Det perfekta golfresmålet

2019-02-04

Teneriffa är det perfekta golfresmålet. Aldrig för varmt, aldrig för kallt, aldrig för regnigt, utan verkligen en året-runt-destination. På den underbara ön Teneriffa, den största av Kanarieöarnas sju öar, finns ett skönt utbud av golfbanor.

Kanarieöarna har haft stor dragningskraft på svenskar sedan många år. Gran Canaria var först och alla minns vi väl Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” från 1980 med undertiteln ”Finns det svenskt kaffe på grisfesten?” Givetvis fanns det svenskt kaffe - redan då!

Teneriffa är den största av de sju Kanarieöarna och det perfekta golfresmålet. Kilometerlånga sandstränder varvas med pittoreska byar, mäktiga berg som stupar lodrätt ner i havet och så Spaniens högsta berg, Pico del Teide, eller vulkan som den egentligen är, med 3 718 meters höjd. Teide delar ön i två tydliga delar. Den norra delen där bland annat turistorten Puerto de la Cruz finns är bördig, fuktig och skogbevuxen medan den södra delen är gulbrun, uttorkad och ökenliknande. Här finns turistorterna Playa de las Américas och Los Cristianos.

De flesta av öns nio golfbanor finns på den södra delen. Runt Puerto de la Cruz på den norra sidan av ön finns egentligen bara två golfbanor. På tal om Teide förresten, du kan åka upp på vulkanen. Till 2 300 meters höjd tar du dig med bil eller buss. Aspirerar du på ännu högre höjder är det linbana upp till 3 400 meter som gäller, sedan får du vackert gå. Vi börjar på den dyraste och lyxigaste av öns golfbanor – Abama Golf på Costa Adeje, lite norr om Playa de Las Américas.

Någonting extra

Golfbanan är ”extra allt” eller ”grädde på moset”. Det är svårt att bli besviken. Speciellt inte om du gillar utmaningar i form av 22 sjöar eller dammar, 20 000 palmer, över 300 arter av träd och växter, några raviner och så upphöjda greener.

Banan är alltid i perfekt kondition, det är nästan så att bunkerkanterna är klippta med en frisörsax, fattas bara annat med en greenfee på 3 000 kronor! Du kommer undan något billigare om du bor på hotellet.Abama tillhör den absoluta ”crème de la crème” på Teneriffa. Billigare alternativ finns som tur är.

Det närliggande hotellet Ritz-Carlton Abama är en dröm för alla som vill unna sig något extra i livet. Eller har råd till det. Hotellet är fantastiskt och öns enda tvåstjärniga Guide Michelin-restaurang, M.B med sin baskiska prägel eller den enstjärniga japanska restaurangen Abama Kabuki, finns givetvis här. Dessutom ett tiotal andra restauranger.

På hotellet arbetar 650 personer med att ge de upp till 1 000 gästerna den allra bästa tänkbara service.Vill gärna bo här – vore trevligt med den största sviten med egen concierge för 77 000 kronor – per natt!

-Du är så välkommen att boka. Jag lovar att det är en upplevelse att bo på Ritz-Carlton Abama, säger marknadschefen Arianna Calcaterra och skrattar. När är det dragning på Lotto?

Europatourbana 

Golf del Sur från 1987 är ett av öns lite billigare alternativ. Det är inte alls ett dåligt sådant. Här har Europatouren spelats flera gånger och spelarna svor säkert, precis som du, över kaktusar, svart vulkansand, picon, i bunkrarna och att bollen är ospelbar om du missar fairway bland alla spetsiga vulkanstenar och taggiga kaktusar.  Något som spelkamraten fick erfara… Hela anläggningen är varm och välkomnande och de 27 hålen förtjänas att spelas många gånger.

Slingorna ”Norte” och ”Sur” är svåraste och njut lite extra av det spännande andra hålet på södra slingan. Här talar vi om ett par 3-hål på 180 meter från gul tee och som kallas det stekta ägget, ”Uevo Fritos”, på grund av att greenen är helt omgiven av svart lavasand. Slingan närmast havet, kallad ”The Links”, är lättare och kanske passar bra som uppvärmning.

Du spelar förresten också över några raviner och ett par dammar. Vinden är också ofta en försvårande faktor på denna bana. Klubbhuset är familjärt och trevligt och utsikten från terrassen över banan och havet är magnifik.

Från vårt utmärkta lägenhetshotell i Playa de Las Américas, Vingresors Compostela Club, är det ett lagom gångavstånd till den trevliga strandpromenaden mellan Las Américas och vidare runt Los Cristianos. Populär att flanera på och studera livet både på stranden och i alla restauranger. För restaurangutbudet är mycket stort där alla smaker tillgodoses. Till synes enklare, men faktiskt riktigt goda, 3-rättersmenyer för runt en hundring erbjuds på de flesta ställen.

Självklart kan du äta lyxigare, och en kväll satsar på en av mina gamla favoritrestauranger, Restaurante El Sol i Los Cristianos, där köttet och kycklingen är bäst. Och där ägaren, ”Le Patron”, Jacques som vanligt sedan 1974 står för de makalösa desserterna, speciellt citrontårtan. 

Slå över Atlanten

Grannbanan, Amarilla Golf, ligger hundratalet meter från Golf del Sur, och bjuder på en något annorlunda upplevelse.  Det är en enklare golfanläggning men saknar trots det inte sina kvaliteter och charm. Banarkitekt är välkände Donald Steel, som bland annat svarat för Barsebäcks nya bana, som heter Donald Steel Course.

Amarilla hade problem för några år sedan med saltvatten i bevattningsanläggningen, inte bra för gräset… men det har ordnat sig nu och anläggningen har förändrat och förbättrat sitt eget vattensystem.

-Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra banan och tar tre hål per år, berättar ägarinnan Ángela Tavío. Flera spektakulära och bra hål finns. Det femte hålet är det mest kända. Detta är ett kort par 3-hål på 98 meter från gul tee men du måste slå över en liten vik av Atlanten. Kul!

Och så finns det flera spännande hål i närheten av den nybyggda marinan San Miguel. Vi är nöjda med banan och med ronden och njuter av ett glas Cruzcampo i klubbhuset. Kallt och gott och väl förtjänat efter ronden.

Golf mitt i Las Américas 

Nästan mitt i smeten av Playa de Las Américas ligger banan med samma namn. Golfbanan är byggd som i en amfiteater där den norra sidan ligger högt och där utsikten är strålande från exempelvis hål 8 över Los Cristianos, Playa de Las Américas och Atlanten och ön La Gomera. Flera roliga hål finns på denna utomordentligt välskötta bana. Det 14:e hålet, ett kort par 4 hål på 251 meter från gul tee, är ett av dessa hål. Nåbart med hjälp av en liten fade från tee. Det blev par, trots utebliven greenträff!

Golf Las Américas tillhör de bättre banorna på ön och restaurangen serverar riktigt god mat.

Lite längre bort, granne med Abama, ligger Golf Costa Adeje, som golfbana betraktat kanske den bästa banan på ön! Flera riktigt bra och trevliga hål finns här på markområdet från en gammal bananplantage. Terrasserna finns kvar och det är underbart vackert, speciellt på hål fyra där du spelar rakt ned mot havet och La Gomera.

Vi njuter av banan och av vår indiske spelkamrats, Paws, stundtals briljanta spel varvat med minde lyckosamma insatser. Han dök upp på första tee och menade att han skulle spela med oss och även betta om en euro. Tja, självklart fick han spela och euron hamnade i min kamrats Mickes ficka efter två birdies och tiotalet par. Bra spelat!

Dramatiska Buenavista 

Men den mest spännande och annorlunda banan på Teneriffa är Buenavista Golf på öns nordkust. Det här är ikonen Severiano Ballesteros mästerverk. Banan ligger på en gammal bananodling som sluttar vackert ned mot Atlantens blåa vatten och i blickfånget har du mäktiga det havet och de majestätiska Tenobergen i bakgrunden.  Bananerna på Teneriffa är annars små, söta och väldigt goda.

Banan är underbar i en oerhört dramatisk natur. Det är svårt att inte bli berörd. Några av greenerna ligger så nära den mäktiga Atlanten att du får stänk i ansiktet om vågorna går höga. Vattnet smakar salt och gott.

Buenavista brukar jämföras med legendariska Pebble Beach på Monterey-halvön i Kalifornien, en bana som är rankad som nummer två i USA och top-10 i världen. Buenavista är inte riktigt i den divisionen, men naturmässigt är banan definitivt det. Dessutom utan alla köer och skyhög greenfee!

Ballesteros var en okonventionell banarkitekt och banan har därför sex par 5-hål, sex par 4-hål och sex par 3-hål. Det finns med andra ord något som känns bra för alla kategorier spelare. Banan som helhet har en utmärkt layout, perfekt finish och är minst sagt utmanande och vacker.

Men håll dig på fairway! På de flesta av hålen är marken utanför fairway direkt olämplig till golfspel, rent av klart ogästvänlig med lavastenar och kaktusar. Och när det blåser, vilket det kan göra ibland, kan flaggplaceringarna bli så svåra att du som spelare kan förledas att tro att flaggorna placerats ut av en viss herre med bockhorn, lång svans och klövar!

Vissla på La Gomera

En av dagarna tar vi och åker över till Teneriffas närmaste grannö - La Gomera. Trots att La Gomera ligger bara 40 minuter med färja från Los Cristianos på Teneriffa, är det som att komma till en annan värld. Ön må se ut som ett ogästvänligt, kargt berg i fjärran men bjuder på underbara naturscenerier, stillhet och en makalöst vacker golfbana.

Golfbanan, Tecina Golf, byggdes 2003 och ligger i anslutning till hotell Jardin Tecina. Donald Steel har ritat banan på en nedlagd bananodling. Eftersom ön är så bergig har Steel haft en delikat utmaning. Lösning är spännande och annorlunda där du från första hålet spelar dig nedför och när du kommer till sista hålet har du nått en höjdskillnad på 175 meter från det första! Som en skidbacke med andra ord fast du behöver inte skråa hela tiden utan fairways förblir utan sidolutning.

Det finns mycket som kan störa dig i baksvingen. Är det inte La Gomeras uråldriga visselspråk, Silbo gomero, som hörs bland bergen, så är det utsikten över Atlanten eller blommande hibiskus och bougainvillea. På La Gomera lär också finnas omkring 220 000 palmer, fler än på de andra Kanarieöarna tillsammans.

Lysmaskar på havet

Resan närmar sig sitt slut, tyvärr, och vi har nästan spelat alla banor som finns och besökt de bästa restaurangerna i Los Cristianos och på andra platser på ön. Tvåstjärniga M.B i Ritz-Carlton Abama får vänta tills bankkontot är mer välfyllt, men någon gång så…

Givetvis har vi även provat det lokala nöjeslivet. I den lite mer partybetonade semesterorten Playa de las Américas hittade vi uppsjö av nöjesmöjligheter. Men vi fann också små, nästan undanskymda byar, som bara kan upptäckas med hyrbilen eller med de olika lokalbussarna. Vilaflor är en sådan by, där förresten mineralvattnet du köper i Supermercadon kommer ifrån.

På kvällarna kan du också ta hyrbilen och åka till någon liten by som exempelvis charmiga Los Abrigos, känd för sina fisk- och skaldjursrestauranger, och där sitta och mysa på en uteservering och se solen långsamt ätas upp av havet. Ute på det spegelblanka vattnet guppar fiskebåtarnas lanternor som lysmaskar och från köket strömmar förföriska dofter. Du väntar på dina grillade langustiner, som du själv valt ut i akvariet. Och innan du vet ordet av hamnar de vitlöksfrästa små krabaterna på din tallrik.

Givetvis dricker du Teneriffas egenproducerade vita vin, exempelvis det läckra Vina Arese, karaktäristiskt i sin smak på grund av lavajorden, och väldigt, väldigt gott. Det kan inte bli bättre!

 

Golfbanor på Teneriffa

Abama Golf

Antal hål: 18.

Greenfee: 3000 kr inklusive golfbil. Annars 1950 kr inklusive golfbil om du bor på Ritz-Carlton Abama.

Kort sagt: Abama är extra allt. Dave Thomas har skapat en härlig bana med över 20 000 palmer, 22 sjöar och en fantastisk utsikt över grannön La Gomera. Skicket och konditionen på banan är oklanderlig. Liksom allt annat!
www.abamagolf.com

 

Amarilla Golf

Antal hål: 18.

Greenfee: 970 kr.

Kort sagt: Spännande bana bredvid Golf del Sur. Det mest kända hålet är det femte, par 3 på 98 meter då du slår över en vik av Atlanten. Havet är djupt!
www.amarillagolf.com

 

Buenavista Golf

Antal hål: 18.

Greenfee: 1185 kr.

Kort sagt: En underbar Severiano Ballesteros-bana på nordvästra delen av ön. Rolig och omväxlande med några korta par 5-hål för eagle-möjlighet. Vågarna är nära att slicka greenerna och du får salta vattendroppar på dig!

www.buenavistagolf.es

 

Golf Las Américas

Antal hål: 18.

Greenfee: 1230 kr.

Kort sagt: Praktiskt taget mitt inne i Playa de las Américas ligger denna trevliga och välskötta 18-hålsbana. Utmärkt kondition på banan och välkänd för bra mat i klubbhuset.
www.golflasamericas.com

 

Golf Costa Adeje

Antal hål: 27.

Greenfee: 1140 kr.

Kort sagt: Suverän layout, perfekt kondition, trevlig personal och mycket god mat i restaurangen. Utsiktenen över ön La Gomera och havet får du på köpet. Kanske Teneriffas bästa bana!
www.golfcostaadeje.com

 

Golf del Sur

Antal hål: 27.

Greenfee: 1000 kr.

Kort sagt: Anläggningen ligger bara fem minuter från flygplatsen Reina Sofia och här har Europatouren spelats flera gånger. Spelarna har tampats med blåst och svart vulkansand, picon, i bunkrarna. Dessutom raviner och kaktusar. En rolig och bra golfbana!
www.golfdelsur.es

 

Real Club de Golf de Tenerife

Antal hål: 18.

Greenfee: 1050 kr.

Kort sagt: Äldsta banan på Teneriffa från år 1932 med flera hål som går på skrå längs sluttningen. Ligger fint i närheten av staden La Laguna och klubben har en typisk brittisk prägel.
www.rcgt.es

 

Golf ”Los Palos”
Antal hål: 9 korthål. Banan mäter 951 meter.

Greenfee: 270 kr för 9 hål.

Kort sagt: Idealisk nybörjarbana eller för den som vill träna inspel eller bara spela snabbt.
www.golflospalos.com

 

Golf La Rosaleda

Antal hål: 9 korthål, pitch-and-put.

Greenfee: 180 kr för 9 hål.
Kort sagt: Bara minuter från Puerto de la Cruz på norra sidan av ön ligger denna korta men trivsamma bana.
www.golflarosaleda.es

 

Tecina Golf, La Gomera

Antal hål: 18.

Greenfee: 1100 kr.

Kort sagt: Spännande och annorlunda bana på grannön La Gomera. Utsikten är makalös och blomsterprakten ljuvlig.
www.jardin-tecina.com

 

Fakta Teneriffa

Var: Teneriffa är en ö som ligger i ögruppen Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust.

Antal invånare: Cirka 840 000.

Största stad: Santa Cruz de Tenerife, cirka 200 000 invånare.

Statsskick: Konstitutionell monarki. Kungen heter Filipe VI av Spanien.

Valuta: Euro. 1 Euro kostade 11,18 den 14 september 2018.

Religion: Katolicismen.

Språk: Spanska.

Tidszon: UTC +1, sommartid. UTC +-0 vintertid.

Stora helgdagar: 1 januari, Nyårsdagen, 6 januari, Trettondagen, 25 mars, Palmsöndagen, 30 mars, Långfredag, 1 april, Påskdagen, 1 maj, 15 augusti, Jungfru Marie Himmelsfärd, 12 oktober, Columbusdagen (Spaniens Nationaldag), 1 november, Allhelgonadagen, 6 december, Spaniens författningsdag, 8 december, Obefläckade avelsen, 25 december, Juldagen.

Klimat/golfsäsong: En året-runt-destination. Aldrig för varmt, aldrig för kallt. Högsäsongen är dock från november till april.

Tillgänglighet: Under högsäsongens verkliga toppar, exempelvis i mars, kan det vara ganska fullt på banorna närmast Playa de Las Américas och Los Cristianos. Övriga tider under året är det ganska lugnt.

Med bil: Högertrafik, km. Max tillåtna alkoholhalt är 0,5 promille.

Vatten: Kranvattnet går att borsta tänderna i. Dock rekommenderas vatten på flaska.

El: 220 V.

Visum: Behövs inte.

Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning.

Antal golfbanor: 9.

Övrig reseinformation: Missa inte världens näst största karneval (Efter Rio de Janeiro) den 5 mars 2019 i Santa Cruz!

 

Mer information
www.spain.info/se

 

Resa dit

Det enklaste är charterflyg med exempelvis Vingresor på lite över 5 timmar från Stockholm. Eller så ett dedikerat golfreseprogram med förslagsvis Vingresor. Det går också att flyga reguljärt med exempelvis flygbolaget Iberia via Madrid.

 

Maten

Mycket stort utbud av restauranger i alla smaker och prisklasser. Få riktiga ”turistfällor” i Los Cristianos. Fler av dem i Playa de Las Américas.

 

Tips på bra restauranger:

Chill Out, Los Cristianos

Mat med kvalitet med utsikt över stranden Playa las Vistas.

 

Restaurante El Sol, Los Cristianos

Fransk restaurang i centrum som funnits sedan 1974 i regi av ”Le Patron”, den demoniske ägaren Jacques.

 

Boende

Compostela Club, Playa de las Américas

Perfekt lägenhetshotell precis vid golfbanan och med gångavstånd till Los Cristianos och Playa de Las Américas. Ganska enkelt men trivsamt och poolen är verkligen skönt uppvärmd!
www.ving.se

 

Melia Hacienda del Conde, Buenavista

Enda hotellet i Buenavista är detta fantastiska hotell med Spa. Utsikten är makalös över golfbana, bergen och havet.
www.melia.com

 

The Ritz-Carlton Abama

Ett hotell som spelar i en egen division. Teneriffas lyxigaste och kanske dyraste med rumspriser som startar på 2800 kr per natt upp till 77 000 kr per natt för Emperial Suite. Men du ingår en egen concierge!
www.ritzcarlton.com

 

Jardin Tecina

La Gomeras bästa hotell som dessutom har öns enda golfbana. Suveränt boende, mat och hänförande utsikt och miljö.
www.jardin-tecina.com

 

 

 

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
kanarieöarna
teneriffa
las americas
abama golf
golf del sur
amarilla golf
buenavista golf
la gomera
tecina golf