FUERTEVENTURA - GOLFARNAS PARADIS?

2017-01-03

Text: Johan Kullenberg
Foto: Jacob Sjöman

Fuerteventura påminner om en bit av Sahara som man slängt ut mitt i Atlanten. Även om Sahara bara består av 10 % sandöken så har man en inre bild av enorma sanddyner så långt ögat kan nå. Det är samma sak med Fuerteventura, det som etsar sig fast är sanddynorna i Corralejo och de milslånga sandstränderna längs delar av kusten. Merparten av ön består däremot av ett kargt lavalandskap som är förvånansvärt vackert. Någon sa till mig att Fuerteventura betyder hårda vindens ö på spanska. Detta är även med mina obetydliga kunskaper i det spanska språket inte någon korrekt översättning. Det bör däremot blåsa lite mer här än på de andra Kanarieöarna, då det är ett tillhåll för alla världens surfare.  

Är man osäker på var de perfekta surfvågorna är, ska man titta på strandparkeringen. Om det står rader av gamla minibussar parkerade så har man kommit rätt. Surfare lever för sin sport och uppenbarligen gör många det i en minibuss. Det är också allt fler som åker hit för att utforska öns fyra golfbanor och vi ska titta närmare på allihop.  

Det senaste tillskottet på Fuerteventura

Jandia Golf ligger längst ned på sydspetsen av Fuerteventura. Det är här stränderna är som vitast och bredast, det är även ett av alla tillhåll för vindsurfare. Golfbanan har egentligen en brokig historia. Den öppnade 2007 men stängde kort därefter under den spanska ekonomiska krisen. Pengarna tog slut och varken ägarna eller banken ville investera mer pengar i projektet. Det är dyrt att driva golfbanor på Fuerteventura då vatten är en bristvara. Golfbanor behöver enorma mängder vatten och kostnaden för inköp av dessa dyra droppar kan ligga på 5-9 miljoner kronor per år. Jandia Golf låg därför i träda i nästan tio år men har nu äntligen öppnat igen. Banan ligger väldigt vackert i en dalgång med utsikt över havet och bergen i bakgrunden.

Med undantag för några skönhetsfläckar är den i bra skick och det finns inga tecken på att banan legat i träda under ett decennium. Greenerna är inte snabbast i världen men bollen rullar jämt och bra. Designern Ron Kirby har verkligen lyckats skapa en intressant turistbana som är både rolig och utmanande. Det blandas ganska friskt mellan lätta och svåra hål. En liten favorit är det andra hålet - en lång par 4:a med utsikt över havet. Greenen ligger upphöjd mot bergsluttningen och har en av banans fyra dammar tätt intill greenen. Genom hela dalen går en torr flodbädd som med sina tillflöden berör mer eller mindre alla hålen. Flera av hålen är relativt korta och med den angränsande flodbädden gäller det att hålla tungan rätt i munnen och inte vara för yvig med drivern. Helhetsintrycket är med beröm godkänt när det gäller 18-hålsbanan som helhet, om det inte vore för de ”två” 19:e hålen. Efter 10:an så väntar en promenad motsvarande en tuff par 5:a till utslaget på 11:an. Restaurangen har en förhållandevis torftig meny och är långt från en stjärna i Guide Michelin. Utsikten från terrassen på klubbhuset kompenserar för den tveksamma kulinariska insatsen, där man blickar ut över banan ned mot havet och träningsområdet.

Två helt olika golfbanor

I Caleta de Fuste ligger de två banorna Fuerteventura Golf och Salinas Golf vägg i vägg med varandra. Vi börjar med att spela Fuerteventura Golf som är den äldsta golfbanan på ön. Designen är ganska klassisk och ger ett behagligt intryck utan att vara spektakulär. Banan har en torr flodbädd som lyckas slingra sig fram kors och tvärs genom hela banan.  Det kan kosta några slag om man inte är observant från tee.  I och med att banan har några år på nacken så saknar man vissa moderna designknep som ordentligt upphöjda greener och tydliga ondulerade fairways men det kompenseras av ståtliga palmer och en hel del blomsterarrangemang. Banan kantas delvis av villor och några av husen ligger otäckt nära banan.

På de hål som min boll inte var på väg ner i flodbädden så var den i riktning mot poolen i någon av villorna. Nu är banan dock inte så smal som det kanske låter utan ganska förlåtande. Havet ligger inte alls långt från banan och man har en vidunderlig utsikt från greenen på 17:e ut över hela banan med havet i bakgrunden. Klubbhuset är pampigt och byggt i traditionell spansk stil som en hacienda med en stor innergård. De har också en hotelldel som kändes både mysig och intim, långt från de stora hotellkomplexen som ligger längs stranden i Caleta de Fuste.

Grannbanan Salinas de Antigua Golf går i lite mer amerikansk stil och har några riktigt fina hål med utmanande vattenhinder. Fuerteventura Golf saknade nästan helt de för Kanarieöarna så karaktäristika waste-areas men det finns det gott om på Salinas. Det är snyggt och färgkontrasterna blir effektfulla, svarta waste-areas, gröna fairways, blått hav och terrakottafärgade villor. Utsikten kan man inte heller klaga på då banan går på en slänt ner mot havet och på mer eller mindre alla hål så kan man se den blåa Atlanten.

Marken är egentligen relativt flack men de har jobbat hårt med bulldozers och skapat vackert ondulerade fairways med ordentliga kullar som skiljer hålen åt. Hål 13 är en riktigt bra par 5:a där man har känslan av att hålet går hela vägen ner till havet. Det är flera hål som har den känslan även om det är en väg som skiljer golfbanan från stranden.  Det finns gott om bunkrar, till och med så många att det finns en ”bunker” från andra världskriget på 3:ans fairway.  Klubbhuset är litet men riktigt trevligt, där man gärna sitter ner och tar något att dricka efter dagens golfrunda.  

Playitas multisportanläggning

Playitas är den fjärde och sista banan vi spelar. Vi är minst sagt skeptiska då banan har par 67, vilket låter som en pay & play-bana. Vi blir däremot positivt överraskade då den var både rolig att spela och hade flera utmanade och vackra golfhål. Visst blir det en hel del par 3-hål men absolut ingen känsla av pay & play. Flera av hålen har snyggt ondulerade fairways och de gröna fälten blir en vacker kontrast till den karga naturen utanför bana. Ett av flera bra hål är 10:an som avslutas på banans topp där man har en magnifik utsikt över nästan hela banan och havet.  

Playitas som helhet är en riktig multisportanläggning med allt från simning till ledda träningspass i gymmet. Här kan man testa alla typer av sporter och kanske bli av med några kilos övervikt. Det var också här som många svenska elitidrottare slipade formen inför OS-utmaningarna i Rio. Tyvärr kanske inte golfbanan håller den klass som krävs för att locka hit Stenson inför nästa OS-satsning. Den är däremot utmärkt för semestergolfare och då inte bara höghandicappare. En fördel med den relativt korta golfbanan är att man utan problem hinner 36 hål eller kombinera 18 hål med några vändor i OS-bassängen.

På god väg men lite kvar

Fuerteventura kommer nog för alltid vara surfarnas vintercamp. Ön har en bit kvar innan den kan konkurrera med Teneriffa och Gran Canaria som slåss om att vara den mest exklusiva golfdestinationen på Kanarieöarna. Fuerteventura saknar en riktig internationell toppbana vilket skulle ge golfen på Fuerteventura den extra dimension som saknas. Helheten är också viktig och flera av banorna måste höja kvaliteten ett snäpp om man verkligen på allvar vill ta upp konkurrensen om golfturisterna. Nu var vi visserligen på besök några veckor innan säsongen riktigt har tagit fart och vi såg mängder av banarbetare som jobbade frenetiskt.  Jandia är definitivt på rätt väg och Playitas sportkoncept är absolut helt rätt. Caleta de Fustes två banor som ligger bredvid varandra har goda förutsättningar att locka golfare.

Det är dessutom billigt att spela på Fuerteventura, kostnaden för greenfee är nog bara hälften av vad man får betala på flera av de lite mer berömda banorna på Teneriffa eller Gran Canaria. Som vanligt så stämmer uttrycket att man får vad man betalar för. Det är däremot inga problem att få både valuta för pengarna och en riktigt bra golfupplevelse.  Nu erbjuder Fuerteventura inte bara golf utan är även den mest solsäkra ön som också har de bästa stränderna. Resmålet är perfekt för den som vill kombinera sin golfsemester med härliga bad eller surfing för när det gäller stränder och surfing så håller Fuerteventura högsta klass.

Ett tappert försök att surfa

Nere på stranden ser man stora gäng av surfare. När jag spelat alla golfbanor så borde jag rimligtvis även testa vågorna. Jag har vindsurfat i min ungdom och var helt ok på skateboard, så det borde inte vara några problem. Jag närmar mig en av surfskolorna men känner mig inte helt bekväm. Det är få överviktiga 50 åringar på plats och min gamla surfingbräda liknar inte en kitebräda eller de moderna vindsurfingbrädorna, vågorna blir också större och större. Jag drar mig också till minnes när jag sist vindsurfade i Skåne. Jag hade inga problem att segla i riktning mot Polen, tyvärr betydligt större problem att komma tillbaka till stranden. Jag känner att jag inte har någon lust att avsluta denna resa på Azorerna eller bli hämtad med båt. Jag nöjer mig helt enkelt med fyra riktigt trevliga golfrundor och lite sol på nästippen.

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
fuerteventura
jandia
playitas golf
salinas golf