Företagsgolfen siktar på 100

2018-07-30

Kollegan eller kompisen, pappa eller partner. Nej, det spelar ingen roll vem du väljer som din spelpartner. I Företagsgolfen får alla vara med.

Den numera klassiska tävlingen som startade redan 1938, och alltså firade 80-årsjubileum i fjol, tar i år emot närmare 800 lag som alla har ett gemensamt mål: att ta sig vidare från någon av de 15 kvaltävlingarna, hamna i topp på någon av de två semifinalerna och vinna den stora finalen.

Spelformen är greensome och startfältet består av lag med två spelare. Spelplatserna är minsann inte vilka som helst utan några av Sveriges absolut bästa banor. Eller vad sägs om Bro Hof Castle Course, Kungliga Drottningholm, Barsebäck Master Course, Tylösand Norra, Göteborg och Masterbanan på Arlandastad Golf?

– Vi har som ambition att bjuda på en golfupplevelse utöver det vanliga. Valet av golfanläggningar är väsentligt för att skapa den här upplevelsen och vi har alltid haft som ledstjärna att kvaltävlingarna ska spelas på de absolut bästa i Sverige, säger tävlingsgeneralen Göran Oredsson, välkänd golfprofil med en bakgrund inom bland annat Scandinavian Masters (i dag Nordea Masters) och SAS Invitational, då han bland annat lyckades få hit självaste Tiger Woods att pegga upp på Ullna 2000.

Numera finns det ju en rad landsomfattande breddtävlingar. Vad är det som gör just Företagsgolfen speciell?

– Förutom möjligheten att få spela en av Sveriges finaste golfbanor så är det högsta kvalitet på allt. För startavgiften på 2 500 kronor per lag får man mycket för pengarna. Frukost, rangebollar, spel, fika, lunch, ett välfyllt startkit och ytterligare startkit under resans gång om man tar sig vidare. Finalen avgörs på The K Club, där Ryder Cup spelades 2006, och tar man sig hela vägen dit kommer man få en fantastisk golfupplevelse under totalt tre dagar där allt ingår. Jag har haft förmånen att ha fått besöka några av de mest fantastiska golfanläggningarna över världen och jag kan bara säga att The K Club är outstanding. Det blir inte så mycket bättre än det.

Hur många deltagare väntas vara med i år?

– Vi brukar landa runt 750–800 lag. I och med att vi har 15 spelplatser får vi ungefär 50 lag per spelplats och det är ganska lagom. De två bästa från varje kvaltävling går vidare, sedan premierar vi också bästa tjejlag, bästa mixlag och bästa bästboll som också går vidare till någon av de två semifinalerna på Arlandastad Golf den 7 september eller på Tylösand den 10 september.

Har intresset ökat att vara med?

– Det har legat ganska konstant men det är en väldigt populär tävling och blir alltid fulltecknad. Några år har vi tagit emot upp till 1 300 lag, men det är inget självändamål. Vi tycker att det är bättre att vi har 50–60 lag per spelplats som spelar och så tar vi hand om dem på bästa sätt, säger Göran Oredsson.

En lång tradition

Företagsgolfens historia går som sagt tillbaka ända till 30-talet och initierades av Svenska Dagbladet. Tävlingsformen gick då under namnet Svenska Dagbladets Korpgolf, men i samband med golfens gyllene era på 90-talet, då företagsgolfen boomade, och startfältet främst bestod av företagslag bytte arrangemanget namn till SvD:s Företagsgolf. Göran Oredsson blev involverad i tävlingen under 80-talet och när han sedan fick förfrågan om han ville driva tävlingen vidare i egen regi 2004 bytte han så småningom namnet till enbart Företagsgolfen

– De första 75 åren var spelformen foursome men det ändrades till greensome för sex år sedan, främst därför att det är svårt att spela foursome. Greensome är mer förlåtande så det uppskattades enormt, säger han.

I år blir det alltså det 81:a året som Företagsgolfen går av stapeln och förutom själva huvudtävlingen äger även en rad kringaktiviteter rum.

– Vi har ett antal partner som är med och gör lite olika saker som long-driving competition och närmast hål. Men huvudtävlingen är det viktigaste. Alla som är med vill verkligen leverera ett bra resultat och ta sig vidare till semifinalerna och förhoppningsvis hela vägen till finalen på Irland.

Till skillnad från många andra tävlingar har man inte någon prisutdelning efter varje kvaldag, utan när laget spelat klart avnjuter man sin lunch och åker hem och får dagen efter reda på om man har tagit sig vidare eller ej.

– Golf är i dag – tyvärr – en ganska tidskrävande sport och att ta sig runt en 18-hålsbana tar 4–5 timmar. Med måltider och resa till och från golfbanan blir det lätt ett heldagsprojekt. Med vårt upplägg kan folk äta lunch i lugn och ro efter sin runda men behöver inte stanna till sent på kvällen för en prisutdelning.

Den stora höjdpunkten är förstås finalen på The K Club på Irland den 14–16 oktober. Varför har ni valt just den spelplatsen?

– Det är andra året i rad vi åker dit. Vi vill att de som går till final ska få spela på en bana av väldigt hög kvalitet och få uppleva tre fantastiska dagar. Vi har alltid valt den typen av finalplatser och tidigare år har vi till exempel varit på Druids Glen utanför Dublin, PGA Catalunya i Spanien och Oitavos Dunes i Portugal. Finalen ska slå det mesta och det ska vara en jäkligt häftig upplevelse för de 20 personer som får åka dit.

Under året kommer ni även att genomföra några extra tävlingar. Berätta!

– Förra året gjorde vi en K Club Invitational, där 4-mannalag spelar tävling under en dag och de som vinner får en resa till The K Club med boende i tre nätter och fyra dagar obegränsad golf. Det kommer vi att fortsätta med och i år har vi också utökat med en liknande invitational tillsammans med flygbolaget Emirates. Race to Dubai kallar vi den tävlingen och de som vinner kommer att få åka till Dubai i november med samma upplägg. Båda dessa tävlingar spelas på Arlandastad men det är endast 27 lag som får vara med.

Vad har du för förhoppningar för årets upplaga?

– Att vi har massor med glada deltagare, härligt väder, bra semifinaler och ett riktigt roligt finalspel på The K Club. Fullt och festligt, helt enkelt.

År 2038 firar ni 100-årsjubileum. Har ni tänkt så långt och vad kan vi förvänta oss då?

– Ha ha, då får någon annan ta hand om det! Men det vore lite häftigt, att i ett sådant läge hitta ett samarbete med de tidigare finalplatser vi har varit på. Kanske plocka upp tråden med både Druids Glen, PGA Catalunya, Oitavos Dunes och The K Club och låta de göra specialtävlingar i anslutning till tävlingen. Det tror jag vore något, säger Göran Oredsson.

 

Jenny Olsson
jensyo@spray.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
företagsgolfen
k-club