Klassiker med mysfaktor växlar upp

2019-04-10

Klassiska Österlens Golfklubb växlar upp.
Den havsnära golfklubben ute bland de för platsen så typiska äppellundarna bjuder i år på ett svårslaget helhetskoncept.
– Det unika för oss är så klart läget, att vi ligger på Österlen med allt vad här finns att erbjuda, säger klubbchef Gustav Andersson.


Det finns få banor i Sverige som sticker ut i sin karaktär som Lilla Vik, den äldre av de två banorna på Österlens Golfklubb. Här blandas promenaden bland äppelträden med den förföriskt vackra men ibland så straffande Östersjön. Den här kombinationen har i årtionden lockat hit turister från hela Sverige.

Nu satsar man på Österlens Golfklubb på att göra upplevelsen för dessa turister än bättre. Som en del i detta har klubben tagit över driften av restaurangen, boendet och konferensverksamheten på Lilla Vik.
– Även om många tror det har vi faktiskt aldrig ägt restaurangen tidigare. Att vi gör det nu innebär att vi kan erbjuda våra gäster en helt annan typ av golfpaket än tidigare, säger klubbchefen Gustav Andersson.
– Tidigare har vi outsourcat både restaurangen och boendet. Nu drivs allt i egen regi.

Bo 20 steg från första tee

När du besöker Österlens GK kan du bo mitt på klubben. I din lägenhet har du vardagsrum på bottenplan och sovrum på andra våningen. När du kliver ut genom dörren tar det dig ungefär 20 steg för att komma till restaurangen, där frukost serveras och ytterligare 20 för att komma till drivingrange och första tee.

– Våra lägenheter kan rymma 4-6 personer, och är ju egentligen perfekta för gäng eller familjer. Men vi har också många par som kommer hit, förklarar Gustav.

– Det unika här är ju förutom att man bor på banan att vi har 36 hål som är väldigt olika varandra, och att här finns så mycket andra saker att göra även vid sidan av golfbanan.

Konstrundorna på Österlen kan inte många ha missat, men du kan också besöka Mandelemanns trädgårdar, ta en sväng till Stenshuvud eller varför inte släcka törsten på Kiviks Musteri. Är vädret fint breder dessutom vackra sandstränder ut sig bara ett stenkast från golfbanan – stränder som man flera gånger ser ut över under en rond på Lilla Vik.

Om du efter ronden känner att du har mer energi att bränna så kan det vara bra att veta att det på Lilla Vik under den första hälften av 2019 byggs två padelbanor i anslutning till klubbhuset.
– Det är himla kul. Det är faktiskt de första banorna i kommunen, och vi hoppas att de ska locka både turister och lokalbefolkning, säger Gustav.
Efteråt kan du svalka dig i utomhuspoolen på klubbens mysiga innergård.

Två banor av högsta klass

Österlens Golfklubbs två banor är av helt olika typ. Medan Lilla Vik är relativt kort och främst har strategiska utmaningar är Djupadal på andra sidan vägen en längre bana som de senaste åren uppgraderats av Pierre Fulke.

Detta har gjort att man valt att hålla PGA Mästerskapet för andra året i rad och SM för äkta makar här 2019.
– Att vi har två banor som är så olika, men där båda samtidigt håller så hög kvalitet på sandjord, gör verkligen att vi sticker ut, säger Gustav.
Från Djupadals högsta höjder ser du över hela banan, över systerbanan Lilla Vik och tvärs över hela Hanöbukten över till Blekinge på andra sidan.
Det här är annars en bana framför allt för den seriöse golfaren som har fokus på sin utveckling och under våren 2019 öppnas ett helt nybyggt övningsområde i dalgången söder om klubbhuset.

Mat som förhöjer helheten

Vare sig du är elitgolfare eller glad amatör är ingen golfupplevelse fullbordad utan en god måltid. I nysatsningen gentemot restaurangen har fjolårets båda omtyckta kockar Anders Hopf och Felix Lorenzo kompletterats med Linus Hornwall. Linus har i sitt kulinariska prisskåp bland annat ett lagguld med Skåne Kulinar i Culinary Olympics (matlagnings-OS) och ett lagsilver, också med Skåne Kulinar, i Culinary World Cup (matlagnings-VM).

– Vi vill sätta båda våra restauranger på kartan för alla som besöker Österlen oavsett om man är golfare eller inte, vi har nya idéer som innebär att jobba mer mot det det lokala än vad vi gjorde tidigare, säger Gustav.

Linus verkar stormtrivas, och ser fram emot vad som komma ska.

– Våra gäster kommer att känna igen sig i ursprunget. Fokus kommer även i fortsättningen ligga på de nordiska smakerna, och att hålla en jämn kvalité. Men jag vill också höja smakerna och lyfta in fräscha toner.

www.osterlensgk.com

 

Martin Hardenberger
mhardenberger@gmail.com
Kategorier
Golfbanor