MAGNIFIKA MALAYSIA

2016-05-24

Till Malaysia tar man sig kanske bäst med Turkish Airlines. Inte för att det är närmaste vägen att resa via Istanbul, men för att den makalösa loungen där nästan i sig är värd en egen resa. I två våningar finns allt från kockar som snabbt svänger ihop den mat du önskar och drycker av alla de slag till sköna fåtöljer, vilrum, duschar och till och med en golfsimulator! I Business Class känns inte heller de många timmarna österut så betungande och det går lättare att ta ett extra hopp från Kuala Lumpur till ön Pulau Langkawi längst upp mot Thailand.

Inga bunkrar
Den tropiska miljön här är inte bara vacker, den passar också utmärkt för golfbanor på många sätt, men ett problem är att de ofta förekommande monsunregnen som faller gör det är svårt att hålla bunkrarna i fint skick. Vad gör man då åt det? Jo, på Els Club Teluk Datai fattade Ernie Els pennan och designade om banan med 18 hål helt utan bunkrar. Inte en endaste bunker någonstans. Det närmaste man kommer är stranden intill några av hålen och även där var det mer sten än sand.

Spelmässigt kan det vara en välsignelse för en del, men visuellt gör det att något fattas. Och det är synd, för banan är ett riktigt mästerverk som vindlar sig igenom den imponerande regnskogen vid foten av det imponerande Mat Cincang-berget och ett par gånger kommer ned till Indiska Oceanens turkosa vatten. Höjdskillnaderna på sista nio ger en extra dimension och de tiggande små aporna bidrar till nöjet, men man får se upp så att de inte snor lösa prylar i golfbilen.

I det lyxiga omklädningsrummet finns ett skåp med glasdörr och en av Ernie Els golfbagar samt lite fina minnessaker. Här finns också en svalkande dusch som sitter perfekt efter golfrundan i den 30-gradiga värmen och fuktiga luften. Efter en skön lunch på terrassen blir det en skumpig bussfärd till bergbanan som för oss upp till en hängande och böjd bro med makalös utsikt över bergssluttningen och havet. Inget för den som har anlag för svindel, men en fantastisk upplevelse.

Som i en Bond-film
Boende på Langkawi finns i alla prisklasser, men även de fina lyxhotellen är relativt billiga och till samma pris som ett vanligt Scandic i någon storstad i Sverige kan man njuta av Westin Langkawi Resort & Spa, med ett perfekt läge intill vattnet med utsikt mot de vackra öarna som kunde vara hämtade från en Bond-film. Frukosten är rena drömmen och det är nästan svårt att slita sig för att åka till nästa destionation, Gunung Raya Golf Resort.

Gunung Raya är ännu en tropisk bana med djungelkänsla, men här är det betydligt mer parkkaraktär och gott om bunkrar. Den kuperade banan bjuder på många fina vyer och riktigt bra golfhål på marken där det tidigare varit en gummiplantage. Lite havsglimt finns, men det gäller att inte tappa fokus, flera hål kräver både precision och finess om en vettig score ska kunna lämnas in. Lite fukt intill fairway på sina ställen gör att bollar kan plugga sig så ta en bra linje om du slår snett.

Liksom på Els Club finns apor, men de är betydligt mer skygga och en Snickers i golfbilen ligger säkert medan vi spelar. En annan sak som båda banorna har gemensamt är det mycket rika djurlivet i form av både fåglar och fiskar i vattenhindren. Trots varningar om ormar och spindlar i Malaysia ser vi tack och lov inte röken av någondera, men en läskigt stor tusenfoting får trampa vidare ostörd på greenen innan vi vågar putta ut.

Krabba, med ben och allt
Lite läskig är även maten på Malaysia. Eller inte läskig, men lite speciell. Vi gör ett besök på Wan Thai, en restaurang med traditionell meny och börjar direkt med att bränna tungan på den extremt kryddstarka soppan till förrätt. Smaklökarna får sedan en rejäl åktur när rätt efter rätt ställs fram och bordet dignar av allt från en fisk som friterats hel och olika spännande grytor till små krabbor där benen fungerar som extra knaprighet. En liten kula glass efteråt svalkar skönt, men det återstår ändå en viss oro för hur alla de starka kryddorna ska kännas när maten passerat kroppen …

Shopping är stort i hela Malaysia, men man gör med fördel sina inköp på Langkawi eftersom det är en så kallad skattefri zon. Elektronik och fotoutrustning kan kosta så lite som hälften så mycket som hemma i Sverige och ibland ännu mindre än så. På flyget tillbaka mot Kuala Lumpur skryts det vitt och brett om alla fantastiska affärer som gjorts, bland annat på ett fotoobjektiv som är så stort att det endast med mycket övertalning vid gaten gick att ta med ombord som handbagage.

Skrattar bäst som skrattar sist
Vid ankomsten till Kuala Lumpur åker vi de sex milen från flygplatsen in till city. Motorvägen är full med bilar på väg ut från stan och det är skönt att slippa sitta i de milslånga köerna på det hållet. Skrattar bäst som skrattar sist brukar det heta och sista kilometern till hotellet tar lika lång tid som resten av resan och det tutas friskt, men rullar desto mindre.

Väl incheckad och klar på makalöst fina Royale Chulan Hotel på promenadavstånd från Kuala Lumpurs centrum, är det dags för ännu en gastronomisk upplevelse. Det är Saloma Theatre Restaurant som serverar en överdådig middagsbuffé medan vi underhålls av en show där sång och dans presenterar olika kulturer och i korthet går igenom Malaysias historia. Till allmän glädje får även vi i publiken delta och visa upp vår nästan obefintliga danstalang. Nåja, man får ju bjuda lite på sig själv.

I Kuala Lumpur och dess absoluta närhet finns nästan 20 golfbanor och av naturliga skäl hinns inte alla med, främst är det Royal Selangor, bara ett par drivar från hotellet, som jag gärna besökt, men det får bli till nästa gång jag landar i sydostasiens pärla. Vårt golfäventyr här inleds i stället på Palm Garden, en modern bana med mjuka unduleringar, massor av vatten och ett skick som vi sällan eller aldrig får uppleva på våra breddgrader.

Banan är öppen och av stadiumkaraktär med breda spelytor och faktiskt relativt lättspelad trots att den är lång. Malaysia är förvisso ett land med störst andel muslimer, men ändå serveras det öl i kiosken efter nian och den ölen smakar otroligt gott i den stekande hettan. Mest imponerande på banan är de utmärkta korthålen samt de två vackra och utmanande par 5-hålen där inspelet slås över vatten till väl inbunkrade greener.

Imponerande torn
Kuala Lumpurs mest imponerande torn är Petronas Towers, världens högsta dubbeltorn och bakgrund till flera storfilmer. Ett besök där är ett måste som turist, men missa inte heller KL Tower. Det här är världens sjunde högsta fristående torn och har en antenn som går upp till 421 meter. I tornet finns också en roterande restaurang som ger 360 grader utsikt över Kuala Lumpur medan du förser dig av den överdådiga buffén. Vill du hellre äta lite enklare – och mycket billigare – är en promenad genom till exempel Chinatown och ett besök på någon av de små lokala restaurangerna ett utmärkt alternativ.

Den kanske bästa banan här är Mines Golf Club, som ligger strax utanför stadskärnan. Här låg en gång i tiden världens största dagbrott för tenn och när djupaste delen av gruvan fylldes i med vatten skapades förutsättningarna för en makalöst fin golfbana signerad Trent Jones Jr. Alla hål är fina, men flera av hålen på sista nio spelas precis intill sjön, vilket gör att det pirrar lite extra i magen när bollen är i luften.

En annan trevlig bekantskap är Sungai Long G&CC. Den lätt kuperade Jack Nicklaus-designade banan är behaglig att gå och lyckas du undvika vattnet och de många bunkrarna är den en ganska trevlig upplevelse. Liksom Mines krävs det dock att du slår bollen ganska bra om du vill ha en chans att göra par eller birdie.

Långt och ibland rakt
Sista utflykten för den här gången går till Kuala Lumpur G&CC. Här spelas tourtävlingar för både herrar och damer. West Course är topprankad i Malyasia och är med sina drygt 6300 meter en tuff nöt att knäcka även för de bästa spelarna. En renovering av ursprungslayouten har gjort den kuperade banan vacker, men riktigt svårspelad med massor av vatten och enorma bunkerkomplex som förvisso är vackra, men sannolikt inget större nöje att fastna i.

Vi spelar i stället East Course, en naturskön och trevlig parkbana som utan vidare är redo för en tourtävling när som helst. Den är några meter kortare än sin storebror, men icke desto mindre en rejäl utmaning för såväl amatörer som proffs. Det senare får vi bevis på när en ensamspelare hinner ikapp och presenterar sig som Rizal Amin. Det säger oss inte mycket, men det visar sig att han är en ganska duktig spelare. Året innan har han bland annat vunnit just här på en undertour till Asientouren och han slår otroligt långt och emellanåt också rakt.

På vägen tillbaka till flygplatsen kan resan till Malaysia sammanfattas i ett ord: Magiskt! Maten, människorna, naturen, banorna. Tillsammans utgör de komponenter som levererar en upplevelse för livet och trots att det är väldigt långt till sydöstra Asien är chansen stor att det blir fler resor hit.


The Westin Langkawi Resort & Spa
www.westinlangkawi.com

The Els Club Teluk Datai
www.elsclubmalaysia.com

Gunung Raya Golf Resort
www.golfgr.com.my

The Mines Resort & Golf Club
www.minesgolfclub.com

Sungai Long Golf & Country Club
www.slgcc.com.my

PALM GARDEN GOLF CLUB
www.palmgarden.net.my

Kuala Lumpur Golf & Country Club
www.klgcc.com

Royale Chulan Hotel Kuala Lumpur
www.theroyalechulan.com

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
malaysia
kuala lumpur
langkawi
teluk datai
gunung raya
mines resort
sungai golf
palm garden
royale chulan