EN PÄRLA I UPPLAND

2016-08-19

Söderby Golf AB driver Söderby och Edenhof Golf, två fina anläggningar nära Uppsala samt en citybutik inne i Uppsala centrum. 2014 bytte de namn och blev en klubb (A1) istället för två som tidigare och hela verksamheten går nu under namnet GolfUppsala.

Vi valde att besöka Söderbybanan, dels för att vi hört så gott om den, men även för att där finns ett boende alldeles vid banan, Söderby Golf Lodge, som vi var sugna på att provbo.

Vi möts av makarna Ekström som driver verksamheten och de berättar om hur Jonas växte upp på marken där idag Söderby Golf ligger, hur tanken till en golfbana växte fram och hur Jonas satte fart med att skapa banan vars 18 hål invigdes 2004 och som direkt fick medlemmar och gäster att häpna över dess kondition. Några senare arrangerade klubben Nordea Tour på banan och många av spelarna menade att greenerna var bland de bästa de har puttat på.

Banan ligger vackert i en skogsmiljö och det är många vattenhinder som är strategiskt placerade och det gäller hela tiden att undvika dem. Att de flesta ligger på högersidan gör att de som spelar med slice får ta sig en extra fundering på hur de ska lägga upp sitt spel. Greenerna med sitt Penn A4-gräs är såphala och att klubben gillar att arrangera elittävlingar är lika självklart som lämpligt. Det här är en tuff bana och från svart tee blir den nästan 6 700 meter! Vi nöjer oss med att spela från guldtee och får därmed en 6 000 meter lång utmaning.

Många av banans par-4 är både långa och tuffa. Från 6-11 öppnar banan upp sig och detta är en serie av sex tuffa par-4 i rad och här gäller det att vara både aggressiv och noggrann.

Det sista hålet är en rejäl par-5 med en fint vattenhinder vid greenen, där man både kan beskåda och lyssna på vattenfallet som forsar fint ner i vattnet. Efter varvet tar vi en snabb öl i det mysiga klubbhuset och går igenom vårt scorekort. Det blev inget vidare resultat för någon av oss, men väl en riktigt trevlig upplevelse på den utmanande banan. Vi traskar runt klubbhuset, förbi parkeringen och vips har vi kommit fram till vårt boende. Söderby Golf Lodge invigdes sommaren 2009 och består av nio fyrbäddslägenheter. Det är praktiskt, fräscht och riktigt mysigt. Efter en snabb dusch och omklädnad vandrar vi tillbaka till klubbhusets restaurang för middag.

Söderby Golf & Krog en läcker samlingsplats med gamla anor från 1600-talet. Sommartid är det grillkvällar på lördagar, men vi får istället njuta av en fantastiskt god middag, bestående av en perfekt stekt köttbit, olika Söderbykorvar från de egna gårdarna och en bearnaisesås från Jörgen i köket som bara den göra att vi vill återkomma hit.

Efter den goda middagen får vi en guidad tur av det entusiastiska ägarparet där vi får se studion för custom fitting vid rangen nedanför klubbhuset. Vi tar även en titt in i den renoverade stenladugården där det finns fem golfsimulatorer och gym för att utveckla vinterträningen.

På Söderby finns även en 9-hålsbana som är väl underhållen och passar perfekt för nybörjare med sina korta, men utmanande hål. Golfuppsala innefattar alltså inte bara Söderby Golf utan även Edenhof och medlemmarna har 54 hål att välja på då de båda anläggningarna har varsin 18-håls och 9-hålsbana.

Edenhof golfbana invigdes 1991 och är ritad av den välrenommerade arkitekten Sune Linde. Den lär vara i yppersta klass och en rejäl utmaning för alla kategorier av golfare, vare sig man är proffs eller nybörjare. Det är mycket som händer på de båda anläggningarna och klubbens ambitions- och servicenivå imponerar. Vi förstår därför att GolfUppsala numera har 3 000 medlemmar och de har all anledning att vara stolta över sin klubb.

www.golfuppsala.se

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
uppsala
söderby
edenhof