GYLLENE BANOR PÅ SILVERKUSTEN

2017-03-12

Silverkusten, eller Costa de Prata, blir ett alltmer populärt tillhåll för turister som vill upptäcka historiska platser, njuta av god mat, surfa på de fantastiska vågorna eller spela på några av Portugals och faktiskt även Europas bästa golfbanor. En timme norr om Lissabon finns allt för den aktive vars dagar avslutas med fördel på stranden där solen går ner i havet året runt.

Lissabon är Europas fastlands västligaste huvudstad och har ungefär en halv miljon invånare. Staden var fram till mitten av 1500-talet en betydelsefull handelsstad, dock förlorades denna position under spanjorernas belägring men också av den förödande jordbävningen 1755 där hela staden förstördes och över 20 000 människor dog. Den kuperade staden ligger på sju kullar där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. I vissa delar är gatorna så branta att man inte får köra bil, varför Lissabon har flera bergbanor. Här bjuds fantastiska vyer över floden Tejo och de södra delarna av staden.

I området runt Lissabon finns de kända kuststäderna Estoril och Cascais i det som förr kallades Lissabons Riviera, men som egentligen heter Costa do Estoril. Costa Azul ligger söder om staden på andra sidan floden Tejo och liksom på Costa do Estoril finns det här många riktigt bra hotell, stränder och golfbanor. Men vi ska norrut mot Costa de Prata, Silverkusten.

Vi landar på Lissabons flygplats. Vi har lämnat ett kallt och regnigt Sverige och trots att det är nästan december, är det sköna och ljumma kvällsvindar som möter oss när vi kliver ur planet på den något märkliga flygplatsen i Lissabon. Efter att ha hämtat bagagen hoppar vi in i vår hyrbil, ställer med lite besvär in GPS:en mot Praia d´El Rey och sätter fart norrut.

Motorvägarna i Portugal är riktigt fina och här och där dyker det upp vägtullar, men det går smidigt att åka igenom de automatiska sensorerna då vi även har hyrt en transponder i bilen som läses av automatiskt. Portugal har varit riktigt duktiga på att äska bidrag från EU och mycket av pengarna har gått till infrastruktur och många nya motorvägar har byggts därför. Det är i princip vi svenskar som betalat dessa fina motorvägar, men det kan det vara värt eftersom vi kommer snabbt fram till SIlverkusten och golfbanorna där.

Portugal utsågs till Årets favoritsemestermål 2016 av tidningen Travel & Leisure där många resejournalister bedömde att det är det resmål som i högst grad tillmötesgår dagens resetrender i förhållande till efterfrågan på till exempel upplevelser, kultur och natur.
Vid World Golf Awards fick Portugal för tredje året i rad titeln som världens bästa golfdestination. Motiveringen var bland annat att ”Portugal är ett perfekt val för golfälskare och här erbjuds anläggningar med hög standard och behagliga temperaturer året om”. På tal om priser och utmärkelser: Dit vi är på väg, Praia d´El Rey, har vunnit en mängd sådana, bland annat European Golf Resort of the year”, så det är inte men så lite förväntningar vi svänger in på parkeringen efter en dryg timmes bilkörning.

Prisbelönta Praia d´El Rey

Det är sen kväll när vi kommer fram och några solkyssta golfare sitter och rundar av kvällen i baren på Hotel Marriott. Vi anar att vi är nära havet eftersom vi hör vågorna rulla in alldeles i närheten. Rummen är fina och vi somnar som stockar och sätter klockan på tidig väckning.
Efter en rejäl frukost tar vi bilen till klubbhuset. Men vi kunde lika gärna ha gått, för det är verkligen inte långt till varken bana eller klubbhus.

Ettans tee ligger lite gömt bakom klubbhuset och är inte banans bästa hål, men hålen blir sen bara bättre och bättre och efter några hål ser vi havet och med en härlig bana i dito skick och i ett strålande väder leker livet.

De första nio spelas bland stora tallskogar, medan banan öppnar upp sig på de sista nio där havet nästan är ständigt närvarande. Från tolvan börjar banans häftigaste serie hål och gäller det att håla tungan rätt i mun, bemästra vinden och samtidigt passa på att njuta av den sanslöst vackra miljön alldeles vid Atalanten.

Även om det finns några relativt enkla hål på banan är varje slag en utmaning. Vi förstår varför Praia d´El Rey blivit en populärt tillhåll för golfturister som verkligen vill testa sina golfkunskaper till max.

Efter varvet äter vi en alldeles underbar lunch i solen på klubbhusets veranda. Vi tar ett snack med klubbdirektören som berättar att man håller på att bygga en ny bana i området, White Cliffs, och att de därmed kan erbjuda två kanonbanor nära varandra. Banan kommer att öppna till sommaren och kan bli en riktig höjdare. Det är Cynthia Dye, brorsdotter till Pete Dye, som har ritat banan och även om den är långt ifrån klar under vårt snabba besök på den, kan man se de underbara vyerna över havet och de vackra hålen som slingrar sig runt vid kustremsan.

Fantastiska Obidos

På kvällen har vi en middag i den gamla staden Obidos på agendan. Att kalla den en gammal stad är absolut ingen överdrift. Man tror att morerna började bygga staden Obidos (som kommer från latinets ”Oppidum” och betyder fästning) redan i början av 700-talet. Portugals första kung, Afonso Henriques tog staden från morerna på 1100-talet och i många år byggdes den strategiskt och geografiskt viktiga staden upp för att hindra attackerande styrkor från det portugisiska kungariket.

Staden är belägen på en kulle omgiven av en ståtlig försvarsmur. Det påminner om Visby med trånga gränder och små mysiga butiker. Man känner verkligen historiens vingslag när man går runt på gatorna i Obidos och utsikten från toppen är inget annat än majestätisk. Vi äter middag på mysiga The Literary man där man utöver att äta god mat även kan välja bland någon av de 45 000 böcker som detta orginella hotell erbjuder sin gäster.

Tillbaks till Praia d´El Rey för en avslutande drink på balkongen med Atlantens vågor som susar in mot stranden. Det är verkligen en fantastiskt miljö vi befinner oss i!

Morgonen efter checkar vi ut och far vidare till Bom Sucesso, tio minuter bort med hyrbilen. Bom Sucesso är projekt under beteckningen PIN, vilket innebär nationellt intresse under överinseende av Portuguese Investement Agency allt med syfte att locka ännu fler turister till regionen. Bom Sucesso ingvigdes 2008 och banan är designad av Donald Steel, i Sverige kanske mest känd för att ritat en av Barsbebäcks banor. De första nio hålen sträcker ut sig i en platt terräng medan de sista nio är lite mer kuperade och utmanande. Nästan längsmed varje fairways finns det olivträd som ger hålen extra karaktär. Anläggningen tillhör numera European Tour Properties nätverk och i år kommer banan att genomgå en renovering med fokus på att öppna upp hålen, göra spellinjerna tydligare, men även för ett hållbarhets- och miljöperspektiv.

Vid många av hålen på Bom Sucesso finns arktiektritade hus av alla de slag som är ritade av 23 av Portugals mest framstående arkitekter. Vårt hus ligger precis vid det korta 16:e hålet och består av tre sovrum med tillhörande badrum, superdesignat till minsta detalj.

Rummen i husen är fräscha, snygga och supermoderna med den senaste tekniken och det vimlar av fjärrkontroller till varenda pinal. Från balkongen har vi utsikt mot det 16:e där vi kan analysera inspelen från grupperna som släntrar in på kvällskvisten.

Bom Sucesso satsar stort på att få hit fler golfande gäster och hotellet med sina 120 rum vid klubbhuset ligger i startgroparna och om allt går enligt planerna ska det stå klart sommaren 2018.

Seves sista bana

Efter och god natt i den enorma sängen äter vi frukost i klubbhuset. Det är imponerande varmt redan tidigt på morgonen och vi tar kaffet på terrassen med utsikt över banan. Vi far sedan iväg mot vårt nästa resmål, Royal Obidos, den sista banan som Severiano Ballesteros ritade innan han gick bort. Kanske sitter han på ett moln och tittar småleende på de mer eller mindre talangfulla golfare som spelar på hans sista alster. Överallt i det läckra klubbhuset hänger tavlor på den spanske bollkonstnären och även om jag verkligen älskade Ballesteros som typ och som spelare, har jag aldrig riktigt blivit imponerad av hans talanger som golfbaneartitekt. Men det får jag revidera redan efter några hål på Royal Obidos, för det här är en riktig höjdarbana.

Den har bara drygt fyra år på nacken, och är underbart varierande med idel bra golfhål. Den är förvånansvärt kort men även väldigt trixig. Eller kort förresten, från backtee är den ett monster och här får proffsen verkligen något att bita i. Men för oss dödliga är det inte i längden svårigheterna ligger. Seve hade rätt och lyckades verkligen med att göra en bana som är en tuff utmaning för de duktiga, men även ett nöje för medelgolfaren. Efter det sista och spektakulära 18:e hålet förstår vi varför anläggningen vann ”Europe´s golf resort of the year” för två år sedan och med det nya hotellet bara några hundra meter från banan är det är ett ställe som verkligen imponerar.

Om golfen inte skulle räcka som njutning här finns det även surfing av högsta kvalitet längs Silverkusten. Vid byn Peniche hölls VM i surfing 2013 och vågorna här vid kusten är kända i surfkretsar. Utanför den lilla fiskebyn Nazaré ligger en djuphavsgrav som ger upphov till fullkomligt enorma vågor och här har det till och med slagits världsrekord i den största våg som någonsins surfats på.

Vi undviker dock de enorma vågorna från Atlanten och avslutar istället några fantastiska dagar på Silverkusten med en lång lunch på den stora verandan på Royal Obidos med utsikt över banan. Vi skulle inte ha några problem alls om man ändrade namn på kusten till Costa de Ouro, Guldkusten.

 

Länkar

Praia D Èl Rey                          www.praia-del-rey.com

Bom Sucesso                         www.bomsucesso.net

Royal Obidos                          www.royalobidos.com

Portugisiska turistbyrån          www.turismodeportugal.pt

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
portugal
lissabon
praia del rey
bom sucesso
royal obidos
obidos
white cliffs