Golf på solsäkra Åland

2017-10-19

Vi tog båten till Åland.
Eller båt och båt, ett fartyg eller färja är nog en mer passande beskrivning på M/S Eckerö som tar 1600 passagerare. 10:00 avgick den från Grisslehamn med ankomst 12:00 (13:00 lokal tid) på Eckerö, Finlands västligaste gräns mot Sverige.  

Resan var charmig med välsmakande brunch och stora möjligheter till att göra klipp i taxfreebutiken ombord. Och intendenten, Jonny, berättade att det serveras 90 000 räksmörgåsar årligen ombord.
Inom tio minuters körväg från färjelägret på Eckerö, ligger Eckerö Golf. Så nära, men ändå utomlands.
Men förleds inte att tro att Åland är som Finland. På pappret är det visserligen så, men sedan 1921 är Åland ett självstyrande ö-rike i republiken Finland. Ålänningarna har egen regering och eget lagting med egen budget och lagstiftningsrätt inom bland annat utbildning, sjukvård, näringsliv, kommunförvaltning och trafik. Egen flagga, egna frimärken och bilregisterskyltar samt domänen ”ax” finns också. Svenska pratar man med lite uppländsk dialekt.

Trivsam anläggning
Eckerö Golf visar sig vara en trivsam anläggning där de första nio hålen byggdes 1995 och där man har 18 hål sedan 2004. Anläggningen är enkel utan klubbhus men med en slags baracklösning till omklädningsrum och café. Det är charmigt och fungerar väl och personalen var väldigt trevlig och vänlig.
Det var lugnt på banan. En bana som var rolig att spela med en tilltalande layout med 18 ombyggda hål sedan 2015 i en väldigt naturskön miljö. Greenerna var jämna med bra hastighet. De första nio hålen har en öppen layout i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen bjuder på en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.


Banan är ganska lätt att spela även om utmaningar finns, inte minst det fina nionde hålet, ett par 5-hål på 469 meter från bakre tee.
Det finns fyra tees på varje hål och även från den bakre teen är längden på 5 754 meter inte avskräckande.
Vi spelade alldeles utmärkt och scoren blev förvånande låg. Fort gick det också eftersom greener och nästa tee låg ganska nära varandra.
Eckerö är omgivet av hav åt alla håll och Eckerö har flest soltimmar på Åland och Åland lär ha fler soltimmar än Gotland. Säger man på Åland i varje fall!
På tal om sol. Det är något speciellt med solnedgångar i havet. Något som du kan njuta av på Eckerö. Solen blir rödare när den går ned i havet, vilket kallas Rayleigh-spridning och har att göra med att det är det röda ljuset som når ögat. Hur som helst, det är vackert!

Härliga Mariehamn
Vi tar bilen runt tjugo minuter till Mariehamn, Ålands huvudstad med lite över 11 000 invånare, och checkar in på nyrenoverade Hotell Pommern. Suveränt hotell med lika perfekt läge mitt i centrum. Mariehamn kallas även ”de tusen lindarnas stad” efter lindarna som kantar allén som går genom staden.  

Vi promenerar runt i staden och ressällskapet kommenterar avsaknaden av McDonalds. Det finns faktiskt ingen på hela Åland. Men däremot flera andra fina hamburgerställen.
Det finns också gott om bra restauranger på Åland. Mat är viktigt och helst då närproducerad. Fyra av restaurangerna på ön är omnämnda i årets upplaga av White Guide Norden; Nautical, Mariehamn, Kvarter 5, Mariehamn, Smakbyn, Sund och Havsvidden i Geta.
Vi valde dock att äta på Indigo Restaurang & Bar, som ligger i en gammal, restaurerad industribyggnad. Maten var verkligen delikat och vinlistan både omfattande och spännande.

Birdiejakt i Kastelholm

Ålands Golfklubb, med sina två 18 hålsbanor Slottsbanan och Kungsbanan samt korthålsbanan Prinsessan, ligger på en udde mellan två havsvikar i Kastelholm på nordöstra Åland.Slottsbanan är den äldsta av banorna och från de flesta av hålen på Slottsbanan har man en härlig utsikt över Slottssundet. På andra sidan sundet ligger Ålands medeltida slott, Kastelholms slott. De första nio hålen byggdes 1983 och 1988 fanns det en komplett 18-hålsbana. Den är parklik och öppen och generös mot oss golfare. Ett snett slag behöver inte straffa sig direkt utan det finns nästan alltid räddningsmöjlighet.
Flera av hålen är riktigt fina, som det tionde hålet, ett par 3-hål på 160 meter eller det 17:e hålet. Även detta ett par 3-hål men där slaget ska slås över en del av havsviken. Undrar hur många bollar det finns som samsas med abborrarna i vattnet?
Även om banan är trevlig och charmig att spela är det stora planer på gång för Slottsbanan. Klubben har beslutat sig för att bygga en helt ny bana för två miljoner Euro. Bygget beräknas starta hösten 2018 och pågå närmare två år. Det blir spännande att se förändringen där man bland annat ska försöka utnyttja närheten till havsviken ännu mer än idag. Det kommer också att bli en modern bana byggd efter dagens rön när det gäller greenuppbyggnad med mera.
Kungsbanan, klubbens andra 18-hålsbana, är en tuffare utmaning än dagens Slottsbana. Hålen är mer kuperade och mer tajta mellan tallarna. Kungsbanan är byggd på marker som en gång tillhörde Kastelholms kungsgård som anlades av kungen Gustav Vasa. Flera bra golfhål finns här också, som exempelvis det tionde hålet. Här ligger tee högt och utsikten över flera av banans hål är härlig.

Och för att göra golfupplevelsen komplett finns här även en liten Prinsessa - en 6 håls par-3 bana med fullstora greener belägen på en drivelängd från klubbhuset.
Ålands Golfklubb har årligen runt 10 000 greenfeegäster som spelar 19 000 rundor och tillsammans med Eckerö Golf är Åland ett perfekt golfresmål

Resa till Åland

Eckerö Linjen
Eckerö Linjens fina M/S Eckerö tar dig på två timmar direkt till Eckerö Golf från Grisslehamn och alla naturupplevelser och bad på Eckerö. Inte minst sandstranden Degersand. Fynda taxfree och ät gott i restaurangerna ombord.
www.eckerolinjen.se

 

Golfbanor

Eckerö Golf
Endast tio minuter med bil från färjfästet på Eckerö ligger trivsamma och avslappnade Eckerö Golf. Så nära att man hinner åka och spela över dagen.
info@eckerogolf.ax

Ålands Golfklubb
Vid Sund och Kastelholm Slott ligger 36-hålsanläggningen Ålands Golfklubb med banorna Slottsbanan och Kungsbanan. En komplett anläggning som är högt rankad i Finland.
www.agk.ax

 

Åland kort sagt

Invånare: 29 000.
Största stad: Mariehamn, 11 000 invånare.
Språk: Svenska.
Valuta: Euro € är officiell valuta men de flesta serviceställen tar även emot svenska kronor.
Tid: Östeuropeisk tid.
Totalareal: 6 787 km2.
Öar: Åland har 20.000 öar och skär varav cirka 6.700 namngivna och 60 bebodda.

 

Mer än golf

Bada i Mariebad
Trivsamma Mariebad i Mariehamn bjuder på litet äventyrsbad där vattnet är 30 grader varmt, simma ut från poolen och motionssimbassäng. Det är rent och snyggt och nästan klorfritt.
www.mariehamn.ax/mariebad

Smart Park familjepark
Smart Park är en familjepark strax intill Eckerö Golf på Eckerö. Konceptet är lekfullt lärande och här finns allt från radiostyrda båtar till vattenkrig.
www.smartpark.ax

Kastelholms slott
I Sund ligger Kastelholms slott som är Ålands enda medeltida borg från slutet av 1300-talet. Under Gustav Vasa blev slottet kungligt jaktslott. Guidade visningar.
www.kastelholm.ax

Smakbyn
Vid Kastelholms slott ligger Smakbyn, skapad av öns välkände kock Michael Björklund. Hans meriter är Årets kock i både Finland och Sverige. Här finns restaurang, kafé, gårdsbutik, bränneri, vinkällare samt konferensavdelning och festvåning.
www.smakbyn.ax

 

Bo på Åland

Hotell Pommern
Nya Hotell Pommern har 95 helt nya, moderna och fräscha rum. Ett suveränt förstaklasshotell centralt i Mariehamn med härliga rum, sköna sängar och gästvänlig personal. Dessutom med White Guide omnämnda restaurang Kvarter 5 på bottenplanet.
www.alandhotels.fi

HavsVidden Resort & Konferens
Längst ut på Geta, där havet tar vid, ligger lyxiga HavsVidden. Här finns stillhet, bad, helikopterplatta och en prisbelönt restaurang.
www.havsvidden.com

Degersand Camping & Restaurang
Här kan du bo i stugor, tält eller husvagn på Ålands finaste sandstrand drygt tolv kilometer från Eckerö golf.
www.degersand.ax

 

 

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
åland
eckerölinjen
eckerö golf
ålands golfklubb
kastelholm
hotell pommern