Go´golf i Götet

2018-11-24

Göteborg - Sveriges näst största stad bjuder på högtidsstunder. Både när det gäller mat med färska skaldjur och fisk, nöjen, attraktioner och golf. 13 golfbanor finns att välja mellan i 031-området.

Det sägs att det regnar mer på Sveriges västra kust än på den östra. Det är säkert sant. Lågtrycken från de Brittiska öarna sveper in längs Halland- och Bohuskusten medan östra Sverige klarar sig rätt bra. Oftast.
Det må vara hur det vill med detta, men på vägen till Göteborg regnade det i alla fall. Jag satt dock trygg i bilen. Efter noggrant studerande av diverse vädersajter hade jag kommit fram till att just de dagar som jag skulle vara i Göteborg skulle det bli högsommarvärme och allmänt mysigt rosévin-klimat.
Planen var att spela golf i 031-området, alltså Göteborg. 13 banor finns att välja mellan. Allt från enkla anläggningar till Nordea Masters-banan Hills Golf & Sports Club.
Häng med!

Sveriges äldsta golfklubb
Jag börjar golfäventyret på Göteborgs Golfklubb, Sveriges äldsta golfklubb, i fashionabla Hovås, som kanske är det finaste området i Göteborg i konkurrens med Särö och Näset.
Göteborgs Golfklubb har med skandinaviska mått mätt en lång historia. År 2002 firade klubben sitt 100-årsjubileum. Och på klubbens hemsida kan man läsa följande:
”Redan 1891 kom golfen till Göteborg och på initiativ av den engelske pastorn A.V. Despard bildades Gothenburg Golf Club samma år. Banan låg vid Sandviken på Hisingen och många av medlemmarna var inflyttade engelsmän. När pastor Despard återvänder till England 1894 läggs klubben ned. Samtidigt har golfintresset väckts hos affärsmannen Viktor H. Setterberg, en händelse av största betydelse. Setterberg kom att bli golfens stora propagandanamn och benämns i den svenska golfhistorien som den svenska golfens fader. Han introducerar golfen bland sommargästerna på dåvarande badorten Arendal på Hisingssidan och anlägger en 9-hålsbana på 997 m. Några år senare, 1899, anlägger James Keiller en 4-hålsbana på Särö vid Lysholmen söder om Göteborg. Banan förstörs av översvämningar två år senare och 1904 skänker man kvarvarande medel till Göteborgs Golf Klubb.

Viktor Setterberg har under tiden anlagt ytterligare en bana över 9 hål vid Sandviken, ungefär där Gothenburg Golf Club haft sin. Då marken på Hisingen tagits i bruk av Stadens krav på sand, letades alternativ mark av Tor Törnsten & Setterberg. De fann 1903 lämplig mark på Hovås där en 6-hålsbana kunde öppnas 1904.”
Jag skänker en tacksamhetens tanke till Viktor Setterberg för att jag får möjlighet att spela på hans bana och vara en av många som älskar spelet golf!

Kort och trixig
Jag blir hoptussad med tre mycket trevliga seniormedlemmar; Johan Jöhnke, Bengt Nordlund och Tomas Brodin, och har en mycket trivsam rond. Men jösses vad kuperad banan är på sina ställen! Förstår att ”gubbarna” har stenbockars kondition eftersom de spelar banan flera gånger i veckan, men jag som är mer van vid platta linksbanor får kämpa i backarna.
Bra för flåset och fläsket i alla fall!
Golfbanan är i vilket fall helt suverän. Den är rolig med många spännande passager, utmanande och ärlig.
Den börjar ganska tufft med ”Kaspiska havet”. På klubbens första bana från 1904 var detta hål ett par 4 som då var cirka 60 meter längre än dagens hål. På lagom driveavstånd fanns en vattensamling som kallades Kaspiska havet. Vid denna tid var detta det sista hålet, nummer 6. Idag är det ett långt par 3-hål på 197 meter från gul utslagsplats. Vinden kommer oftast in från snett vänster.
Banan bjuder på många bra golfhål, flera av dem med en vidunderlig utsikt. Hål 7 kallas också mycket riktigt för ”Utsikten” där du från tee kan njuta av en av golfsveriges vackraste vyer med utsikt över Askimsfjorden och Göteborgs södra skärgård.

Bland banans svåraste hål är det 10:e. Ett långt par 5-hål på närmare 500 meter vid namn ”Snoa”. I banguiden står följande om Snoa: ”Snoa var ett ångloksdrivet tåg som forslade både gods och passagerare mellan Göteborg och Särö. Snoa var ett alldeles utmärkt fortskaffningsmedel som tuffade fram i maklig fart och som flitigt nyttjades av golfspelare i början av seklet. Snoa utsattes ofta för ”attentat” av traktens busfrön såsom såpning av spåret, innebärande att tåget ej kunde komma igång, ej heller stoppa på avsedd plats. Spårets växel lades även om så att tåget körde ner i ett grustag som fanns vid nuvarande driving range.”

Frånsett detta långa hål bjuder golfbanan i Hovås inte på speciellt långa och tuffa hål. Här handlar det mer om att kunna bemästra banans trixighet och den kräver att du kan hantera dina klubbor. Det är ingen nackdel att ha spelat banan tidigare, eftersom hålen ligger tätt och ropen ”Fore” ekar mellan graniten i berget och träden på banan. Det är lätt att hamna på en annan fairway.
Men kan du hantera dina ”sysaker” och slå rakt, inte nödvändigtvis långt, så kommer du att älska banan och den lätt aristokratiska engelska miljön. Bodde jag nära golfklubben hade jag väldigt gärna varit medlem!

Sankt Jörgen Park Resort
Efter ronden tar jag bilen till Sankt Jörgen Park Resort på Hisingen, Sveriges till ytan femte största ö. Det här är en anläggning som bäst beskrivs som en citynära oas. Här finns bland annat ett prisbelönt Spa och en trevlig golfbana. Resorten ägs av Hans ”Bula” Andersson, färgstark entreprenör och grundare av företagsparken Gårda Johan.
I entrén möts jag av stram elegans och diskret lyx. Härligt! Och anläggningens bar, precis bakom receptionen, heter såklart ”Bula Bar”.
Mitt rum är elegant, ljust och luftigt och jag trivs direkt.
Sant Jörgen har också ett inbjudande Spa där du kan hämta energi och finna lugn med varma och kalla bassänger. Spaälskaren finner sitt himmelrike precis här. Bland bastur med varierande temperaturer och dofter, fotbad, Marmorkällaren där du tvagar dig, Eldrummet där du finner vila och en utsiktshylla med gungande Swaybäddar och sköna vattenkällor.
Spat är ett himmelrike för trötta golfmuskler!

Sant Jörgen Park Resort är helt enkelt en komplett golfresort med golf, Spa, utsökt mat i restaurangen och en kul bar. Från restaurang Inez & Ernst, resortens huvudrestaurang, njuter jag av en härlig trerätters meny medan jag ser på delar av Göteborgs hamn och gillar att staden ligger så nära ytterskärgården, att havets salta vågor slår mot klipporna direkt utanför hamninloppet.

Golfbana vid Kvillebäcken
Golfbanan ligger bara ett par minuters promenad bort. Historian kring banan är speciell. De första nio hålen byggdes 1991 i ett samarbete mellan ishockeylaget Västra Frölunda och fotbollslaget IFK Göteborg. Hans ”Bula ” Andersson var mannen bakom idéerna och på en berömd bild underifrån, signerad fotograf Stefan Svensson från Mariestad (jag var själv med vid fotograferingen!) poserar dåtidens stjärnor Stefan Rehn, IFK Göteborg och Patrik Carnbäck, Västra Frölunda i respektive lags kläder och med fotbollskor och skridskor på fötterna stående på en tjock glasskiva (vi var osäkra på hur stor vikt glaset skulle hålla för…) Givetvis hade de varsin golfklubba i händerna!
Mycket har hänt med Sankt Jörgens golfbana sedan dess.
Sedan 1996 har anläggningen 18 hål. Några kuperade passager finns för dalgången ner mot Kvillebäcken är ganska kuperad. Egentligen har banan två karaktärer. De inledande åtta hålen, som spelas i parkmiljö, präglas av Kvillebäcken och de vackra Knipplekullarna. De avslutande 10 hålen (som även är de senast byggda) spelas i en mer öppen miljö. Vilken del av banan som är bäst och mest uppskattad går inte att säga för här går synpunkterna isär. Banans svåraste del utgörs dock av den inledande 8 hålen.

På banans högsta punkt, greenen på hål 8, har man en härlig utsikt över delar av Göteborgs hamninlopp.Några av hålen är riktigt bra, som exempel det tredje hålet, 370 meter, par 4, från gul tee, som går i en svag dogleg vänster och där inspelet ska slås över nämnda bäck.

Hål 9 är också ett av banans bättre. Banan är rolig att spela, alla banor behöver inte titulera sig ”mästerskapsbanor”, och de korta avstånden från både resort och centrum av Göteborg är ett stort plus!

Många attraktioner
Efter frukost checkar jag ut och beger mig in till centrala Göteborg. Inne i centrum promenerar jag lite planlöst runt. Ser på hemmahamnen för Paddanbåtarna, Strömmas kanalbolags härliga sightseeingbåtar på kanalerna i Göteborg. Göteborg är förresten Sveriges näst största tätort, efter Stockholm, och Nordens femte största med omkring 570 000 invånare i tätorten och 1 020 000 invånare (2018) i Storgöteborg.
Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. Med anledning av sin stadsplanering med alla kanaler kallades Göteborg av holländarna under många år för Nya Amsterdam. På 1800-talet industrialiserades Göteborg till stor del av inflyttade britter och under denna tid fick Göteborg smeknamnet "Lilla London", vilket staden kallas än idag.

Jag njuter av dofterna i Saluhallen på Kungstorget och besöker Feskekôrka, som är Göteborgs största fiskmarknad där du kan köpa fisk och skaldjur och faktiskt även gifta dig bland makrill, torsk och havskräftor!
Jag kikar lite på Operan och gör givetvis ett besök på Liseberg, Nordens största nöjespark. Det är en gammal park, som invigdes redan 1923, men som idag är en toppmodern attraktionsfylld park fylld med gastkramande åkattraktioner. Dessutom med underbara blomsterarrangemang och fontäner. För många räcker det säkert med att bara ströva runt i parken istället för att kämpa med att behålla frukosten i den nya berg-och-dalbanan Valkyria.
Valkyria är Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Just som du ska åka över kanten pausas åkturen, innan du faller rakt ner i en underjordisk tunnel i 105 kilometer i timmen!
Huga!

Vi ska ha fisk till middag!
Dags för incheckning på Elite Park Avenue Hotel längst upp på Göteborgs paradgata Avenyn. Det är ett härligt hotell med en svårslagen lokalisering om man gillar citynära boende. Rummet är mysigt och en ”power-nap” är aldrig fel.
Efter den uppiggande sovstunden vandrade jag runt i staden igen, hamnade på någon bar och njöt i största allmänhet av både vädret, drycken och folklivet.
När det kom till middagen hade jag två önskemål; musslor eller fisk! Det blev fisk till middag på hotellets restaurang, ”at Park”, och den ugnsbakade rödtungan med glaserad rödbeta, färsk lök, friterad kapris, örtmosad potatis och vitvinssås mixad med rökt smör smakade gudomligt.
Självklart ska man äta fisk i Göteborg!
Hotellsängen var skön och sömnen god, även om det stojades en del utanför på gatan till entrén till nattklubben Park Lane, en institution i Göteborgs nöjesliv och där jag själv var för 30 år sedan, typ…
Lunchtid. Givetvis äts lunchen på Heden mitt i Göteborg och då på det klassiska gatuköket Hedens Gatukök, som funnits sedan 1950, men som sedan ett par år tillbaka bär namnet Lasse på Heden. Det får bli den kultförklarade, kulinariska energibomben, ”halv special, grillad, med majonäsgurka och en stor Pucko”.
Efter en sådan lunch står man sig ett tag och eftermiddagens sightseeing går ner i mer snigelfart än i 100-meters tempo.  Fulla magar jagar inte snabbt!

Spännande Hills
2005 invigdes Hills Golf & Sports Club. Designad av banarkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest. Johan Edfors är en av dagens delägare och han har varsamt förädlat och nio av banans hål, precis som han gjort med den fantastiska golfanläggningen Black Mountain i Hua Hin, Thailand, där han äger ett hus.
Jag vet inte riktigt vad banbygget en gång kostade, men jag är ganska säker på att herrarna Hills och Forrest överskred alla kostnadsramar.
Hills lämnar ingen oberörd.

Det är dessutom en svår bana med upphöjda greener och en hel del vatten i spel, där din boll stundom gärna tar sig ett dopp. Du måste också ha lite slaglängd, även om det finns flera utslagsplatser att välja mellan. Och slår du inte rakt och fint, hamnar du troligen utanför banan med sten, extra mycket huggorm och annat otyg. Som bonus kanske du hittar säkert en hel del kantareller, om än inte din boll.
Jag spelar med tre genomsympatiska medlemmar; Katarina Sjödell med sambo Martin Håkansson och så amerikanen Ryan Wesselschmidt och får en riktigt trevlig rond. Katarina och Martin tillhör de verkliga golfentusiasterna, eller golfnördar om man så vill. De ”samlar” på att spela banor i Skottland och är nu uppe i över 80 stycken. Detta i kombination med ett mycket stort intresse för Whisky, där paret besökt närmare 60 destillerier i Skottland, har säkert lett till att de är ”du och tjena” med alla på flygplatsen i Edinburgh. Och Martin har alltid en liten flaska rökig Ardbeg Uigeadail eller liknande i bagen för att fira ett eventuellt HIO!

Bästa banan
En av de spännande sakerna med Hills är att anläggningen har ett fantastiskt klubbhus placerat på en höjd. Åt ena hållet välkomnar huset besökarna med en magnifik entré, åt andra hållet ger det en storslagen utsikt mot hela åtta av banans 18 hål.

Flera av banans hål är riktigt bra, jag gillar alla par 3-hålen!  Andra exempel är det 7:e hålet, ett spännande par 4-hål som ligger dikt ann mot en damm. Eller det 12:e hålet där de långtslående kan utmana greenen mellan 204 och 266 meter bort beroende på utslagsplats. Ett verkligt ”Risk and Reward hål” och där det även finns en bäck före greenen och en damm till vänster. Och så det 18:e hålet, ett mycket bra par 5-hål där greenen ligger precis nedanför restaurangen.
Ryder Cup kaptenen Thomas Björn har kommenterat banan: ”Hills är en av Sveriges bästa golfbanor som ger en oslagbar naturupplevelse och utmanar golfare på alla nivåer.”
Hills målsättning är att erbjuda ett helhetskoncept för alla som gillar en aktiv livsstil. Det är med golfbana, välutrustat gym med PT, padeltennisbanor och en restaurang med erkänt bra mat.
Så oavsett vad man kan ha för åsikt om upphöjda greener, högt belägna utslagsplatser och en kuperad bana från början designad för golfbilar, så är Hills Golf & Sports Club en upplevelse och den solklart bästa banan i 031-området! En golfresa till Göteborg med alla ”goa gubbar” och ”tjôt” rekommenderas varmt!

Göteborg

Var: Staden ligger på den svenska västkusten vid Göta Älvs mynning.
Antal invånare: Göteborg är Sveriges näst största tätort, efter Stockholm, och Nordens femte största med omkring 575 000 invånare i tätorten och 1 020 000 invånare i Storgöteborg.
Grundad: År 1621 av kung Gustav II Adolf.
Mer information: www.goteborg.com

 

Bästa boendet i Göteborg

Elite Park Avenue Hotel
www.elite.se

Sankt Jörgen Park Resort
www.sanktjorgenpark.se

 

Banor i 031-området

Inom 031-området finns det 13 golfbanor att välja mellan. Allt från lite enklare anläggningar till Nordea Masters-banan Hills.

Albatross GK
Antal hål:
36.
www.albatrossgolf.se

Delsjö GK
Antal hål:
18.
www.degk.se

Chalmers GK
Antal hål:
18.
www.chgk.se

Göteborgs GK
Antal hål:
18.
www.goteborgsgk.org

Hills Golf & Sports Club
Antal hål: 18.
www.hillsgolfclub.se

Lerjedalens GK
Antal hål:
27.
www.lerjedalen.se

Mölndals GK
Antal hål:
18.
www.molndalsgk.se

Partille GK
Antal hål: 18.
www.partillegk.se

Sankt Jörgen Park
Antal hål:
18.
www.sanktjorgenpark.se

Sisjö GK
Antal hål:
9.
www.sisjogolf.se

Särö GK
Antal hål:
18.
www.sarogolfklubb.se

Torrekulla GK
Antal hål:
12.
www.torrekullagk.se

Torslanda GK
Antal hål:
18.
www.torslandagk.se

 

Mer än golf

Feskekôrka
Ett tempel för den som älskar fisk och skaldjur. Köp räkor och ät på kajen!
www.goteborg.com/feskekorka/

Göteborgs skärgård
En vacker skärgård med ett pärlband av öar
www.goteborg.com/skargard/

Liseberg
Nordens största nöjespark
www.liseberg.se

Paddan
Klassiska sightseeingtur på kanalerna med alla låga broar. Akta huvudet!
www.stromma.se/paddan/

Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker.
www.goteborg.com/parker-och-tradgardar/

Universeum
Mitt i Göteborg ligger Universeum, Nordens största science center ­– ett sju våningar stort äventyr för hela familjen!
www.goteborg.com/universeum/

 

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfbanor
Taggar
göteborg
hovås
st jörgen park
hills
liseberg