DET BÄSTA OCH SÄMSTA UNDER GOLFÅRET 2016

2016-12-24

Golfåret 2016 blev riktigt händelserikt. Och riktigt framgångsrikt för våra svenska stjärnor och unga talanger. Henrik Stensons seger i The Open är en klassiker och sättet han vann på kommer golfvärlden att tala om många år framöver. Alexander Norén hade en kanonsäsong med fyra segrar på Europatouren och vi har nu två herrar bland de 10 bästa i världen. Ryder Cup gick tyvärr till USA, men de får bara låna pokalen i två år. I Paris 2018 tar Europa tillbaka den. Då med flera svenskar i laget. Här hemma inspirerades många av de svenska spelarnas framfart ute i världen och det redovisades rekordmånga bokningar. Sommaren var fin, hösten fantastisk vilket gladde många klubbchefer i ett golfsverige där många golfklubbar nu mår bättre än på mycket länge.

Det har varit mycket som har varit fantastiskt roligt att få ta del av men givetvis minns vi även saker som gått snett. Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2016:

Årets golfare – Henrik Stenson. I hård konkurrens med Alexander Norén. Båda spelarna hade en kanonsäsong, men Stensons bragd i The Open är en klassiker som vi alltid kommer att minnas.

 

Årets golftjej – Madelene Sagström. Var fullständigt överlägsen alla andra på Symetra Tour med tre segrar och 12 topp-10 placeringar. Blir spännande att följa på LPGA nästa säsong.

Året chock – Nike slutar tillverka golfutrustning.

Årets choke – Jordan Spieth sumpar fyra slags ledning och missar därmed sin andra raka US Masters-seger.Årets halvsvensk – Danny Willett tackar för det och vinner på Augusta.

Årets senior – Den evigt unge Magnus Atlevi Persson som varit lovande sen han var 15 år, levererar sin bästa golf i karriären på Seniortouren.

 

Årets match – Sergio Garcia mot Phil Mickelson i Ryder Cup. Det blir inte bättre än så. Båda gick nio under par och tvingade varandra till storspel.

 

Årets slag – Rory McIlroys träfemma på det sista hålet i Irish Open. Från 230 meter till en halvmeter från hål. Eagle och seger i sin tävling på hemmaplan.

Årets skägg – Rikard Karlbergs. Han passar i det, den gode Karlberg!

 

Årets citat – ”Jag ska hem och bli full och så ska jag träffa mamma”. Andrew ”Beef Johnston charmade golfvärlden 2016. Segerintervjun på Valderrama är redan en klassiker. 

Årets vrål – ”I can’t hear you! I can’t hear you!” Årets Ryder Cup var en hätsk historia som kanske personifierades genom Rory McIlroy och hans dust med de amerikanska fansen.Årets sorgligaste – The King. Arnold Palmer lämnade oss den 25 september, söndagen innan Ryder Cup, 87 år gammal. Vi kommer för alltid att minnas honom som en av golfens största – både på och utanför golfbanan.

 

Årets look-a-like – Europatourens vd Keith Pelley. Hur lik är han inte Elton John?

Årets look-a-like 2 – Hur lika är USA:s Ryder Cup-kapten Davis Love III Kevin Spacey i House of Cards?

Årets puttyips – Ernie Els sjuputt på öppningshålet i årets Masters gjorde riktigt ont att se.

 

Årets sköna trend – Alltfler spelar golf i Sverige.

Årets scorekort - Jim Furyk satte nytt PGA Tour-rekord när han gick den sista rundan av Travelers Championship på 58 slag. Furyk hade redan en 59:a i bagaget men putsade det med ytterligare ett slag. Galet bra.

Årets resmål – Italien. Man satsar stort på att locka till sig golfturister från hela världen till Italien. Och här finns egentligen allt och lite till för en lycka golfsemester, blandat med god mat, kultur och historia.

Årets ketchupeffekt – Ariya Jutanugarn. Hade aldrig vunnit på LPGA-touren fram till i juni. Då vann hon tre tävlingar i rad.

 

Årets supertalang – Tack vare sin seger i British Amateur kunde Julia Engström i år göra debut i tre majors. Inte illa för en tjej som är 15 år gammal.

Årets blunder – Stolt intog USGA-pampen Diana Murphy podiet för att introducera årets vinnare av US Women’s Open; Bethany Lang. Enda problemet är att segraren faktiskt heter Brittany. Ooops.

Årets fulaste byxor – Billy Horschel har alltid årets fulaste byxor.

Årets comeback – Tiger Woods. Han skulle göra comeback i Safeway Open. Sedan skulle han inte göra det. Och sedan blev det i egna tävlingen Hero World Challenge. Världens kanske bäste någonsin lät oss vänta i närmare 470 dagar.

Årets duell – Fighten mellan Henrik Stenson och Phil Mickelson det sista varvet på Royal Troon är en klassiker. Mickelson menade att han spelade felfri golf men blev ändå slagen. Episkt.

Årets drive – Joe Miller vann World Long Drive Championship i stor stil. I semifinalen fick han iväg en drive på 439 yards, alltså lite drygt 400 meter …

Årets vetenskapsman – Bryon deChambeu vill förändra golfen och är på väg att göra det. Hans klubbor är lika långa och hans till synes säregna sving ska enligt honom själv revolutionera golfen.

 

Årets mest kontroversiella – Donald Trump. Det känns lite surrealistiskt att han nu är president i världens mäktigaste land. Äger mängder av golfbanor världen över. Flera av dem har tagit bort namnet Trump på sina souvernier.

Årets månad – September. Levererade som vanligt kanonväder och många av golfbanorna hemma var i ett fantastiskt skick.

Årets avhopp – Många världsspelare hoppar av OS-golfen i Rio och missar därmed en upplevelse utöver det vanliga och äran att få representera sitt land. Mycket märkligt.

Årets publik –  Det 16:e hålet på Himmerland är helt unikt på Europatouren. Här händer det saker som aldrig händer annars på en golftävling.

 

 

 

 

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Tävlingar
Golfresor
Golfbanor