Han har golfens skönaste sving

2019-06-26

Text: www.ukcontent@ti-media.com

Foto: Getty Images

Det är svårt att vara den största kändisen under Pebble Beach Pro-Am. Här vimlar det av celebriteter som gör allt för att vara med i tävlingen och få spela golf med proffsen på några av världens bästa golfbanor. I år fanns kändisar som Huey Lewis, Andy Garcia, Bill Murray och Justin Timberlake på plats, men var det en 45-åring från Sydkorea som inte talar ett ord engelska och som aldrig varit i USA tidigare som drog till sig den största uppmärksamheten på Pebble Beach. Inspelningsvarven på PGA-touren brukar innebära att publiken söker sig till de stora stjärnorna för att se dem spela in sig inför tävlingen. Men under årets Pebble Beach Pro-Am var det en sydkorean med sin speciella och numera berömda piruett i svingen som lockade mest publik.

De ville se Ho-Sung Chois sving som blivit en viral succé på nätet och när han anlände till Pebble Beach blev det stor uppståndelse. Sommaren 2018 ställde Choi upp i Korean Open och blev där snabbt en snackis bland publiken. Som Happy Gilmore, fast på riktigt, fick han fansen att jubla och folk vallfärdade för att se den 45-årige sydkoreanen spela. Chois sving startar normalt upp till toppen, i nersvingen knäar han förvisso lite, men det är i genomsvingen som det underbara sker, när han lyfter sin högra fot och svänger den runt kroppen som en balettdansör.

En golfjournalist från Japan tyckte att svingen såg ut som när en fiskare kastar sitt spö. När Choi kom till Pebble Beach i våras, var det med en sponsorfri keps och en tröja han just köpt i shopen. Han gick in lite blygt i mediacentret för att intervjuas av några journalister. Under presskonferensen växte självförtroendet och en timme senare kom han ut som en rockstjärna. Han svarade på frågor om hans golf, hans liv och hans nyvunna berömmelse.

Vid ett tillfälle under presskonferensen ställde sig Choi upp på podiet och visade hur hans sving var när han började spela golf vid 28 års ålder. Då var den ännu mer svajig och med en ännu yvigare rörelse med en full piruett på ena foten i genomsvingen. Journalisterna i presstältet på Pebble Beach älskade det de såg. Sen gick Choi ut på banan för att spela in sig. Med honom fanns ett stor samling fans, kameramän och journalister som undrade hur det kändes att plötsligt bli en kändis i golfvärlden.

"Jag försöker att inte tänka på det”, sa Choi. "Men efter att jag var nära att vinna Korean Open förra året, hörde jag att Justin Thomas berätta att han skulle vilja försöka att svinga som jag. Då insåg jag att spelarna på PGA-touren faktiskt visste vem jag var” .

Att han numera är en kändis även på PGA-touren visar sig snabbt ute på banan när veteranen Charley Hoffman hälsar på honom och undrar om han får filma Chois sving under inspelningsvarvet. Choi bara log, hälsade tillbaka, slog några slag framför Hoffman och skrev sedan en mängd autografer till publiken längs banan.

En stjärna är född

Choi växte upp vid hamnstaden Pohang, Sydkorea. Hans far var bonde och fiskare.
"Jag visste inte så mycket om sport när jag var ung, men jag älskade att simma, vi bodde nära havet. Jag hjälpte min mamma och pappa mycket som båda arbetade inom fiskeindustrin”.

När han arbetade i en tonfiskfabrik blev Choi av med en del av tummen i en olycka med en såg. Han kunde därför inte fortsätta att jobba där och fick istället hitta ett annat arbete. Efter en tid fick han anställning på Anyang Country Club när han var 26 år. Golfklubben låg en timme från Seoul. Där arbetade han med att städa lokalerna, springa ärenden åt medlemmar, och under de varma sommarmånaderna kylde han handukar med is och gav till klubbens medlemmar och gäster. Hans chef tyckte efter ett tag att Choi borde börja lära sig att spela golf för att verkligen förstå vad klubbens medlemmar behövde. Resten är som det brukar heta, historia.

Ingen gimmick

Chois golfsving är en skön kontrast till dagens moderna golfsving, där numera de flesta golfproffsen svingar ungefär på samma sätt. Dessutom helst utan några större känslor.

"Jag är mer av en känslospelare, istället för en teknikspelare”, säger Choi.

”Det finns en mängd olika sätt att svinga en golfklubba. Vissa människor är mer flexibla och vissa är starkare än andra. Det är det som gör golf så kul."

Choi har på senare tid börja förstå sitt värde och sitt varumärke. Han har skapat en logotyp (en bild med hans unika genomsving), som han numera har på både bag och sina headcovers. Men samtidigt vill han vara känd för mer än sin udda sving, och hoppas att hans golf tas på allvar. Och det borde den göra. Han har vunnit tävlingar på olika tourer i Asien, två gånger på Korean Tour och två gånger på Japan Golf Tour. Chois senaste seger kom i Casio World Open i november förra året när han besegrade Australiens Brendan Jones med ett slag. Jones har 14 segrar och har tjänat mer än en miljard yen på Japan Golf Tour.

Snacket bland stjärnorna

Ho-Sung Choi är numera rankad runt 200 i världen vilket gör att han ligger före etablerade namn som Soren Kjeldsen, Padraig Harrington, Andrew ”Beef” Johnston för att nämna några. Men vad tycker världens bästa golfare om Choi?

För den förre världsettan och 12-faldige vinnaren på PGA-Touren Jason Day, är Chois sving något som australiern aldrig tror han skulle kunna spela bra golf med.

"Det krävs en speciell typ av talang att träffa bollarna som han gör ", menar Day. "Jag skulle aldrig kunna göra det, jag skulle nog antingen toppa bollarna eller slå sockets hela tiden. Han gör det så naturligt, det är verkligen en gåva. Jag hörde att den kallas för "Fisherman Swing" och jag vet att han har blivit en snackis. Men han har spelat bra i Asien och om är det någon som förtjänar en inbjudan till Pebble Beach, är det han”.

Englands Tommy Fleetwood menar att Chois sving är tekniskt sätt är riktigt bra fram till att han träffar bollen.

"Och det är den viktiga biten", säger Fleetwood. "Jag tycker faktiskt att det är en bra sving. Fram till det att han träffar bollen är svingen riktigt bra. Vad han gör efter bollträffen är lite irrelevant, bollen är ju redan slagen”.

Den trefaldige majorvinnaren Jordan Spieth fascineras över Chois sving men är mest imponerad av sydkoreanens puttning.

”Det ser ut som han kan styra bollens riktning med sina yviga kropprörelser på greenen när han har puttat, det är riktigt häftigt att se”, menar Spieth.

Rory McIlroy var dock lite bekymrad över att Choi fått en inbjudan till PGA-touren. Nordirländaren, som är känd för sina raka svar på golfjournalisters frågor menade att han var tveksam till att Choi tog en plats från en annan PGA-tourspelare i en så viktig tävling.

Men Adam Scott var av en annan åsikt. "Jag håller inte med Rory, Choi är unik. Det är därför sponsorinbjudningar finns, de kan ge dem till vem de vill och om det ger mer uppmärksamhet till golfen är det ju bra. Oavsett om det är Ho-Sung Choi eller en ung talang, jag har absolut inga problem med det."

Succé trots missad cut

Choi spelade inte så bra på Pebble Beach. Han missade cuten efter 54 hål efter rundor på 72, 74 och 77 för totalt 9 över par. En score han delade med bland annat amerikanen JB Holmes.

Trots att varken vädret eller spelet var något vidare njöt den 45-årige sydkoreanen av varje sekund under sin vecka i Kalifornien. Han tog med sig familjen och de turistade i Los Angeles och åt hamburgare på In ´N` Out burger. Han fick spela med Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers som hade som tydligt  önskemål att få spela med Choi. Han spelade även tillsammans med skådespelaren Chris O´Donell (Robin från Batman Forever) och PGA-Tour veteranen Jerry Kelly.

Och precis som sponsorerna hoppades på var Choi lika glad och trevlig som sitt rykte och han skrev autografer till alla som ville ha. Bland alla kändisar, skådespelare och rika affärsman, var det en alltså en 45-årig spelare från Sydkorea utan några egentliga golfmeriter och som första gången var i USA som fick den största uppmärksamheten på Pebble Beach.

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfbanor