Roligare golf i framtiden?

2018-12-16

Snart råder nya tider för oss golfspelare. Vid årsskiftet får vi nya regler med avsikten att göra spelet enklare och som dessutom ska hjälpa oss att minska rondtiderna i såväl sällskapsspel som tävlingsspel. Detta innebär en uppmjukning av många väl invanda rutiner som spelordning, borttagande av lösa föremål, droppning, puttning med flaggan i hålet, spel från bunkrar och hinder.

Spelet på banan blir spelarnas fokus
Exakt vad förändringarna innebär får vi alla sätta oss in i efter eget godtycke. Mitt tips är att om du ska tävla blir det en hel del att tänka på och tänka till om. Låt oss hoppas att de allra flesta upplever förändringarna som positiva, för en sak är klar: Det är min uppriktiga mening att alla kommer att se fördelarna med en förenkling av regelverken!

Det blir aldrig mer som förr
Varför behövs nu denna stora globala förändring? Enligt min uppfattning beror det huvudsakligen på två saker: Den tekniska utvecklingen och toppspelarnas fysiska utveckling. När det gäller den tekniska delen är det klubbmakarnas utveckling av förfinade och anpassade klubbor som förutom att vara precist justerbara även motverkar våra fel och brister när de är rätt inställda. Den fysiska utvecklingen och optimering hos eliten påbörjas numera redan i barngrupperna för att i tonåren bli rena träningsprogram för golfoptimering av rörlighet och snabbhet.

När sedan tekniken paras med klubbornas anpassning blir det enorma skillnader mellan medelgolfaren och eliten. Det är framför allt proffsens utslagslängd på i snitt 280 meter jämfört med 170-230 meter för olika manliga amatörkategorier. Jag saknar motsvarande statistik för kvinnor men en scratchdam slår enligt slopevärderingen cirka 200 meter med driven medan en bogeydam (handicap 18) slår runt 135 meter.

Alla längdstudier som gjorts visar med stor tydlighet dels att längden på slagen minskar med ålder, men även att spelare med låg handicap genomsnittligt slår längre. Det är varken nytt eller revolutionerande. Men eftersom åldersstrukturen ute på klubbarna är ökande (golfspelare blir äldre tack vare golfen) innebär detta att skillnaderna i slaglängd mellan den unga vältränade eliten och den genomsnittlige golfspelaren på klubben blir allt större.

Den ökande skillnaden i längd mellan proffsens och amatörernas slag innebär dessutom att tävlingsbanorna blir längre och tidsåtgången att spela 18 hål mördande lång. Med banor som av säkerhetsskäl ligger utsträckta i terrängen med långa promenader som följd blir det ännu värre.

En herrbana från det som tidigare var standard gul tee ligger mellan 5 500 och 6 000 meter. I de fall man har hektometertees kallas de för 55 och 60. För damer är dessa mått mellan 4 800 och 4 900 meter. Om vi ska nå framgång med kortare rondtider måste vi spela kortare banor.

Kortare ”standardbanor”
Vi har alldeles för långa banor för den kategori av spelare som mestadels utnyttjar banorna, alltså de cirka 70-75% som aldrig tävlar, spelar enbart för motionens skull och vilkas medlemsavgifter vi andra inte kan vara utan för att få spela själva. I samband med att många spelare numera alltid räknar och justerar sin handicap under sällskapsspel på erhållna poäng blir rondtiderna bara längre och längre. Under vissa perioder talar vi om 4,5 till 5 timmar istället för mer normala 3,5 till 4 timmar. Med de nya reglerna hoppas man kunna få ner tiderna. Enligt min mening räcker inte de åtgärderna särskilt långt.

Att spela en bana från min standardtee
En normal utgångspunkt för banlängd bör vara max 5 500 meter för män och 4 500 meter för kvinnor. De flesta banor har fyra utslagsplatser på varje hål (röd, blå, gul och vit). Genom att utnyttja fördelen med hektometertees kan man i ytterlighetsfallet ha massor av kombinationer av utslagsplatser och på det sättet skapa banor som är bättre anpassade för spel med olika handicap. Därför bör teemarkeringar med färger avskaffas.

Genom att välja en tee som passar mitt eget spel ökar jag möjligheten till personlig spelglädje. Vi kan uppnå större tillfredsställelse genom att variera de tees vi spelar på över året, Kortare bana under vår och höst när det rullar sämre och är blött och längre bana på sommaren när det är torrt och  rullar långt. På det sättet bestämmer jag hur jag ska spela alldeles själv. En förutsättning att kunna göra handicapjusteringar är ju att spela slopade banor så det som krävs är att klubben anpassar sina tees till hektometersystemet.

Fundera ett tag och om du vill testa själv är det bara att välja vilken utslagsplats du har lust att spela från på varje hål under en rond. Om du tycker att det är mer tillfredsställande så kan du fortsätta med det. Och som sagts så många gånger förr:

”Det ska vara roligt att spela golf!”

 

Johan Lindeberg
johan@golfbladet.se
Kategorier
Krönikor