EN BLANDNING AV GAMMALT OCH NYTT

2016-08-26

Sigtuna lär vara Sveriges första stad. Erik Segersäll grundade staden runt år 970 och Sigtuna var säte för den förste kristne kungen, Olof Skötkonung. I den gamla och mysiga staden kan man vandra på Sveriges första gågata, fika i Tant Bruns Kaffestuga eller njuta av den vackra miljön vid Mälarens vatten. För den historieintresserade finns mycket att göra och runt Sigtuna finns det fem fantastiska slott. Vi åkte några kilometer norr om Sigtuna till Wenngarn slott alldeles vid golfbanan. Wenngarns slott nämns redan 1164 i Sveriges äldsta bevarade brev och har alltså en nästan 1000-årig historia.

Genom århundradena har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat på Wenngarn. Mest känt är slottet kanske genom Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Eurofesyne, som på 1660-talet omvandlade Wenngarn till en storslagen anläggning där parken och vyerna stod i centrum. Historien om Wenngarn tar en dramatisk vändning när statens anstalt för alkoholistsjuka byggdes 1916. Fram till 1997 var det här en anläggning för vård av missbrukare. I oktober 2013 köptes slottet och marken av Sisyfos under ledning av entreprenören Olle Larsson och genast började ett hårt och ambitiöst arbete med att renovera slottet och slottsparken, bygga hotell och ett antal villor och radhus i närheten av slottet.

Idag kan man besöka Wenngarn och den vackra barockparken, äta middag i restaurang Anstalten eller vedugnsbakade pizzor i Dammstugan, träna i Wenngarns Sportcenter, konferera och arbeta i deras företagscenter eller ta in på det nyrenoverade Hotell Anstalten bara njuta av miljön och den goda maten. För oss golfare är det en kort promenad till Sigtuna Golfklubb och samarbetet mellan Wenngarn och golfklubben har inneburit ett lyft för golfklubben och de tänker i samma banor.

Sigtunas 18-hålsbana kännetecknas av klassiska golfhål med hög kvalitet insprängda i den vackra Mälardalsnaturen. Klubben är från 1961 men det dröjde till 1971 innan 18 hål stod färdiga, ritade av Nils Sköld. Täta kortklippta fairways, välkrattade bunkrar och jämna, snabba greener och välklippta ruffar präglar banan, plus det faktum att det är befriande tyst. Och att miljön att stundtals vansinnigt vacker. Det finns många vackra, gamla ekar på banan som ger många av hålen ett skön känsla och karaktär.

Klubbens vision är att vara en naturlig och lättillgänglig mötesplats för alla, vare sig man är golfare eller inte. Målet är att såväl medlemmar som gäster ska ha tillgång till en bana i absolut toppklass vad gäller finish. Men golfklubben vill också bidra till demokrati, integration, ekonomisk utveckling, friskvård, rekreation och idrott samtidigt som de arbetar för ökad biologisk mångfald och vård av natur- och kulturvärden.

Denna imponerande satsning har gjort att Sigtuna blev vald till årets golfklubb 2015 av föreningen golfjournalisterna med motiveringen: ”Sigtuna GK premieras för sin inriktning att vara ett nav för invånarna i lokalsamhället med fokus på miljö, samarbete och utveckling. Med detta har golfen i Sigtuna gått från att ses som en isolerad ö för golfare till en roll som öppen och aktiv initiativtagare i bygdens framtidsfrågor. Klubben har lyft blicken från sin normala intressesfär och den egna anläggningen till en helhetssyn på arbete och fritid i Sigtuna”.

Länkar

Sigtuna Golfklubb
www.sigtunagk.se

Wenngarn
www.wenngarn.se

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
sigtuna
wenngarn