Njutningens högborg

2019-11-05

Avslappning, god mat och trevlig golf. Med tv-personligheten och njutningskungen Steffo Törnquist som en av delägarna är det knappast förvånande att just njutning står i första rummet på Knistad Herrgård.

Ett besök på Knistad Herrgård, på västgötaslätten en bit utanför Skövde, är en riktig lisa för själen. Så fort vi klivit ur bilen på parkeringen känner vi lugnet komma över oss och jobbstressen rinna av. Efter incheckning och en snabb titt på det lilla, men mysiga rummet med utsikt över banan spatserar vi till huvudbyggnaden för att njuta av en lunch innan golfrundan.

Långa anor

Över kaffet passar vi på att läsa på lite om Knistad. Det är inte första besöket, men tidigare har det mest handlat om golf och det var ett bra tag sedan. I några informationsblad kan vi bland annat läsa om herrgårdens historia, som är lång. Mycket lång!

Det gamla Säteriet Knistad har anor så långt tillbaka som 1300-talet och var en gång i tiden ett helt självförsörjande samhälle i miniatyr. Till den stora herrgårdsbyggnaden fanns ett större lant- och skogsbruk med djurhållning, ett tegelbruk, ett mejeri, en smedja, ett kraftverk och 16 utegårdar.

I samband med ett ägarbyte i slutet på 80-talet genomgick Knistad Herrgård en större ombyggnad och renovering och eftersom golf var det hetaste som fanns i den rådande golfboomen byggde man naturligtvis även en 18-hålsbana som invigdes 1 juni 1990. Ett år senare stod hotellet och restaurangen klar och gästerna kunde börja checka in.

Utöver själva herrgårdsbyggnaden finns här också flyglarna med hotellrummen samt ett antal andra byggnader med spännande gårdshistoria som idag används för bland annat konferenser och fester samt Göstas Loge, ett gammalt stall där det nu erbjuds team building-aktiviteter och spännande aktiviteter.

Game on

Eftersom golf ändå är huvudsyftet med besöket är det dags att traska ut på ettan efter att ha sneglat lite på rangen. Knistads golfbana är en mjukt kuperad 18-hålare signerad Jeremy Turner, som står bakom ett flertal banor i både Sverige och Norge, där omtalade Lofoten Golf Links kanske är mest känd.

Banan har överlag en ganska öppen karaktär, men är väl definierad med vackra träd och några vattenspeglar. När solen tittar fram mellan några mörka moln och lyser in snett över den vajande gula högruffen är det vackert som en tavla.

Höjdskillnaderna är inte jättestora, men bidrar till komplexiteten och det är en riktigt trevlig golfupplevelse för såväl resortgäster med högre handicap som låghandicapparen som vill jaga birdies. Extra roligt är avslutningshålet, ett kort par 5-hål där man nästan måste försöka nå in på två, trots att det är ack så smalt.

Allt fler har också fått upp ögonen för den trevliga banan, inte bara hotell- och konferensgäster. Såväl medlemsantalet som antalet spelade rundor har i princip trefaldigats på bara några år och Knistad har också arrangerat en proffstävling på Swedish Golf Tour.

Mer än bara golf

Om inte golfen eller aktiviteterna på gården räcker har Knistad Herrgård också ett 2 000 hektar stort jaktområde vid Stora Bjurum, precis intill Hornborgasjön. Här finns såväl gås, vildsvin och rådjur som bock, älg och kronvilt. Vid lunchtid kommer en kock och lagar mat på plats och vid återkomsten till Knistad kan man värma sig i den vedeldade bastun med tillhörande badtunna.

Om jaktintresset är nyväckt kan Knistad också erbjuda något så ovanligt som en intensivkurs i jakt, som utmynnar i en jägarexamen efter bara tre dagars utbildning om djur och natur, fauna, ekologi, vapenhantering, vapensäkerhet och eftersök. Den praktiska skjutträningen i både hagel- och kulskytte bedrivs på Knistads egna skjutbanor i direkt anslutning till hotellet.

Faktum är att nuvarande ägaren Dan Persson, framgångsrik entreprenör med bakgrund i gymbranschen, fick upp ögonen för Knistad just på en intensivkurs för jägarexamen. Han föll pladask för anläggningen, men först fyra år senare gjorde han slag i saken och köpte anläggningen.

Knistad Herrgård planerar också att utöka verksamheten med en större spa-anläggning som ska stå klar nästa höst. Redan nu finns dessutom ett naturskönt livsstilsboende intill golfbanan. Äppelgården, som villaområdet heter, består av ett antal olika husmodeller ritade av arkitekten Jonas Bohlin, som bland annat är representerad på Nationalmuseum och varit professor på Konstfack i Stockholm.

En kulinarisk final

Efter tvagning och ombyte får vi ett glas bubbel och en titt på vinkällaren innan vi sätter oss till bords. Förväntningarna är stora när vi läser menyn och maten som komponerats av köksmästare Robert Wirdahl gör ingen besviken.

Den carpaccio som inleder måltiden, ackompanjerad av ett mycket smakrikt och fruktigt vin, är en utsökt förrätt som utan vidare kunde serverats på vilken lyxkrog som helst. En mycket god och perfekt tillagad torskrygg är en perfekt och lätt huvudrätt när det börjar bli lite sent, särskilt när en mäktig chokladdessert utgör pricken över i på den kulinariska finalen på vårt besök.

I den lilla, men mycket charmiga baren kan man nästan se hur Steffo Törnquist sitter i ett hörn, med en konjakskupa i ena handen och en cigarr i den andra, och berättar rövarhistorier. I brist på det får barmästaren i stället blanda en god gin och tonic som nattfösare. En lång dags njutning kräver nu en god nattsömn.

Eftersom banan ligger i direkt närhet till boendet är det klokt att inte sova med öppet fönster om man vill ha sovmorgon innan man tar del av den härliga frukostbuffén. Faktiskt är greenklipparnas framfart enda gången som det totala lugnet bryts. Och det får man ju faktiskt acceptera när man bokstavligt talat bor på banan.

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfbanor