KROSSADE DRÖMMAR I ÅTVIDABERG

2016-08-15

Krossade drömmar i Åtvidaberg

Vattnet på Bysjön ligger kristallklart och det prasslar lätt i löven från de enorma ekarna när vi passerar infarten till den vackra marken där Åtvidabergs GK ligger. Spel på en klassisk bana med det närliggande Trädgårdshotellet väntar oss och vi ser fram emot en härlig upplevelse.

 

För drygt 60 år sedan grundades Åtvidabergs GK av baron Eric Adelswärd. På marken hade det tidigare bedrivits en trädgårdsskola där trädgårdsmästare utbildades. Skolans huvudbyggnad där eleverna höll till är idag Trädgårdshotellet som ligger endast några meter från banan. Douglas Brasier lade ut nio hål på marken men klubben fick vänta till 1963 tills man hade 18 hål att spela på.

1999 byggde klubben om banan. Peter Nordwall anlitades för att bygga 10 nya hål och samtidigt fick banan även en ny sträckning. Det mest kontroversiella beslutet var att sära på de två klassiska hålen, långa och korta sjö, och dessutom ändra riktning på det senare.

En klassisk bana

Banan har alltså drygt 60 år på nacken. De mest kända hålen är Långa och Korta sjö vid Bysjön. De var fram till renoveringen 11:an och 12:an. Man ändrade då riktning på Korta sjö och placerade det som nummer 17. De nya hålen smälter in smakfullt bland de gamla och ibland är det svårt att se vilka som är designade av Nordwall eller Brasier.

Pampiga ekar kantar många av hålen och redan på ettan ståtar många av dem runt tee. Det är läckert att inleda varvet med att pegga upp på Baron Erics hål. Att de följande hålen heter Lindarna, Ekarna och Dammen förtäljer mycket av vad som präglar dessa hål. Femman däremot borde heta något annat än det vackra namnet Ängfall. Det är faktiskt banans enda svaga hål med en upphöjd och felondulerad green.

Vyn från kiosken vid 10:ans tee är sagolikt vacker. Med utsikt över flera hål, klubbhuset till höger och Bysjön i bakgrunden. När man sedan står på 11:ans tee och ser Långa Sjö framför sig kan man inget annat göra än att njuta en stund. Bara en liten stund, för med Bysjön längs hela vänstersidan är hålet inte bara bedårande vackert, det är långt ifrån enkelt. Avslutningen på Åtvidaberg är magnifik med det 17:e Korta Sjö som numera alltså är spegelvänt och spelas med Bysjön till höger. Avslutningshålet med muren till vänster som användes för spaljéodling ramar in det sista hålet på ett läckert sätt.

Trädgårdshotellet

Trädgårdshotellet ligger i princip på banan, mellan 18:e fairway med fantastisk utsikt över Bysjön och ettans tee. Det är 25 meter till ettans utslag, 10 meter till puttinggreen, 30 meter till 18:e fairway. Den vackra byggnaden som tidigare var trädgårdsskola har varit golfhotell sedan 1962. De 22 rummen är individuellt inredda och totalt kan 50 personer bo här samtidigt.

Enligt traditionen är det fyra rätters middag klockan 19.30 som gäller. Vi besökte hotellet för cirka 10 år sedan och jag minns den middagen än idag och därmed var jag inte så lite förväntansfull inför den stundande måltiden. Krögarparet Urban & Birgitta Däljemar har drivit hotellet sen 2008 och arbetar idag fortfarande som krögare, men nu under ledning av Baroniet och med VD:n Amin Daag. Middagen är så god som vi hade hoppats på. Eller till och med ännu godare.

Förrätten av najlax slinker ljuvligt ner tillsammans med ett Alsacevin och till den fantastiska lammryggen serveras en Fransachhoekvin från Sydafrika.

De krossade drömmarna då? De var perfekt strösslade över efterrätten av hasselnötsgelato och blåbärskompott och blir en perfekt final på årets godaste middag.

 

Meny

Najlax med skaldjursmousse på kavring

**

Helstekt lammrygg med provencalsk grönsaksröra, rödvinssmörsås samt potatistorn

**

Osttallrik

**

Hasselnötsgelato med hemkokt blåbärskompott samt krossade drömmar

 

Åtvidabergs Golfklubb
www.atvidabergsgk.se

Trädgårdshotellet
www.tradgardshotellet.se

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
åtvidabergs gk
trädgårdshotellet