Det bästa, sämsta och märkligaste under golfåret 2017

2017-12-27

Golfåret 2017 blev riktigt händelserikt. Vi såg nya stjärnor tändas och rutinerade rävar visa att gammal fortfarande är äldst. Henrik Stenson hade något av en mellanår och lyckades aldrig riktigt komma upp i den superform han var i sommaren 2016. Anna Nordqvist stod för en bragdartad sensommar när hon inte bara besegrade körtelfeber utan även flera amerikanskor i Solheim Cup och senare hela världseliten i Evian Championship. Här hemma inspirerades många av de svenska spelarnas framfart ute i världen och det redovisades rekordmånga bokningar. Trots en regnig och kall sommar.

Det har varit mycket som har varit fantastiskt roligt att få ta del av men givetvis minns vi även saker som gått snett. Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2017.

Årets golftjej – Anna Nordqvist. Trots att hon kämpade mot körtelfeber under sensommaren var hon bäst i Solheim Cup-laget och tog även hem Evian Championship.

Året vurpa – Världsettan Dustin Johnson ramlade mystiskt i en trappa i huset vid Augusta National dagen före Masters och kunde därför inte spela årets första major.Årets slakt – USA var så överlägsna i Presidents Cup att det knappt var kul att titta på. Röster hördes efter tävlingen att göra om den eller rentav lägga ner den.Årets äntligen – Efter 18 år och 73 försök vann spanjoren Sergio Garcia sin efterlängtade majortitel när han segrade i Masters på Augusta.

Årets senior – Jarmo Sandelin har längtat efter säsongen 2017 då han fyllde 50 och äntligen skulle få spela på Seniortouren. Och som han har levererat!

Årets match – Anna Nordqvist mot Lexi Thompson i Solheim Cup. Anna dominerar matchen fram till det att Lexi sänker sitt inspel på det 11:e hålet och då ändras allt. Inför 18:e leder amerikanskan med 1 upp – då svarar Anna och slår karriärens bästa järn-8 gör birdie och delar matchen.

Årets slag – Alex Noréns järnfemma till en meter från hål på det sista hålet under PGA-mästerskapet på Wentworth.

Årets plikten framför allt – Lexi Thompson fick fyra pliktslag den sista dagen av ANA Inspiration för en felmarkering av bollen och förlorade sen i särspel. Det är tufft på touren …

Årets plikten framför allt 2 – Ben Crane drog på sig hela åtta pliktslag under en och samma runda på Web.com-touren. Först upptäckte han ett klistermärke på sin driver som hade använts för att samla in data om hans sving under träning. Crane meddelade domaren som ansåg att amerikanen manipulerat sin utrustning. Vips så satt fyra plikt på kontot. Några hål senare hittade han ett likadant på sin järnsexa.”Åtta slag suger”, sa Crane efteråt – och det får man väl hålla med om.

Årets pensionär – Billy Payne säger tack och adjö som ordförande på Augusta National. Han lämnar över till Fred Ridley.Årets sköning – Han är kanske inte sexigast på touren, men Andrew Beef Johnston är nog den roligaste. Engelsmannen är sponsrad av den amerikanska snabbmatskedjan Arby’s och en av hans headcovers föreställer en kartong pommes frites.

Årets trend från tee – Det är galet hur långt vissa spelare slår numera. Justin Thomas, Dustin Johnson, Brooks Koepka … En bunker 280 meter bort är inte i vägen längre. Den flyger många över. Kanske dags att se över bollarna?

Årets silverrygg – Bernhard Langer. Vinner i princip allt på Champions Tour. 60-åringen har vunnit sju gånger i år och inte missat en cut på flera år.

Årets tjejdominans - När Junior Solheim Cup spelades i USA i augusti bestod vardera lag av 12 spelare. I Europas lag var hälften från Sverige. Framtiden ser ljus ut!

Årets sköna trend – Golfen ökar för fjärde året i rad. Golf är riktigt hett!

Årets nykomling – För ett år sedan träffade vi Alexander Björk i ökenvärmen i Oman. Då spelade han på Challengetouren. Ett år senare har han tagit Europatouren med storm.

Årets bombare – Svenska Sandra Carlborg slår längst i världen. Hon vann VM-finalen i long drive för femte gången!

Årets scorekort – Sydafrikanen Branden Grace sköt en 62:a det tredje varvet under The Open. Det är den bästa scoren någonsin i en major. 31 gånger (!) har spelare gått på 63 slag i majors, men Grace lyckades med det ingen annan gjort tidigare.

Årets modigaste – Trots att hon förfogade över ett lag som redan på förhand led av bristande rutin valde Annika Sörenstam att satsa på framtiden när hon tog ut laget till Solheim Cup. Sörenstam valde både i Madelene Sagström och Emily Kristine Pedersen och de gjorde därmed Georgia Hall och Florentyna Parker sällskap i kategorin rookies.

Årets resmål – Estland. Så nära och så oväntat bra. Det finns många bra golfbanor i vårt charmiga grannland i öst. Och kronan på verket är fantastiska Pärnu Bay Golf Links.

Årets TV-profil – Helen Alfredsson. ”Lika diskret som en schimpans med bjällror i händerna” tyckte Aftonbladet när Helen gjorde entré i Mästarnas Mästare. Men hon charmade både deltagare och TV-tittare.

Årets val – Golfförbundet valde Maria Möller som den första kvinnliga ordföranden på 113 år. Ett mycket bra val och precis vad SGF behövde.

Årets skada – Henrik Stenson är med i ett jippo i Shanghai och klär ut som sig superhjälte, skadar revbenen och missar Race to Dubai-finalen …

Årets sving – Padraig Harringtons. Ett litet steg för människan, ett stort steg för golfsvingen?

Årets dramatik – Jordan Spieths show på det 13:e hålet den sista dagen i The Open är en klassiker. Han visade golfvärlden vilken otrolig kyla han besitter.

Årets nytänkare – Europatouren är onekligen rätt innovativa i sin jakt att popularisera och variera spelet. World Super 6 och GolfSixes var nya tävlingar för året. Lagtävlingar, mixade tävlingar lär vara på gång.

 
Årets talang – 18-åriga Linn Grant från Rya sopar hem tre internationella titlar under året och vinner dessutom EM-guld och VM-brons.

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfbanor