Magiska Madeira

2019-05-24

Två öar och tre banor. Madeira är en turistdestination som kanske inte är mest känd för golfen, men är väl värd ett besök av golfsugna svenskar som också vill njuta av god mat, god dryck och en härligt gemytlig stämning både på och utanför banorna.

När vi landar på Maderia, en liten och klippig ö i Atlanten, bara ett litet hopp med flyg efter byte i Lissabon är det med viss besvikelse. Inte för att det är något fel på ön, men ryktet har gått om hur läskig inflygningen är och hur turbulensen gör det till en spännande stund innan hjulen tar i landningsbanan på styltor(!) och taxar in mot terminalen. Allt går dock lugnt till och det är nästan mer stötigt i taxin som för oss den sista biten ned mot Albatroz Hotel där vi är inkvarterade i några dagar.

Kallt på toppen

Det enda jag vet om Madeira och golf är att det förr spelades en Europatourtävling här, ofta med många svenskar som deltagare, men tyvärr är Madeira Islands Open nedlagd sedan 2015. Kvar finns golfbanan, Santo da Serra, som ligger högt upp över havet och nås via en vindlande bergsväg där man är tacksam för att man inte själv behöver köra. På vägen upp ser vi ett flertal bananförsäljare längs vägen och de bananer som odlas på Madeira är utsökt goda, bättre än de vi äter hemma, men håller inte EU-godkänd storlek och får därför inte exporteras. Galet!

Väl framme vid klubben upptäcker vi samma sak som många golfturister gjort genom åren. Den behagliga värmen nere vid havsnivån är förbytt i en kyla som mer känns som hemma. Om det är en skröna vet vi inte, men det sägs att shopen på Santo da Serra säljer fler lammullströjor än någon annan golfshop. Temperaturskillnaden innebär dock att det här är en av få banor i södra Europa där man kan njuta av golf även på sommaren.

Här finns 27 hål där de kraftigt kuperade slingorna Machico och Desertas erbjuder makalösa vyer över landskapet och havet. Santo da Serra är från 1937, men banan vi spelar nu är från 1991 då Robert Trent Jones Sr. renoverade och utökade med ytterligare nio hål, Serras, som är en mer "vanlig" bana, med riktigt fina golfhål i naturskön miljö.

Den mycket omväxlande designen och det utmärkta skicket gör att man gärna förlåter ett par blinda utslag och några udda hål som gör det lite svårscorat första rundan. De flesta golfturister lär dessutom spela här flera gånger under sitt besök på Maderia. Sannolikt tar de dock med sig egen tröja efter första besöket. Finast är kanske hål 4, ett litet par 3-hål inramat av bunkrar och med hisnande vyer över Machico-bukten långt där nere.

Bada i eller nära havet

Vårt hotell, Albatroz Beach & Yacht Club, är en charmig anläggning där det precis utanför rummet står en gammal läderbag med golfklubbor från förr. Femstjärnig service med utmärkt frukost och en bartender som skulle platsat i vilken underhållningsserie som helst bidrar till gemytet. För badsugna finns både en vanlig pool samt två havsbassänger nere vid havsnivån. Det går såklart också att hoppa rakt ned i Atlanten, men det är inte varmt!

Som turist är det inte lätt att veta vad man ska äta för att uppleva det äkta Madeira, men vi övertygas om att prova espada. Det här sägs vara Maderias mest berömda rätt och består av en djuphavsfisk som serveras med banan. Den friterade bananen i kombination med den saftiga vitfisken smakar utsökt och det råder ingen tvekan om varför den här rätten åtnjuter ett så gott rykte.

Mer än bara golf

Även för de mest golfsugna turisterna blir det tid över för annat, och Madeira erbjuder trots sin lilla storlek mycket annat. Delfin- och valsafari för den som vill ut på havet medan den som vill upp en bit kan åka linbana upp till den botaniska trädgården och flanera en stund i den vackra miljön med träd och växter av alla de slag, flitigt ackompanjerade av högljudda och färggranna papegojor.

För den som hellre har fötterna på jorden har Funchal en mycket charmig gammal stadsdel med affärer, restauranger och barer. Lämnar man de största turiststråken får man en härligt gemytlig och genuin känsla, och gatumusikanterna bidrar till stämningen.

Efter en god middag på gourmetrestaurangen Forte São Tiago i det gamla 1600-talsfortet precis vid vattenkanten börjar det skymma, men innan vi återvänder till hotellet provar vi nästa Madeira-specialitet, Poncha. Det här är rom, honung och citron som traditionellt gav fiskare lite extra mod innan de gav sig ut på havet. Det är en uppfriskande och god drink, med precis lagom mycket sötma och styrka.

Upp på berget igen

Dagen efter är det dags att ta sig an Madeiras andra golfbana, Palheiro de Golf, nästan 500 meter över havet och utlagd i en härlig miljö med höga träd och vacker natur. Både från klubbhuset och från flera av hålen på banan har man dramatiska vyer över Madeiras berg, Funchal långt där nere och det djupblå havet i bakgrunden.

Cabell Robinsons layout från 1994 är kuperad och lite lurig. Trots att hålen inte är särskilt långa får man ändå ha med sig ett vasst spel om man vill scora här. Precision från tee krävs för att kunna attackera de små och undulerade greenerna. Höjdskillnaderna gör också att det inte alltid är så enkelt att välja rätt klubba.

Sannolikt är det bristen på längd som gjorde att Europatouren aldrig gjorde något nedslag på Palheiro, men annars är banan en riktig liten pärla som verkligen ger mersmak. Vi åker golfbil, men det är ändå skönt att ta en fikapaus i testugan efter nio. Den som till äventyrs vill gå banan bör vara försedd med rejäl benstyrka och bra kondis!

Efter rundan checkar vi in på magnifika Casa Velha do Palheiro, ett femstjärnigt hotell i klassisk stil som ligger precis intill banan. Här finns en gourmetrestaurang i toppklass, tennisplaner och en spa-avdelning i toppklass. Den uppvärmda poolen som skulle hålla 28 grader kändes dock lite väl sval och när jag försynt påpekade det för receptionisten skrattade hon och berättade att det är inomhuspoolen som är uppvärmd. Den jag badade i höll knappt tvåsiffrig temperatur ...

En tredje bana på en annan ö

Maderias tredje bana ligger inte ens på Madeira. Den ligger på den natursköna vulkanön Porto Santo som nås med färja på ett par timmar och kanske är mest känd för den nio kilometer långa sandstranden. Här är klimatet mycket torrare än på Madeira och ökenkänslan är tydlig – inte minst på vägen till golfbanan där vi också passerar de speciella klippformationerna vid Pico de Ana Ferreira, som för tankarna till Giant's Causeway på Nordirlands Antrimkust.

Den behagliga miljön i klubbhuset inbjuder till en lättjefull långlunch med en liten drink efteråt medan vi blickar ut över banan. Det är blåsigt, men solen värmer gott och när vi installerat oss i en golfbil rullar vi iväg. Porto Santo är ritad av självaste Seve Ballesteros i två niohålsslingor ut från och tillbaka mot klubbhuset. De första nio är relativt flacka, öppna och med mycket vatten i spel.

Efter vändningen byter banan karaktär och här är flera av hålen placerade intill klippkanter högt över havet. Det kanske mest imponerande hålet är 13 där det är en hisnande känsla att se bollen stiga upp mot skyn, ut över vattnet och sedan föras tillbaka in av vinden för att till slut landa på greenen. Även hålen efter är makalöst fräcka hål som för tankarna till Seves egen spelstil – allt eller inget!

Som Seve ofta brukade göra finns här sex hål av varje och det 18:e är banans sjätte par 5-hål. Efter ett misslyckat försök att nå på två blir det en dropp kort om dammen som skyddar green. När bollen landar tittar några av de tiotals fiskmåsarna som sitter där på den. Medan jag kör fram golfbilen börjar en av dem hacka på min boll och när jag springer fram, hojtande och vilt viftande med armarna lyfter den, flaxar ut några meter över vattnet och släpper bollen rakt ned i dammen. Ridå.

 

Golf

Santo da Serra Golf
www.santodaserragolf.com

Palheiro de golf
www.palheirogolf.com

Porto Santo Golf
www.portosantogolfe.com

 

Hotell

Albatroz Beach & Yacht Club
www.albatrozhotel.com

Casa Velha do Palheiro
www.casa-velha.com

 

Restaurangtips

Lee Hamilton Steak House, Canico
www.facebook.com/restauranteleehamilton

Quinta do Furão
www.quintadofurao.com

Forte São Tiago i Funchal
www.forte.restaurant

 

Aktiviteter

Val- och delfinsafari
www.vmtmadeira.com

Monte Palace Tropical garden
www.montepalace.com

Linbanan
www.madeiracablecar.com

Slädtur utför backen
www.carreirosdomonte.com

Madeiras turistbyrå
www.visitmadeira.pt

 

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
madeira
funchal
santo da serra
palheiro golf
porto santo