenska rekordet med 7 266 meter från Black Tee.

Medlemmarna betalar

Som var och en förstår måste även dessa utslagsplatser skötas även och om de endast används ett fåtal gånger per år blir marginalkostnaderna skyhöga och ni kan ju själva räkna ut vem som är största ”bidragsgivare”.

En faktor som inte ofta nämns är att säkerhetssektorn för sneda slag skapar större säkerhetszoner vid längre slag, vilket gör att banorna blir längre att gå och mer mark måste tas i anspråk för att inte utsätta andra spelare för livsfara. Många banor har också tvingats att införa begränsningar i hur långt man får slå på sin driving range för att det inte går att bygga ut den mer, alternativt spendera miljoner på att göra den längre och bredare.

Genom att skapa en boll för elitspelarna och proffsen kan alla amatörgolfspelare inklusive höghandicapare få möjligheter att spela sitt spel och eliten sitt. Det är en stor och viktig fråga som har kunnat genomföras i andra idrotter som tennis och baseball. 

Jag själv som spelare och oldboy kommer inte att påverkas (om jag får bestämma villkoren) och det är ju jag och alla andra amatörspelare som ska vara glada och längta ut på banan för det är vi som betalar notan när den kommer.

Coaching av proffs för amatörernas pengar

Att vi till och med via avgifter till SGF betalar för att coacha våra proffs, utan att kräva någon form av återbäring (annat än frivillig) från de proffs som får hjälp av våra pengar anser jag otillständigt. Till exempel PGA Future Fund har sedan 1997 givit bidrag till unga spelare i början av proffskarriären. Endast ett litet fåtal av stipendiaterna har återskänkt pengar till fonden, även om deras karriärer har varit mycket framgångsrika. Kedjan att klubbarna satsar på ungdomar på klubbnivå, som sedan blir proffs och får ytterligare ekonomisk stöttning och som sedan tjänar många miljoner utan att det blir återkoppling till både förbund och klubb är inte heller rätt väg. Här har golfen massor att lära av andra idrotter och sporter.

Att vi får glädjas åt proffsen och amatörernas framgångar som sker nu våren 2018 är givetvis oerhört kul.  Det är inte de som är amatörer och proffs som försöker att lyckas som jag syftar på utan de som tjänar många miljoner och behåller allt för sig själva.

 

Johan Lindeberg
johan@golfbladet.se
Kategorier
Krönikor