HALLÅ DÄR HELEN ALFREDSSON!

2017-04-27

Hallå där Helen Alfredsson;

-Vad gör du nu för tiden?

En av de största svenska idrottspersonligheterna heter Helen Alfredsson. Hon har vunnit 22 golftävlingar som proffs innan hon la av efter Helsingborg Open 2013. Hon har jobbat ett halvår som fotomodell i Paris och levt på äpplen och kaffe. Hon kan svära på sju språk. Hon har spelat Solheim Cup sju gånger och varit kapten för laget en gång.  Och hon har dessutom startat en golftävling till förmån för alzheimerforskning.

Text: Johan Dahlqvist

Foto: Getty Images/Janne Danielsson, SVT

-Hej, det är Helen.
Äntligen svarar människan, tänker jag, och förklarar för Helen Alfredsson, ”Alfie” även kallad, vem jag är och varför jag ringer.
- Jag har bara någon minut kvar i batteriet i mobilen, och jag är på golfbanan. Kan du ringa mig om tio minuter då har jag hunnit hem och pluggat in laddaren?  Dessutom är det bättre om du ringer, jag är för snål för att ringa upp, säger Helen och skrattar.
Kanske 15 minuter senare ringer jag återigen Helen och nu har hon all tid i världen för ett samtal.
- För snål för att ringa upp, säger jag. Läste någonstans att du har tjänat över 53 miljoner som professionell golfare och det är bara i prispengar.
- Ha, ha, ha, skrattar Helen. Du ska inte tro allt som står i tidningarna, det är ju journalister som skriver!
Helen Alfredsson tillhör pionjärerna i det ”svenska golfundret”. Det var hon, och Liselotte Neumann, som banade vägen för kommande stora spelare som den bästa damspelaren i historien, Annika Sörenstam, och för andra duktiga spelare som Sophie Gustafsson, Catrin Nilsmark och Karin Koch med flera.
Helen Alfredsson, som blev 51 år gammal den 9 april i år, var den mest färgstaka av spelarna. Helen hördes. Helen syntes. Helen tog för sig och dominerade.
Det gör hon fortfarande.
Titta bara på ”Mästarnas Mästare” på SVT! Vad var programmet innan en viss fröken Alfredsson (jo, hon är skild från den före detta ishockeystjärnan Kenta ”Mr Magic” Nilsson sedan ett par år tillbaka men de är goda vänner och umgås) klev in i TV rutan och tog sviten i mästarhuset och allt syre från de andra deltagarna? Och hon började med att vinka till sig Anders Svensson med orden:
-  Andersson, kom över hit.
- Jag heter faktiskt Svensson” säger ”programmets stora stjärna” – Anders Svensson, tidigare Elfsborg och landslaget i fotboll.
- Ähh, det är väl inte så noga, svarar Helen.


Det är samma Helen Alfredsson som under sin golfkarriär konsekvent vägrade att ta den tidiga spelarbussen till och från golfbanan. Det gick två bussar till spelarhotellet till och från tävlingarna och Helen tog alltid den senare. Damgolfspelarna åkte nämligen en gemensam buss, medan herrarna fick så kallade ”Courtesy Cars”. Det är annorlunda idag och lite mer jämställt…
- Vi kallade den tidiga bussen ”God squad bus”, den religiösa bussen. Jag tog den senare bussen. The party bus! Det var alltid samma tjejer där, det skulle hittas liquor stores på vägen.

Vad gör du nu för tiden?
- Jag har blivit Player President på Europatouren. Uppdraget har egentligen skapats av touren för att förbättra kommunikationen mellan spelarna och tourledningen. Men för mig är det också ett sätt att ge tillbaka lite till tjejerna som spelar idag. Allt är så mycket annorlunda idag. På min tid snackade vi lite med tidigare stora spelare som Kärstin Ehrnlund, Pia Nilsson och Charlotte Montgomery och fick några råd.

Kärstin Ehrnlund var förresten den första svenska kvinna som blev professionell och också den första segraren på Europatouren när hon vann Welsh Classic 1980.

Jag såg på din hemsida att du även kan bokas som föreläsare?
- Ja, min föreläsning heter ”Från motgång till framgång” och åhörarna får ta del av de verktyg som jag har använt mig av för att lyckas som individ, i team och som ledare! Men det är faktiskt inte så ofta jag håller föreläsningar. Jag har stora krav på att kunna leva ett fritt liv och vill då inte vara inbokad för mycket. Så en föreläsning då och då funkar inte så bra, däremot några i rad så att jag kan planera in dem.

Du skriver även mycket om Alzheimers sjukdom, finns det någon speciell anledning?
- Alzheimers sjukdom kallas också de anhörigas sjukdom och jag kan personligen intyga att det är sant när min mamma gick bort 2010. Folk fattar inte riktigt inte hur jävlig denna sjukdom är. Golf är perfekt som insamling till alzheimerforskningen. Golfen ställer krav på hjärnans förmåga till analytiskt tänkande, kristallklar reaktionsförmåga samt kroppskontroll och social samvaro. Alltså de förmågor som alla människor vill ha tillgång till livet ut. Jag är därför engagerad i ”Hjärnslaget”, som är en årligt återkommande tävling. 

Du är även med i Mästarnas Mästare på TV1 där tolv tävlande möts i södra Portugal för att kora den nionde mästaren?
- Ja, jag är med i Grupp 2 tillsammans med Jonas Björkman, tennis, Therese Sjögran, fotboll, Cissi Ferm, basket, Anders Svensson, fotboll, och Richard Richardsson, snowboard. Det var grymt roligt att vara med och det var många härliga människor och många skratt. Sedan inspelningen i september 2016 har jag hållit kontakten med de andra i gruppen.

Den första säsongen av Mästarnas Mästare, 2009, vanns av skidåkaren Per Elofsson. Programmet går ut på att ett antal före detta sportstjärnor, som alla har varit mästare i sina sporter, möter varandra i olika grenar. Samtliga medverkande har två saker gemensamt: de har alla tagit medaljer inom sina respektive sporter och de har alla avslutat sin aktiva karriär. En efter en slås mästarna ut tills bara en återstår, den person som blir korad till Mästarnas mästare.

Vem vinner Mästarnas Mästare 2017?
- Ha, ha, trodde du jag skulle gå på den lätta! Vi fick skriva på alla tänkbara stränga sekretessavtal innan vi började tävlingen. Vi får inte avslöja något i förväg.

Du lär ha börjat spela golf när du var 7 år?
- Ja, jag höll på med ridning vid Gullbringa i Kungälv men jag var egentligen för lat för att ha häst och det var inte spå kul att bara vänta vid bilen på mamma och pappa som älskade att spela golf. Jag fick en järnsjua som jag kunde leka med. Golfen blev sedan min grej och inte deras egentligen.

Var du en talang eller när förstod du att du var duktig i golf?
- Jag hade egentligen ingen talang som jag kan peka på annat än ett riktigt häftigt temperament och ett jävlar-anamma. Jag hade heller inga direkta mål eller så. Jag var med i stadslaget, JSM, juniorlandslaget, junior-EM, åkte till college i USA, Europatouren, blev tvåa på VM och en dag sa Trygg-Hansa att om jag ville prova att spela mer så skulle de sponsra. Jag testade. Jag behövde betala räkningarna.

Det Helen Alfredsson kommenterar med ett par meningar behöver förklaras.  Mellan 1989 och 2013 tillhörde hon världseliten i golf och vann tjugotvå tävlingar, en av dem var en major – Nabisco Dinah Shore. Hon spelade Solheim Cup åtta gånger, var kapten för Europas lag och svingade i karriären hem över 53 miljoner kronor i prispengar. Inte illa för en som var för lat att ha häst!

Tidningen Aftonbladet skrev ”När hon porträtterades i amerikanska och brittiska magasin blandades golfresultat med privatliv. Alfie körde motorcyklar och jaktplan, svor som en sjöman, hade en förbjuden romans på college och tappade dramatiskt i en stortävling efter en busringning.

Amerikanska Golf Digest sammanfattade Helen Alfredsson 2001 på följande vis; "Från landet som gett oss pålitliga bilar kommer (...) kvinnan vars bildstormande glöd, kastanjefärgade hår och varmblodiga hållning verkar lika skandinavisk som en burrito".

Du har även arbetat som banarkitekt?
- Jag var med på ett hörn när Johan Henriksson ritade Lycke. Det är en härlig bana med lite skogskaraktär, lite parkkänsla och så lite links. Läget vid havet och den vackra naturen kring Tofta Herrgård är underbar och jag gillar att spela där.

Och så har du varit fotomodell en kort tid?
- När jag var 17 år fik jag chansen att vara modell i Paris. Jag stod ut ett halvår med att festa, även om jag inte drack så mycket då heller, och leva på kaffe och äpplen. Det var destruktivt och inte så värst roligt.

Solheim Cup då, du var med åtta gånger varav en gång som kapten 2007?
-Solheim Cup är en fantastisk tävling och jag är otroligt glad och stolt över att få ha varit med på den första tävlingen 1990 och sedan på den fortsatta resan och utvecklingen. Tävlingen har vuxit enormt och jag tycker det är fantastiskt roligt att tjejgolfen har fått en högre status. Att vara med i Solheim Cup går utanpå allt annat. Även om man är, som jag, en fullblodsindividualist är det så befriande och så stimulerande att få tillhöra ett lag. Golf är en individuell sport men ibland är det skönt att känna lagkänsla och sammanhållning. Jag älskade det!

Nog stämmer det att Helen med sin kampvilja, sitt engagemang och sin glöd var en kraftspruta i laget och jobbig att möta i match. Men att hon hade också förmågan att ta tävlingen och förluster lite med en klackspark och gå vidare. Efter Solheim Cup 2002, som spelades på Interlachen Country Club, Edina, Minnesota, då amerikanskorna vann tävlingen för femte gången hörde jag Helen Alfredsson ropa i foajén på spelarhotellet:
-Vi vinner i alla fall partyt efteråt!
Så rätt hon hade!

Helen Alfredsson kort sagt

Född: 1965-04-09 i Göteborg.
Bor: Göteborg, Stockholm och Orlando (Bay Hill).
Klubb: Gullbringa Golf & Country Club.
Studier: Bachelor of International Business Science 1988, University California San Diego (UCSD).
Blev professionell: 1989.
Antal segrar som professionell: 22, varav tre på Evian Masters.
Antal segrar i Majors: En, 1993 på Nabisco Dinah Shore (LPGA Tour), Mission Hills, USA.
Antal gånger i Solhem Cup: Åtta gånger, vilket är näst mest av alla i det europeiska laget (1990, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2007 och 2009. Helen var kapten för laget 2007
Snittscore totalt på 526 tävlingar enligt Golfdata: 72,17 slag, (69,53 för segrarna).
Intressen: Idrott! Älskar golf (!) men också squash och har börjat lite med tennis. Yoga.
Prispengar i karriären: 53 683 526 kronor.

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfbanor