Golf runt mytomspunna Vättern

2018-06-06

Vätternrundan är ett 30 mil långt cykellopp runt Vättern. Det är säkert kul om man har cykelböjelsen. Men det finns bekvämare sätt att sig runt landets näst största insjö. Med bil är resan enkel och då har du också möjlighet att ta med dig dina favoritleksaker – golfklubborna!

Motala är en bra utgångspunkt för en Vätternrunda med golf på programmet. Inte minst för att den egentliga Vätternrundan per cykel startar här. Vi har packat bilen och tagit med oss bagarna fyllda med bollar. Vättern är ju ett ganska stort vattenhinder.  Direkt utanför staden ligger trivsamma Motala Golfklubb. När 18-hålsbanan skulle invigas 1981 flögs Sven Tumba, Tony Jacklin och Nick Faldo till Motala med helikopter från Linköping, där de var och spelade i Europatourtävlingen SEO.
Trion ställde upp sig på första tee för en longest drive-tävling. Faldo vann och signerade bollen som sedan glasades in och grävdes ner i marken just där den landat på fairway.
Jag ser ingen boll så jag antar att den antingen blivit stulen eller så placerad på en säkrare plats i klubbhuset. Eller så slog jag inte tillräckligt långt…


Här finns det 27 hål att botanisera bland och vi gillar det vi ser och känner direkt att denna resa kommer att bli något alldeles extra.

Göta Kanals huvudstad
Det är förresten ingen tillfällighet att Motala kallas Östergötlands sjöstad. Eller Göta kanals huvudstad. Var du än befinner dig i Motala har du bara fem minuter till vattnet och Baltzar von Platen, Göta kanals upphovsman, ligger begravd vid kanalen. 58 000 soldater slet under 22 år med att gräva kanalen med plåtskodda träspadar innan den 19 mil långa kanalen mellan Motala och Mem i Östersjön var klar 1832.


Här finns också ett underbart insjöbad. Varamobaden, runt tre kilometer nordväst om centrala Motala, är Nordens längsta insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand med långgrunt vatten.
Lite längre söderut hamnar vi i Vadstena. Banan har ändrat layout sedan jag var där senast och ändringarna har bara varit till det bättre. Det är en charmig bana i olika typer av natur, allt ifrån hål i mäktig ekskog till öppen natur bland böljande fält och med en underbar utsikt över bland annat mäktiga Omberg.
Själva Vadstena är även den charmig och Vadstena Klosterhotell är väl värd att bo en natt eller två på. Det finns två personer som bidragit till Vadstenas berömda stadssiluett och dessa är Gustav Wasa, som lät bygga Vadstena slott, och helgonet den Heliga Birgitta som lät uppföra den pampiga klosterkyrkan.
Vi skänker en tacksamhetens tanke till dem.


En bit mot Linköping ligger Mjölby och Mjölby Golfklubb. Det var dit privatdetektiven Ture Sventon, ni minns han som älskar semlor (eller temlor, som han sa) var tvungen att flyga med herr Omars flygande matta efter det att skurken ”Oxen” hade daskat till mattan och ropat ”Mjölby”. Nåja, en liten utvikning.

En komplett golfanläggning
Ombergs Golf Resort är nog den mest kompletta och mest välbesökta golfanläggningen runt Vättern. Bra boende i hotellet, gott om träningsmöjligheter, bra restaraung och bred fairway och nedklippt ruff brukar borga för hög popularitet och snabba ronder. Dessutom brukar banan alltid hålla bra kondition.


Här spelar du helt klart på Östergötlands bästa golfbana, rankad på 13e plats i Sverige. De svagt kuperade 18 hålen, som designats av Pierre Fulke och Bengt Lorichs, är naturligt utlagda och följer den unika naturen för området. Det är en bra golfbana, trevlig och omväxlande att spela och med en härlig utsikt över Vättern från ett par av hålen. Och du har i alla fall en teoretisk möjlighet att nå green på andra hålet, 281 meter från gul tee! Sådana möjligheter och korta par 4-hål gillar vi! Det följande hålet, de tredje, är inte lika lätt att handskas med. 371 meter från gul tee där en bäck är i spel från både utslag och inspel ställer krav på både längd och precision.
Väljer du bort motorvägen mot Jönköping så mycket som möjligt, trots att jag skulle vilja kalla den Sveriges vackraste väg, kan du leta dig fram längs Vätterns östra strand fram till åtminstone Gränna. Strosa längs gator och gränder i denna pittoreska stad och besök något av de olika polkagriskokerierna. Denna rödvitrandiga sötsak uppfanns 1859 av den fattiga änkan Amalia Eriksson.


I Gränna finns också Gränna Golfklubb, som är en 18-håls skogsbana ritad av Peter Nordwall. Banan utmärks av breda fairways och stora undulerade greener. Hålen lever med i landskapets naturliga karaktär och man spelar varje hål i sitt eget naturrum. Ett bra exempel på detta är det fjärde hålet, ett par 5-hål på 515 meter från gul tee. Vackert och utmanande.
Från Gränna utgår också färjetrafiken till Visingsö.

Golfbana och flygklubb
Vi tar givetvis färjan och upplever Vätterns största och Sveriges 33:e största ö med en area på 25 kvadratkilometer. Enligt legenden skapades ön av jätten Vist när han kastade ut en tuva i sjön för att hans fru skulle ha något att kliva på när hon tog sig över Vättern.
Varför inte?
På 1100- och 1200-talet var Visingsö i alla fall centrum för den svenska kungamakten. Näs slott anlades på öns södra udde och tjänade som bostad åt bland andra Magnus Ladulås och flera kungar och höga herrar har avlidit av olika orsaker i borgen. Idag återstår tyvärr bara ruiner.   


Visingsö har även Sveriges största ekskog, som anlades i början av 1800-talet för att säkra tillgången på ekvirke till flottan. Ekarna är leveransklara idag men används numera till golv och whiskytunnor...
Här spelar du golf längst upp på nordspetsen av ön på Visingsö Golfklubb som delar fairway med den lokala flygklubben. Slå lågt om något plan är på ingång… Nej, skämt åsido, när plan ska landa eller starta får man inte slå utan vackert vänta. Det är i alla fall en speciell känsla att spela banan som känns som hämtad direkt från det Skotska havsbandet där golfhålen ligger synliga från havet.

Missa inte Sand Golf Club
Hur många golfbanor finns det egentligen runt Vättern? Det beror på, kan man säga. Det beror på inte minst hur långt ifrån sjöns vatten man väljer att dra gränsen. Golfbladet har i alla fall fått med 16 banor inom en radie av cirka tre mil från vattnet.
I ”Smålands Jerusalem”, med hänvisning till alla kyrkor och frikyrkor som finns i staden, finns många golfbanor. Jönköpings Golfklubb från 1936 är den äldsta och fortfarande ”still going strong” med en trivsam bana mellan tallarna.
Men ska du bara spela en bana i ”Golfköping”, som stadens också kallas, måste du välja Sand Golf Club i Bankeryd omkring 13 kilometer nordväst om Jönköping. Det är den i särklass högst rankade banan och amerikanska Golf Digest rankade banan på plats 81 i världen utanför USA för några år sedan.


Sand Golf Club är fjärran "lagom-Sverige". Banan är spektakulär och annorlunda med höga sanddyner och djupa bunkrar skapade av maskiner och alldeles, alldeles underbar! Det är en fantastisk golfbana som du bara måste spela!Vi bor också utmärkt i ett bekvämt och ombonat hotellrum på Sand Golf Resort med utsikt över det 12:e hålet på banan, som får anses som ett av landets bästa golfhål. Sällan har ett glas skummande maltdryck och en matbit varit så goda som i klubbhusets restaurang. 

Lite längre inåt landet i Mullsjö ligger Ryfors Golfklubb och där trampar du på golfhistorisk mark. Här spelades golf redan 1888!
1888 introducerades nämligen golfen i Sverige. Det var bröderna Robert och Edward Sager på Ryfors Bruk som blev intresserade av golfsporten och lät anlägga Sveriges första golfbana på Ryfors.
1888 gjordes så det historiska utslaget på landets första golfbana. Den som fick äran att slå det första slaget var Edwards fru Ida, som sedermera blev en mycket entusiastisk golfspelare.
Idag spelar du på en 18-håls park- och skogsbana med både vatten och nivåskillnader.

I love Hjo!
Vi fortsätter norrut längs Vättern och hamnar på Hökensås Golfklubb. Banans 27 kuperade hål är roliga att spela, ganska konditionskrävande och vi kommer fram till teorin att allt faller mot Vättern. När vi har enats om detta blev det lite lättare att bemästra greenerna.


Nere i Hjo äter man rökt sik eller röding från Vättern. Allra helst nere på bryggan eller vid utomhusborden i hamnen vid Hjo Sik Feskeboa. Det är svårt att missa Feskeboa, doften från ene- och alträ blandat med fisk visar vägen.
Hela den charmiga lilla småstaden, även kallad "Grönköping" i den satiriska tidningen "Grönköpings veckoblad", ligger på kanten till Vättern och bjuder på härligt bad i både sjö och pool vid Guldkroksbadet. Och boendet är utmärkt på klassiska Hotel Bellevue med utsikt över sjön om man inte vill bo i stugor vid Golfklubben.
Och som ytterligare grädde på moset så tycker jag att Hjo har den bästa kommunslogan som tänkas kan - "I love Hjo!"
Några mil inåt landet hamnar vi Knistad där herrgårdsgolf är en bra beskrivning. Det är en mysig herrgård, bra rum och sköna sängar, god mat och en trevlig bana precis utanför dörren.
Kan det bli bättre?
Ytterligare några mil norrut ligger Karlsborg, Sveriges reservhuvudstad. Här finns imponerande Karlsborgs Fästning med fem kilometer i omkrets.

Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde i Karlsborg påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år men blev till 90 år... och då var fästningen redan omodern för den nya tidens vapen. 

I Karlsborgs fästning skulle kungafamiljen, regeringen och Sveriges guldreserv vara säkra i händelse av krig och fästningen skulle fungera som en slags reservhuvudstad.
Inte långt från fästningen ligger öppna Brevikens Golfklubb. Mysig och kul att spela.

Cirkeln är sluten
Längst norrut på resan runt Vättern ligger Askersund och Askersunds Golfklubb. Här är det lätt att känna sig hemma och kontakten med vattnet är intensiv, stundtals kanske för närgången då ytterligare en boll försvunnit ned i Vätterns vatten och hamnat som sällskap hos sjöns alla läckra kräftor. Vätternkräftan är med rätta berömd.  

 

Banan ägs sedan några år av golfvaruhuskedjan Dormys grundare Lars Johansson och Mats Hedlund, och de har satsat mycket pengar för att få banan i ännu bättre skick och verkligen bli en naturlig samlingspunkt i denna norra del av sjön. Det är ett lovvärt initiativ.
Fyra och en halv mil senare söderut är cirkeln sluten och vi är tillbaka i Motala.
Lite före Motala besöker vi Verner von Heidenstams, nobelpristagare i litteratur 1916, hem Övralid. Han lär ha yttrat:
”Även med förbundna ögon och utan vetskap var jag befunne mig, skulle jag genast kunna skilja Vätterns vågplask från alla andra sjöars.”
Ska vi inte ta ett varv till runt sjön?

Vättern kort sagt
Vättern är en mytomspunnen sjö. Den är inte bara den näst största sjön i Sverige, utan också en av de djupaste. Största djupet, 128 meter, finns söder om Visingsö. Sjöns totala längd är 135 kilometer och största bredden är 31 kilometer.
Du kan möta Vättern vid Ombergs branta raviner eller vid det långsträckta landskapet på västra sidan eller vid öarna och stenarna norr om Karlsborg.
Vättern är speciell, lockande men också skrämmande på olika sätt. Miljön runt sjön är vild och vacker. Vattnet är rent och kristallklart. Här simmar fantastiska rödingar och på vintrarna är skridskoisarna magiska.
Men det är en lynnig sjö och därför skrämmande. Läget mellan Sydsvenska höglandet och Östgötaslätten får till följd att västliga vindar kan få sjön att blåsa upp till storm mycket snabbt med branta och höga vågor. Otaliga är de fartyg som gått under i Vätterns vatten. Inte minst ångaren Per Brahe som gick under 1918 utanför Hästholmen med 24 personer ombord, däribland den kände konstnären från sagosamlingen Bland tomtar och troll, John Bauer med hustru och son.

Boende runt Vättern


Motala Statt
www.bestwesternmotala.se

Ombergs Golf Resort
www.ombergsgolf.se

Hotell Miskarp, Mjölby GK
www.hotellmiskarp.se

John Bauer Hotel, Jönköping
www.johnbauer.se

Sand Golf Club
www.sandgolfclub.se

Hotell Bellevue, Hjo
www.hotellbellevue.se

Hökensås Golfklubb
www.hokensasgk.org

Knistad Herrgård
www.knistad.se

Hotel Norra Vättern
www.norravattern.se

 

Golfbanor runt Vättern
Inom cirka 30 kilometer från Vätterns hemlighetsfulla vatten finns 16 golfbanor.

Askersunds GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Vacker, naturskön bana precis intill Vätterns vatten. De sista nio hålen är de bästa med närgången vattenkontakt.
www.askersundsgk.com

Motala GK
Antal hål: 27.
Kort sagt: Banan har växt i omgångar sedan 1965 och de tre slingorna bjuder på en blandad skogs- och parkbana med hedinslag.
www.motalagk.se

Vadstena GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Variationsrik och omväxlande bana i ett blandat landskap. Det finns exempelvis en parkdel med 600 år gamla ekar och en slättdel med magnifik utsikt över Vadstenaslätten och Omberg.
www.vadstenagk.nu

Ombergs Golf Resort
Antal hål: 18.
Kort sagt: Välskött anläggning där det mesta finns för en mysig golfvistelse, inte minst ett bra och trivsamt hotell. Själva banan är rolig att spela och på några hål har man ögonkontakt med Vättern.
www.ombergsgolf.se

Östad Golf
Antal hål: 18.
Kort sagt: Ganska enkel men trivsam bana på Östgötaslätten. Det är platt och när det blåser så blir vinden en faktor i spelet.  
www.ostadgolf.se

Mjölby GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Trevlig, lite kuperad bana och på sina ställen ganska utmanande och med vattenhinder på tolv av banans hål.
www.mjolbygk.se

Visingsö GK
Antal hål: 9.
Kort sagt: Trivsam och enkel bana längst upp på norra Visingsö som samsas med den lokala flygklubben. Spelupplevelsen är säregen och banans nio öppna hål av linkskaraktär är vindutsatta.
www.visingsogk.se

Gränna GK
Antal hål: 18.
Kort sagt:  Banarkitekten Peter Nordwalls kanske bästa bana i en böljande och pastoral skogs- och ängsmiljö. Stora, ondulerade greener gör det svårscorat om man ligger på fel ställe på greenen.
www.grannagk.se

A6 GK
Antal hål: 27.
Kort sagt: Intressant bana i ett kuperat landskap med galet vackra vyer Vätterbygden. De tre slingorna är relativt likvärdiga.
www.a6gk.se

Jönköpings GK
Antal hål: 18.
Kort sagt:  Klassisk svensk golfbana från 1936 många stora tävlingar avgjorts. Den stadsnära banan slingrar sig genom Tabergsåns dalgång
www.jonkopingsgk.se

Skinnarebo G&CC
Antal hål: 18.
Kort sagt: Runt en mil från Jönköping söderut ligger denna trevliga skogsbana. Här finns även en 9-håls ”Pay-and-Play” bana.
www.skinnarebo.se

Sand GC
Antal hål: 18.
Kort sagt: Sand Golf Club är fjärran "lagom-Sverige". Banan är spektakulär och annorlunda med höga sanddyner och djupa bunkrar skapade av maskiner och alldeles, alldeles underbar! En upplevelse att spela!
www.sandgolfclub.se

Ryfors GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Park- och skogsbana med både vatten och rejäla nivåskillnader. Ryfors GK ligger på golfhistorisk mark. Från den platsen spelades golf redan 1888. Det var Ida Sager som slog ut på Sveriges första golfbana.
www.ryforsgk.se

Knistad G&CC                
Antal hål: 18.
Kort sagt: Det är en ganska enkel men trevlig bana som omger herrgården med första tee precis runt hörnet och hål 18 avslutar vid terrassen.
www.knistad.se/golf

Hökensås GK
Antal hål: 27.
Kort sagt: Kuperad, vacker bana på Vätterns västra sida, inte långt från trästaden Hjo och med en makalös utsikt över Vättern från nästan alla de 27 hålen.
www.hokensasgk.org

Brevikens GK
Antal hål: 18.
Kort sagt:  Nära charmiga och pittoreska Karlsborg ligger denna trevliga ängs- och hedbana. Missa heller inte att besöka Karlsborgs fästning.
www.breviken.se

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
vättern
jönköping
motala
knistad
hjo
gränna
mjölby