OBRIGADO LISBOA

2017-05-08

Lissabon har lång historia, massor av sol och väder som passar perfekt för såväl stadsvandring som promenader på någon av de tjugo stadsnära golfbanorna. Det finns riktigt bra flygförbindelser för den som vill tillbringa några dagar i Lissabon och uppleva den historiska staden, dricka de goda portugisiska vinerna, äta gott på traditionella restauranger och göra några dagsutflykter till golfbanorna som trots trafiken inte mer än en halvtimme från stadskärnan.

Hotel Altis Grand är en utmärkt bas för att vill utforska Lissabon. Ett morgonflyg ger möjlighet att ta en promenad i Alfama, där det moriska ursprunget ger gator som labyrinter och små caféer är perfekta för pauser i de påfrestande backarna upp till slottet Castelo de São Jorge. Belöningen för mödan är makalösa vyer över staden och floden Tajos sista väg ut mot havet efter den tusen kilometer långa färden från höglandet i Spanien.

Baixa, "downtown", har massor av shopping och vacker arkitektur, men det blir en kort stund här eftersom hotellets spa lockar, även om man känner sig lite fånig i den obligatoriska badmössan. Det pulserande nattlivet i Bairro Alto med sina många barer och glammiga stämning får stå tillbaka för en god middag på Gambrinus och läppjande på en GT i den ljumma natten.

Golf är ingen konst

Bara en halvtimme söderut – mot den tunga trafiken in till staden – ligger Quinta do Peru i naturskyddsområdet Arrábida. Det här är en golfresort av den högre klassen där banan påminner mycket om Valderrama, med sina knixiga och vackra golfhål och de många korkekarna som tycks sträcka sig in mot fairway och fånga bollar med lite för vågad linje.

Skicket är utsökt, främst på greenerna där bollen rullar så jämnt och fint att det är en fröjd att beskåda, även om den ofta hamnar lite längre från hålet än man tänkt sig. Den lätt kuperade terrängen ger ett härligt visuellt intryck och när vi summerar scoren i det svala och trevliga klubbhuset efteråt är totalsumman kanske inget att skryta med, men vad gör väl det.

Golf är ingen konst, det vet ju alla som provat, men konst finns däremot på Bacalhôa Museum, där ägaren till vinmärket har en stor del av sin imponerande samling med dels afrikanska konstverk, modernare möbler samt portugisiska kakelkonst från fem århundraden. I vinprovningen efter konstrundan är det lätt att imponeras av Bacalhôas signaturvin, en underbar purple moscatel med söt russinton.

Sintra och Cascias

Nästa utflykt till ängder gröna går västerut, mot Sintra och Quinta da Marinha. Det här är en Robert Trent Jones Sr-bana med vyer över såväl havet som berget Sintra. Layouten är som sig bör när en mästare har ritat banan utmärkt, och den traditionella känslan kompletteras med en utmärkt kondition trots att besöket görs tidigt på våren.

De många upphöjda greenerna med emellanåt kraftiga unduleringar gör att ett vasst wedgespel och säker puttning belönas medan lite slarv med spellinjerna från tee kan ge mycket intressanta utmaningar. Trean och fyran är banans signaturhål, med vyerna ut mot Atlanten, men alla hålen är bra och avslutningen är passande nog ett tufft par 5-hålet med två dammar som klassisk risk & reward.

Det finns många andra golfanläggningar i området. Två av dem som båda varit värd för Europatouren är Oitavos Dunes och Penha Longha. Den förstnämnda har ett modernt hotell och en öppen bana som följer naturen och har linksliknande karaktär. Penha Longha är en mycket lyxig resort med Michelinrestaurang, 27 hål i kuperad terräng där man på sexan får navigera runt en romersk akvedukt intill greenen.

Tiden räcker tyvärr inte till för att spela någon av dem den här gången, men Lissabons Golfkust är ett resmål som man gärna kommer tillbaka till. För golfen. För maten. För vinet. Och inte minst för den underbara staden.

 

Lissabon på tungan

  • Fiskrätterna på traditionella portugiska restauranger som Granja Velha eller Gambrinus
  • Mocambique-inspirerad mat på Restaurant Ibo, precis intill floden Tejo
  • En tomahawk ribeye på RIB Beef & Wine vid pampiga Commerce Square
  • Pastéis de Nata, en smördegsbakelse med kaneldoftande vaniljkräm.
  • Moscatel, ett lite sötare vin som passar perfekt som aperitif eller till choklad
  • Gin & tonic i baren på Penha Longa. Välj bland över 150 olika ginsorter!

 

Länkar

 

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
portugal
lissabon
quinta do peru
quinta da marinha
penha longa
oitavos dunes