AnnonssamarbeteNyheterSvenska golfbanor

Landskrona GK – Som golf ska upplevas

“En dubbel cheeseburgare och en enkel, tack”.

Det är en av de första riktigt fina vårdagarna och jag har kört de knappa 45 minuterna norrut från Malmö till Landskrona. I passagerarsätet har jag haft min far och vi har nu tillsammans med en ljuvligt maltig spansk fatöl slagit oss ned på Landskrona GK:s hemtrevliga innergård.

Det kryllar av både juniorer och seniorer, och vore det inte för riktlinjerna om att endast tre personer får köa i restauranglokalen så hade vi glömt av pandemin för i alla fall några minuter.

– Bästa burgaren jag ätit på länge, säger pappa samtidigt som vi tittar ut över de två avslutningshålen framför oss.

Både Erikstorps- och Hildesborgsbanan avslutas med korta men knixiga par treor som spelas in på den innergård där vi sitter. Så länge jag kan minnas har just denna inramning varit bland de mysigaste i Golfsverige. Så är det även denna dag, men vi är också omgivna av baracker, byggställningar och en drivingrange som bara är timmar ifrån att slå upp portarna och bli en av de mest moderna i Sverige.

– Det är konstgräsgreener, men de lutar aningen emot en och kommer att ta emot bollen som en vanlig green ute på banan, säger klubbchefen Patrik Brorsson innan han går in på den transformation som väntar.

En dold pärla ska få nytt ljus

Landskrona GK må vara en av landets dolda pärlor, men med hjälp av ett rejält ansiktslyft hoppas man nu på allvar träda in i strålkastarljuset.

– För några år sedan utsågs Landskrona till Sveriges golfhuvudstad. Men trots att vi fortsätter utvecklats så uppmärksammas vår anläggning inte så mycket som vi tycker den förtjänar, säger Patrik och fortsätter:

– Vi har aldrig några hål med bland de 50 vackraste vilket vi själva tycker är synd då vi har fantastiska vyer att bjuda på över Öresund och Ven rakt framför och Stor Köpenhamn i söder, tittar man sen lite norr över ser man hela Helsingörsområdet. Kan det bli mer storslaget och vackert? Vi vill att fler ska få ta del av vår pärla.

Det har spelats golf i Landskrona redan sedan 1929 då de första svingarna togs på Exercisfältet, som militären lämnat tre år tidigare.  Mark hyrdes av kommunen, ett femårskontrakt skrevs på och Landskrona Golfklubb bildades. Men kontraktet förlängdes aldrig. Det visade sig att banan låg för centralt och ställde till olägenheter för grannar. Man fick lägga ned.

Klubbens kassabehållning skänktes till Helsingkrona golfklubb som startades i Rya 1934. Men nya tider skulle följa och 1960 beviljade Landskrona stads drätselkammare ett bidrag åt klubben för att uppföra landets första kommunala golfbana strax norr om Borstahusen. Erikstorps Kungsgård, med anor från medeltiden och som 1505 skänkts till staden av danske Kung Hans, blev klubbhus.

– Det är inte många som vet att Landskrona Golfklubb utöver våra två grymma 18-hålsbanor har två restauranger, Svenska Golfmuseet, gym, utegym, löparslinga, 5-stjärnig camping, 63 stugor, spa och bara 250 meter till Öresund och fantastiskt en vacker badplats, förklarar Patrik.

I den östra flygeln återfinns klubbhuset, medan receptionen delar utrymme med golfmuseet i ett av de gamla stallarna.

1963 invigdes de första 12 hålen och efter förhandling med Svenska Sockerfabriks AB fick klubben tillgång till mark för att bygga en komplett 18-hålsbana som ritades av Thure Bruce. Den invigdes med en tävling den 15 maj 1969.

Hasse Hedjersson och Sven Tumba tillhörde favoriterna, men tävlingen vanns sensationellt av ynglingen Gunnar Mueller från Lund som senare tillsammans med Landskrona GK:s dåvarande pro Bruce Grafton blev förste svensk på Europatouren. I ärlighetens namn så har jag varken Gunnar Mueller eller Bruce Grafton i åtanke när jag går förbi den hypermoderna drivingrangen för att pegga upp på ettans tee.

Snarare funderar jag på hur jag ska klara mig på de snabba greenerna och om den så goda burgaren kommer orsaka en blodsockerkollaps om en eller två timmar. Jag kommer fram till att det alldeles oavsett var värt det. Burgaren var smarrig och om jag nu hade velat ha något annat så hade jag kunnat gå runt hörnet till klubbens andra restaurang; Kvarteret Erikstorp.

Karaktärsdragen ska stärkas

Vi spelar den äldre banan; Erikstorp. Ettan är en par fyra, dogleg vänster, med en av banans klurigare greener. Det följs upp med en par trea, innan en kavalkad av par femmor inleds. På trean spelar vi oss upp på höjden där Hildesborg slott ligger. Ett slott som också gett namn till den yngre banan (1987).

Väl där öppnar vyerna Patrik pratat om upp sig på riktigt med Öresund och Ven som huvudpersoner. En vacker dag kan jag se hela vägen hem till Malmö.

I en ny Masterplan ska man lyfta fram dessa karaktärsdrag ytterligare. Banarkitekten Johan Benestam har fått huvudansvaret.

– Syftet är att förädla och skapa ännu mer spelglädje. Vi vill att man ska få en seaside- och linkskänsla hela vägen från hål 1 till man är i mål. Vi vill även föra in nya tees för att attrahera dels den bättre spelaren men även den lite nyare golfaren. Detta innebär bla att vi kommer satsa på en back tee där vi kan sträcka banan från 5700 i dag till 6200 meter, förklarar Patrik och tillägger:

– Vi vill lyfta fram vyer genom att stamma upp träd, jobba mer med klippningar och hårdare spelytor, ändra karaktär på bunkrar och med mer vajande gräs på bunkerkanter. Vi kommer även ha ett stort fokus på finish och snygga gång- och transportvägar.

I Landskrona har man jobbat med Johan Benestam förut. Han var även ansvarig när klubben 2016 tvingades bygga om båda banorna samt ändra sträckning efter att kommunen ville använda delar av marken där Erikstorpsbanan låg för bostadsprojektet Norra Borstahusen.

Sveriges bästa golfupplevelse

Med hjälp av Benestams kunskap och ett minst sagt omfattande om- och tillbyggnadsprojekt av klubbhus hoppas Landskrona GK äntligen ses som en av landets bästa klubbar.

– Vi är inte blyga med att säga att vi vill bli Sveriges bästa golfupplevelse utifrån våra mått mätt, dvs man ska ha en riktigt bra upplevelse från det att man kommer tills man lämnar oss. Konkurrensen är tuff men vi kan göra det om vi håller fokus på våra mål, säger Patrik och berättar om hur man snart kommer får tillgång till 400 kvadratmeter för nya klubbrum, personalutrymmen och restaurang.

– Dessutom renoverar vi våra gamla lokaler där vi får nya omklädningsrum, gym och ytor för Svenska Golfmuseet som blir mer digitaliserat för att möte besökaren på ett nytt sätt.

Planen är att allt ska vara genomfört och klart 2025, och att de stora förändringarna ska ske under lågsäsong med så lite spelpåverkan som möjligt.

Snart är det dags att träda ut ur skuggan.

– Vårt läge är bra men det är hård konkurrens i vårt närområde, och det finns många bra anläggningar precis intill som har arrangerat både Europatouren och Solheim Cup. Sen måste de ju beror på att de som plockar ut topplistorna av någon anledning har missat att besöka oss, avrundar Patrik.

Banans absolut roligaste hörna hittar vi där hål 14 och 15 möter Öresund. 14 är en lika kort som förrädisk par trea som spelas brant nedför. Sannolikt tillhör det Sveriges vackraste golfhål. Lika sannolikt har för få förståsigpåare spelat det.

Text: Martin Hardenberger
Foto: Mickael Tannus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights