Golfbanor i SverigeGolfresorNyheter

Mycket mer än bara golf i Sveriges Toscana

Saker och ting sker inte av sig själv. Redan när Gustav Larsson var femton år började han jobba på S:t Arild Golfklubb. I dag är han banchef, fick göra studiebesök på PGA-tourens final i Atlanta och hans bana placerar sig högt på diverse Norden-rankingar. Men hade det inte varit för en lurad stadsarkitekt så hade kanske inget av det där någonsin blivit av …

Sveriges Toscana

Det är efter en kort bilfärd genom Sveriges Toscana – med besök på bland annat Arilds vingård och Flickorna Lundgren på Skäret – som vi slår oss ned i den stekande solen för att fukta läpparna.

Vi får sällskap av Gustav Larsson. Banchefen växte upp runt hörnet, har sprungit runt på den öppna banans ängar så länge han kan minnas, och sköter i dag anläggningen som om den vore hans käraste barn.

Fullt schema

Klockan ringer strax efter fyra på morgonen, då beger han sig till banan och denna onsdag ser jag honom fortfarande på banan när jag ska styra kosan hemåt vid 18-tiden. Så ser det ut – sju dagar i veckan och tio månader om året.

Hans innerliga passion för golf och skötsel gjorde att han i augusti i fjol fick chans att jobba på East Lake när Tiger Woods vann tourfinalen där.
– Det var mäktigt att se Tiger. Publikleden var 10-20 rader utanför repen. Det är obegripligt vad stor han är.
– Vi som jobbade med banan tilldelades olika roller. Jag mätte fukten på tee. Den var tvungen att vara perfekt både för spelarna och för att se bra ut i tv.

Romantiskt när de gifte sig vid fyrtornet

Gustav är definitionen av en golfnörd. Som tur är har han en ”bättre hälft” (nå ja) som lever ett liknande liv. Efter att de tillbringat i stort sett varje sommardag tillsammans förlovade sig 2014 Gustav med Europatourproffset Isabella Ramsay. De sa ”ja” till varandra vid fyrtornet på Kullaberg, bara ett stenkast från Mölle Golfklubb. När Isabelle inte tävlar instruerar hon på St Arilds Golfklubb. De lever golf och det är den här golfklubben som är deras hem. Men det kunde sett helt annorlunda ut.

S:t Arild fyller 32 år i år, och hade det inte varit för en lurad stadsarkitekt så hade kanske varken klubben eller paret blivit verklighet.

Gubbar som hanterar problem

Det sägs att idén om S:t Arilds Golfklubb kläcktes på grannklubben Mölles 19:e hål. Det fanns en hel klan Möllegolfare som vid den här tiden ansåg att för många turister invaderade banan på sommaren, och att det inte längre fanns plats för ”vanligt folk”. Och dessutom började de bli gamla och den kuperade banan jobbig att gå.

Carl-Axel Hernström var på den tiden greenkeeper på Mölle och han ville dessutom få till en bana där man kunde bygga in fler utmaningar utan att begränsas av de starkt skyddade naturintressena på Kullaberg. Samtidigt hade han den golfande stadskanslisten i Höganäs, Kjell Sundelin, vid sin sida. Men man hade ett problem. Det behövdes en detaljplan och en sådan tog då likson nu lång tid att processa.

Kommunen ville upphäva

Det fanns det ett stort antal byggrätter på kuststräckan mellan Skäret och Svanshall. Dessa byggrätter ville kommunen upphäva för att i stället skydda markens natur och reservera den för friluftsliv.

arild gk
Projektet började

Den hängivne sexhandicaparen Göran Christenson, förvaltare på godset Krapperup som ägde marken, ville ha kompensation för missade intäkter. Han föreslog då ett projekt vid namn Fjälastorp. Projektet innefattade byggrätter för dels en räcka hus, samt en golfbana. Processen var i gång.

Yngst någonsin i Sverige

Men det satt hårt åt. En arkitekt på länsstyrelsen var negativ. Som tur var fanns det också golfare på länsstyrelsen och en av dem sa ”om ni väntar med att begära beslut till dess att han är på semester så kan vi dra igenom det”.  Sagt och gjort. Arild Kullahalvön skulle få en andra golfbana.

Åren gick och 2002 började den då elvaårige Gustav Larsson jobba med banarbetarna på S:t Arild. I mars 2018 hade han rekordsnabbt genomgått utbildningen och blev diplomerad och certifierad med Högre Greenkeeperutbildning.

Blev banchef

Som 25-åring var inte bara den hittills yngste i Sverige att uppnå denna värdighet, utan fick också tillträda som banchef på klubben där han växte upp.

Får välkomnas till ruffen

Gustavs greener är i dag kända som några av Sveriges bästa. Men lika snabba som de är, lika seg är ruffen. Detta är något vi får erfara under vår runda tillsammans med klubbchefen Peter Larsson.
– Vi kommer snart att släppa ut får i ruffen. Bonden här intill kommer att tillhandahålla dem. Det är en win-win, lovar han.

Fåren är bara en liten del av framtidsplanerna på S:t Arild. Boende på klubben är i pipeline och kommer att lyfta totalen till lika himmelska höjder som smakerna den duktiga thaikocken i restaurangen (där man också kan få ”vanlig dagens”) lyckas framställa.

En av Nordens bästa

Allt detta tillsammans med en läcker par 3-bana och bland södra Sveriges bästa träningsmöjligheter gör att vi förstår varför S:t Arild betraktas som en av Nordens 30 bästa golfanläggningar.

Av Martin Hardenberger
Foto Peter Larsson, Px, Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights