PIEMONTE

2016-10-23

Piemonte är Italiens näst största region, med nationsgräns mot såväl Frankrike som Schweiz. Piemonte betyder ”landet vid bergets fot”. I bergen finns drygt 30 alpina toppar över 3 000 meter.

Torino är idag huvudstad i regionen, men från 1500-talet var den huvudstad för kungariket Savojen, och när Italien enades 1861 blev Torino Italiens första huvudstad. Staden ståtar därför med en rad vackra palats och runt om Torino finns ett antal kungliga jaktvillor och barockslott som är värda en semesterupplevelse i sig.

Inne i Torino shoppar du loss under arkaderna, dricker en "bicerìn" på något av de klassiska caféerna, besöker det fantastiska filmmuseet, Museo Nazionale del Cinema, provar viner, och konstvännen går till Galleria Sabauda. Åtminstone en middag intar du i den rustikare stadsdelen "Quadrilatero romano", som genomkorsas av Europas längsta gågata Via Garibaldi, och Teatro Regio bjuder en fin operarepertoar för den hugade.

Torino har ett konstnärligt och arkitektoniskt arv som spänner från romartiden till La Belle Epoque: varje hörn är en överraskning, ett möte med konst och kultur tack vare sina många konstgallerier, kyrkor, palats, operahus, trädgårdar och museer.

Cuneo är navet i ett nätverk av dalar som ger en perfekt miljö för utomhusaktiviteter och upptäcka alpina traditioner. Besökare bör inte missa ett besök i kyrkan San Francesco och en promenad i den historiska stadskärnan med den eleganta Piazza Galimberti, dess kaféer och konditorier.

Saluzzo, är en av de viktigaste centra i Italien för antikviteter, fina möbler och restaurering. Domineras av det imponerande slottet La Castiglia men i övrigt är den lilla byn fylld av av kullerstensgränder, branta trappor, kyrkor och eleganta aristokratiska byggnader.

Asti, en stad av stor betydelse under medeltiden. Så många som 125 torn konstruerades under denna period, och 12 av dem finns kvar i dag. Dess magnifika förflutna kommer till liv varje år ibland för "Palio", den äldsta stadshästkapplöpning i Italien som sker bland de medeltida herrgårdar i denna charmiga lilla stad.

I Alessandria finner vi tecken på romansk konst i strama, avskalade och vackra byggnader, medan de välbevarade väggarna i dess "Cittadella" är en av de bästa exempel som finns idag på europeiska militära befästningar.

Vercelli var en viktig anhalt längs den gamla Via Francigena (Pilgrimsleden). Stadens landmärke är Basilikan Sant Andrea som är ett mästerverk i romansk-gotisk arkitektur och rymmer en rik samling av heliga föremål, målningar och fresker.

Golfen

Golfen är väletablerad i Piemonte med mer än 60 golfbanor utspridda runt om i regionen som erbjuder olika nivåer av utmaningar.

De flesta banorna i regionen ligger i en enastående vacker natur, men de är även en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka en region i Italien med mycket att erbjuda: städer rika på konst, historia och kultur, en orörd natur, skyhöga alpina toppar, vackra sjöar och det här är även ett av världens bästa mat- och vindistrikt.

 

1 - Golf Club Biella "Le Betulle" - 18 hål

"Le Betulle" är en country club i brittisk stil där banan är designad av John Morrison. Banans layout har fått mycket beröm från golfare över hela världen.
www.golfclubbiella.it

 

2 - Circolo Golf Bogogno - 36 hål

Ligger på landsbygden mellan sjöarna Orta och Maggiore med en fantastisk utsikt över Monte Rosa och ett härligt mikroklimat. De två 18-hålsbanorna är ritade av Robert van Hagge och kännetecknas av kuperade och utmanande hål.
www.circologolfbogogno.com

3 - Castelconturbia Golf Club - 27 hål

En bana byggd av Robert Trent Jones Sr och omfattar hela en miljon kvadratmeter och har en magnfik utsikt över berget Monte Rosa.
www.castelconturbia.it

4 - Golf Club Cherasco - 18 hål

Banan är från 1979 och ligger i den charmiga landsbygden i Le Langhe och Monviso och passar spelare på alla nivåer.
www.golfcherasco.com

 

5 - Golf Colline del Gavi - 18 hål

Byggdes 1911 med ett läckert nytt klubbhus designad av Luigi Rota Caremoli. Golfbanan följer den naturliga, böljande terrängen.
www.golfcollinedelgavi.com

6 - Golf Club Des Iles Borromees - 18 hål

Banan har en fantastisk utsikt över Sempione och Val Grande bergen. Och hela fyra sjöar, främst Lake Maggiore. Arktitekten Marco Croze har använt den vackra marken på ett varsamt sätt med lyckat resultat.
www.golfdesiles.it

7 - Golf Feudo D'Asti - 18 hål

Även denna golfbana här sagolikt vackra vyer och designades av en av Kanadas främsta golfarkitekter, Graham Cooke.
www.golffeudoasti.it

 

8 - Golf Club I Girasoli - 18 hål

Golfbanan är designad av Luciano Roccia och Piero Bruno 1991. Alla fairways följer den naturliga konturen av landskapet på ett vackert sätt.
www.girasoligolf.it

 

9 - Golf Club Le Fronde - 18 hål

Designad av John Harris 1973 och ligger på  ett böljande landskap vid mynningen av Susadalen.
www.golflefronde.it

 

10 - Golf Club Margara - 36 hål

Gluaco Lolli-Ghetti, grundare av klubben, köpte Margara i slutet av 1960-talet och byggde en driving range och två hål på marken. De två hålen blev startskottet för vad som nu anses vara en av Italiens bästa golfbanor.
www.golfmargara.it

 

11 - La Margherita Golf Club - 18 hål

Har varit värd åt många nationella och internationella tävlingar och är alltid på listan över Italiens 20 bästa golfbanor.
www.golfclublamargherita.it

 

12 - Royal Park Golf & Country Club - 36 hål

Denna skogsbana har utsetts till den bästa golfbanan i Italien av flera golftidningar och ligger bara ett stenkast från det kungliga slottet i Venaria.
www.royalparkgolf.it

 

13 - Sestrieres Golf Club - 18 hål

Grundades 1932 under ledning av Edoardo Agnelli och ett antal brittiska arkitekter. Sedan dess har flera generationer av kända golfstjärnor och entusiastiska golfare spelat på denna exklusiva bana.
www.vialattea.it

 

14 - Circolo Golf Torino - La Mandria - 36 hål

Grundades 1924 och flyttade till sin nuvarande plats i 1957. Båda banorna kännetecknas av gamla och vackra träd som ramar in fairways och naturliga vattenhinder.
www.circologolftorino.it

 

15 - Golf & Country Valcurone - 18 hål

Grundades 2007 och är designad av arkitekten Luigi Rota Caremoli.
www.golfvalcurone.com

 

16 - Golf Club Villa Carolina - 36 hål

Ligger i en romantisk och vacker park som är mer än 200 år gammal. Klubbhuset har använts som ett landställe av adeln sedan början av 1800-talet. Är designad av arkitekterna Cornish & Silva.
www.golfclubvillacarolina.com

 

17 - Golf Club Cavaglià 18 hål

Banan invigdes i april 2014 och är 4 600 meter med par 68.
www.golfclubcavaglia.it

 

18 - Golf Club Boves 18 hål

Ligger längs floden Gesso öster om Cuneo. Designad av den kanadensiska arkitekten Graham Cooke, ligger denna vackra bana med fina vyer över Alperna.
www.golfboves.com

 

För ytterligare information:

www.piemomonteitalia.eu
www.federgolfpiemonte.it

 

Unesco världsarv

Vingårdarna i landskapet i Langhe-Roero och Monferrato

Langhe-Roero och Monferrato har inkluderats i UNESCO: s världsarvslista sedan 2014 tack vare det enastående värdet av dess vinkultur. Platsen består av fem olika områden med vinodling med landskap som sträcker sig över de bergiga områdena i Langhe och Monferrato. Det här är de stora vinernas distrikt, och det är den hyllade vita tryffelns domäner. I september månad är vinskördefesterna många.

 

Ett arv av elegans

Fantastiska exempel på barockarkitektur är Savoy Residences som lagts till listan över Unescos världsarv sedan 1997. Vissa ligger i Torino: Palazzo Reale, Palazzo Madama, Valentino-slottet och Villa della Regina. Andra bildar den så kallade "Crown of Delights" som omger staden: Slotten Moncalieri och Racconigi, den monumentala Stupinigi Hunting Lodge designad av Juvarra, Ducal Palace of Agliè och den magnifika Reggia av Venaria Reale.

 

De heliga bergen

 "De heliga bergen" i norra Italien är grupper av kapell som byggdes på 1500-talet inriktade på olika delar av den kristna tron. Förutom deras symboliska och andliga betydelse, är de även anmärkningsvärt vackra och trevliga att besöka och de innehåller mycket viktiga konstnärliga fynd (fresker, målningar och statyer).

 

Mat och vin

Ordet Piemonte är synonymt med utmärkt matlagning med en symfoni av dofter, unika smaker och en lång kulinarisk tradition. Den verkliga stjärnan i Piemonte köket är den vita tryffeln i Alba, vars intensiva doft kan förbättra smaken av "vanlig" mat till något utsökt.

Alba är södra Piemontes juvel, en riktigt trevlig småstad som står i världens rampljus under den årliga tryffelfestivalen i oktober. Runt om odlas nebbiolodruvan som ska ge det eftertraktade Barolo-vinet, "the king of wines, the wine of the king". Piemonte mest berömda vita och röda viner är Barolo, Barbaresco, Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Gavi och Asti Spumante.

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
italien
piemonte