Klassiska linksbanor vid Englands Golfkust

2019-06-05

Glädjen, frustrationen och allt möjligt och omöjligt som brukar hända när man spelar linksgolf, där ett bra slag kan få en olycklig studs och hamna i en elak liten pot bunker, eller ett dåligt slag kan få några turliga studsar upp på greenen, visst är det på något sätt underbart? Linksbanor med sina unika egenskaper har fortfarande sin tjusning som spelets ursprungliga och renaste form, och några av de bästa linksbanor i världen ligger längs Englands Lancashirekust, ofta kallad "Englands golfkust." Banorna vid havet har alla naturliga ingredienser för bra links - stora sanddyner, fairways med massor med småonduleringar, snabba och hårda böljande greener, djupa potbunkrar och ständigt närvarande vindar. Och en fantastisk utsikt över kusten.

Text: Andrew Marshall

Foto: Paul Marshall

Englands golfkust beskrivs ibland som "The Finest Stretch of Championship Golf in the World" och det är med all rätt, här finns bland annat den välkända trion Royal Liverpool, Royal Birkdale och Royal Lytham & St Annes där över 30 British Open har spelats. Men det finns också mer prisvärda, mindre kända historiska juveler som bara väntar på att bli spelade. Bröderna Marshall begav sig på en resa längs Lancashirekusten mellan Liverpool och Southport för att spela en kvartett högklassiga linksbanor och njuta av kultur, mat och faktiskt, även bra väder.

En av de äldsta golfklubbarna i England

West Lancashire Golf Club grundades 1873 och är därmed en av de tio äldsta klubbarna i England och ståtar med en av de mest naturliga och även en av de mest underskattade linkbanorna på de brittiska öarna. "Jag tycker att det här är den bästa och mest äkta linksbanan längs kusten, den ligger alldeles vid havet och utsatt för alla väderelement", säger den vänliga startern Ray Leary, innan vi slår ut på ettan. "Den är extra utmanande under sommarmånaderna när ruffen har vuxit sig hög”, ler han.

Mellan sanddynerna vid kusten och järnvägen ligger banan naturligt i en böljande terräng av kullar och svackor, med en fantastisk utsikt över floden Merseys mynning och bergen i Wales i fonden. Banan är alltid i bra kondition och används än idag regelbundet som en kvalbana till The Open, och några av Europas bästa golfspelare som Faldo, Woosnam, Lyle och Langer har kvalat in till huvudtävlingen här. Tommy Fleetwood växte upp i området och spelar här så ofta han kan, när han inte är ute och tävlar någonstans i världen.

Signaturhål: Hål 14 - Bell - Par 4 - 447 yards

Det svåraste hålet på banan. Kan du slå en drive över 250 meter, ja då ser du greenen inför ditt andraslag. Om inte, spelar du istället till vänster. Det finns inga bunkrar runt denna green och när du kommer dit kommer du att förstå varför. Det är svårt nog ändå.
www.westlancashiregolf.co.uk

En bana full av kontraster

Beläget bland sanddyner och tallskog cirka två mil norr om Liverpool och en knapp mil söder om Southport, ligger Formby Golf Club, en klassisk linksbana (grundades 1884) och som faktiskt är helt unik i Storbritannien, för i området ligger även Formby Ladies Golf Club, som grundades tolv år senare, 1896. Formbys bana är full av kontraster. De inledande hålen spelas i en hedmiljö vid järnvägen och de skiljer sig markant från de efterföljande hålen bland sanddynerna. Hålen vid kusten är sagolikt vackra, inte minst det nionde, där man från en upphöjd tee har utsikt över en bred fairway som sträcker sig till en avlägsen green med tallskog och havet bortom.

Det finns en mängd härliga utmaningar på Formby. Samtliga korthål är otroligt bra, det tuffa utslaget på det 8:e, en häftig par-5 med vad som känns som en konvex fairway med svackor på båda sidor, det läckra 11:e hålet med sina djupa fairwaybunkrar och sanddyner som ramar in greenen och såklart, avslutningshålet, en rejäl par-4 med en stor green alldeles framför Formbys ikoniska klubbhus med sitt klocktorn.

Signaturhål: Hål 16 - Par 3 - 139 yards

Även om alla korthål är riktigt bra, sticker det 16:e hålet ut lite extra. Ett riktigt knepigt hål där du slår till en liten upphöjd green som är bevakad av tre djupa bunkrar. Är det vindstilla och du slår ett bra slag, då gör du par eller birdie här. Är det motvind och du misslyckas från tee, då får du kämpa för en bogey ...
www.formbygolfclub.co.uk

Här har Ryder Cup spelats två gånger

Southport & Ainsdale Golf Club bildades 1906 och layouten är i stort sett oförändrad sedan dess. Här har en mängd stortävlingar spelats över ett sekel men banan är kanske mest känd som den första golfbana att arrangera två Ryder Cup - den första 1933 när Europa (vid den här tiden Storbritannien och Irland) ledd av JH Taylor besegrade amerikanerna med 6-5, och sedan fyra år senare när ett starkt amerikanskt lag ledda av kapten Walter Hagen vann en 8-4 seger.

S & A, som den lokalt kallas, är en naturlig linksbana som som stoltserar med en fin samling golfhål. Fairways är smala och kantas av sanddyner, ljung och gorsebuskar och vinden är ständigt en faktor här, som gör en tuff bana ännu tuffare. Redan på ettan får man en rejäl utmaning då banan, lite ovanligt, börjar med en par-3 på över 200 yards till en green som bevakas av inte mindre än nio bunkrar.

Signaturhål: Hål 16 - Gumbleys - Par 5 - 508 Yards

Den 16:e hålet är känt som "Gumbleys" och är en riktigt bra par-5 som sticker ut lite extra från de övriga hålen på banan. En bra drive lämnar ett blint andra slag över en stor bunker (Gumbley). Hålet avslutas med ett svårt inspelt till en lång och smal green omgärdad av sanddyner. Ett vackert och bra golfhål som erbjuder till en birdie, men här har även många scorer havererat.
www.sandagolfclub.co.uk

En linksbana som proffsen älskar

Hillside Golf Club ligger ett stenkast från Royal Birkdale i utkanten av staden Southport och påminner mycket om sin mer kända grannbana. Precis som på Formby, domineras öppningshålen av järnvägslinjen som går parallellt med de inledande hålen. De första nio hålen är mjuka och varierade golfhål men sen byter banan skepnad och de sista nio är en samling fantastiska, och tuffa, golfhål. Den dubble British Open-vinnaren, Greg Norman, skrev till klubben och sa att: "De sista nio hålen är de bästa i hela Storbritannien", medan australiern Wayne Riley en gång berättade för R & A: "Ni kan alltid spela The Open på Hillside, så bra är den”. The Open har aldrig spelats här, men i maj spelades Europatourtävlingen British Masters på Hillside.

De sista nio inleds med ett kort men ack så knepig par-3, omgiven av djupa potbunkrar. Hålet efter är banans signaturhål och sen radar banan upp fantastiska golfhål med en härlig linkskänsla. Som det tuffa 13:e, en par-4 som spelas uppför där hela hålet omges av höga sanddyner, det 16:e, som anses vara ett av Englands bästa par-3 och det majestiska 17:e, en par-5 med sin smala fairway. Missar du till vänster här, hamnar du på Royal Birkdales avslutningshål.

Signaturhål: Hål 11 - Par 5 - 509 yards

En par-5 som kräver en bra drive ut på vänster sida av fairway. Högersidan är inte att rekommendera. Hålet spelas oftast in i vinden något som är extra påtagligt från den förhöjda utslagsplatsen. Utsikten från tee är fantastiskt och du ser både Royal Birkdale, havet och den vackra omgivningen. Ett klassiskt golfhål.
www.hillside-golfclub.co.uk

Mer än golf

Oavsett om du reser ensam, med en golfpartner eller på en familjesemester, har Lancashirekusten mellan Liverpool och Southport, förutom alla linksbanor, mycket att erbjuda.

Liverpool

Den europeiska kulturhuvudstaden 2008 erbjuder en blandning av arkitektoniska, sportliga och kulturella upplevelser. Liverpools största turistattraktion är sannolikt Albert Dock, en del av Liverpools världsarvslista. Albert Dock, som en gång var den största kajen för den inflytelserika hamnen under 1800-talet, innehåller den största samling byggnader i Storbritannien med kategorin Grade 1, som innebär exceptionellt viktiga bygganader. Här finns Tate Gallery, utställningen The Beatles Story och Merseysides Maritime Museum, tillsammans med eleganta barer, kaféer och butiker.

Från Albert Dock är det bara en kort promenad längs Mersey Riverside Walk till Pier Head, där Merseysidefärjorna utgår. Här kan du välja mellan ett antal olika turer på floden Merseyside och från färjorna ser man bäst Liverpools skyline. En annan klassisk Liverpool-upplevelse är att utforska Cavern Quarter, ett nätverk av små gator som var väldigt inne på 1960-talet. Området är heligt för alla Beatlesfans med en replika av The Cavern, Wall of Fame, Beatles Shop och Hard Day's Night Hotel samt en bronsstaty av en ung John Lennon, ett av Liverpools mest fotograferade monument.

Liverpool och fotboll går ju som bekant hand i hand och även om du inte får biljetter till någon match, kan du ändå besöka och ta en guidad tur i Anfield Stadium (4 kilometer söder om stadens centrum) där du kan uppleva den berömda läktarsektionen The Kop, besöka det interaktiva museet och se den enorma samlingen av pokaler.

Crosby Beach & Another Place

En knappt mil norr om Liverpool ligger konstinstallationen Another Place, skapad av Antony Gormley. På en över tre kilometer sträcka av stranden vid Crosby Beach står hundra gjutjärnsfigurer som tittar ut mot havet och stirrar vid horisonten i en slags tyst förväntan. Enligt Antony Gormley ska Another Place, spegla ebb och flod av tidvattnet för att visa människans förhållande till naturen, med figurerna under vattenytan vid flod för att sedan dyka upp igen när det är ebb och präglas av sand, vind och vatten. Installationen är ett populärt tillhåll för turister som går längs stranden och studerar och interagerar med figurerna från olika vinklar.

Formby Point

Ytterligare en dryg mil uppför kusten från Crosby Beach ligger National Trusts Formby Point - en härlig strand med dramatiska sanddyner (det största oexploaterade området med sanddyner i Storbritannien) omgivet av en kustnära tallskog. Här kan du gå längs stranden och från de högsta punkterna av sanddynerna kan du se Snowdonia, Anglesey, vindkraftverken i Liverpool och Blackpool Tower.

Southport

Southport Pier är Storbritanniens äldsta järnpir från 1860. Med sina 1 108 meter är den även den näst längsta piren i Storbritannien (efter Southend Pier) och fortfarande platsen att gå för några klassiska nöjen vid havet. Längs Marine Drive vid starten av piren ligger Funland med sina alla traditionella nöjesparker, spegelsalar och karuseller. I slutet av piren finns ett café, barer och en utställning om pirens historia.

Southport Beach är stället för familjer då det här finns ett stort utbud av aktiviteter som minigolf, Splash World (med sina rutschbanor och vattenkanoner) och Southport Pleasureland med ett enormt utbud av åkturer för alla åldrar. Avrunda dagen med en välsmakande bricka med färsk Fish & Chips på Flyde Fish Bar, som vann pris som regionens bästa vid National Fish & Chip Awards 2018.

Golf med tåg

Även om bil nog är det bekvämaste sättet att ta sig till golfbanorna och utforska attraktionerna längs Lancashire-kusten, är det också möjligt att göra en golfresa med tåg. Merseyrail har en utmärkt och regelbunden tågservice upp och ner längs kusten mellan Liverpool och Southport, och alla fyra golfbanor ligger inom 10 minuters promenad från närmaste järnvägsstation. Ett alternativ skulle vara att bo nära en järnvägsstation i Liverpool eller Southport och ta med dina golfklubbar på tåget varje dag till golfbanorna, alternativt hitta boende nära en av följande stationer, ta sedan tåget till golfbanorna:

HALL ROAD -  Station för West Lancashire Golf Club

FRESHFIELD - Station för Formby Golf Club

AINSDALE - Station för Southport & Ainsdale Golf Club

HILLSIDE- Station för Hillside Golf Club

Ställen att äta på

Sparrowhawk

En fantastisk och hemtrevlig restaurang i hjärtat av landsbygden (5 kilometer från Formby) som har öppen brasa, gamla läderfåtöljer, mysiga skrymlsen och vråer, rustika maträtter som i kombination med en mängd olika fatöl blir till en underbar kulinarisk upplevelse.

Shantii

När Jordan Spieth vann The Open 2017 besökte han den här populära indiska restaurangen i Formby, dagen före tävlingen spelades på den närliggande Royal Birkdale. Ägaren Ali Tabaruk sa: "Jordan Spieth åt en curry kvällen innan han gick ut och spelade det första varvet på Royal Birkdale. Jag tror att min Lamb Moussaka, en speciell favorit hos oss, hjälpte honom att vinna The Open”.

Länkar:

Englands golfkust: www.englandsgolfcoast.com

Besök Liverpool: www.visitliverpool.com

Besök Southport: www.visitsouthport.com

National Trusts Formby: www.nationaltrust.org.uk/formby

Merseyrail: www.merseyrail.org

www.brunningandprice.co.uk/sparrowhawk/

www.shantii-formby.co.uk

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
englands golfkust
liverpool
west lancashire
formby golf club
southpor & ainsdale
hillside golf