Snabbare fairways och långsammare greener!

2018-08-22

Under en sommar så extrem som denna kan jag tänka mig att många skogs- och inlandsbanor är ganska öde, men icke förty är det roligare att spela golf när solen skiner.

Hög belastning på banan gör också att det uppstår andra bekymmer än vanligt. Tidigare lågfrekventa starttider blir eftersökta eftersom de attraktivare har tagit slut. Det innebär en del bekymmer för de som ska sköta om greener och bunkrar, klippa gräset i vackra mönster och låta naturen få krypa inpå våra ögonstenar (för det är ju så de flesta vill ha det på sin hemmaklubb). Borta är nog bra, men hemma är bäst. Klubbens ambitioner är ju att tillhandahålla största möjliga tillgänglighet för sina spelare och gäster. En högfrekvent bana har cirka 35 000 ronder per år som normal kapacitet. Vissa har mer, andra har mindre. Normalt anpassar man också antalet medlemmar efter den möjliga belastningen.

Efter de tunga åren med minskade volymer och åtdragen svångrem kommer nu bättre tider med ökat antal medlemmar. Det finns risk att klubben blir som en fet katt. Mätt och belåten. Att vi har rekryteringsproblem när det gäller kvalificerad banpersonal har länge varit ett faktum, och med ökad belastning kan det bli svårt att hinna med att vid varje tidpunkt hålla banan i det skick som spelarna önskar. I år, när torkan har slagit till måste den största arbetsinsatsen bli att få gräset att överleva och att vattnet ska göra rätt nytta, och framför allt räcka till.

Varför spelbegränsning?
Jag har noterat att det på flera platser börjar dyka upp skyltar som begränsar spelarnas möjligheter till spel. När banorna blir ”trånga” blir det vanligare och vanligare att man spelar 9 eller 12 hål tidigt på morgonen före jobbet bara för att det är så härligt att komma ut. Häromdagen såg jag en skylt med texten ”Start av spel får inte göras före klockan 10.00 från hål 12!” Jag förstår inte vad man vill uppnå. Om hålet före är tomt, och jag går själv eller med en spelkamrat och vill spela några hål före jobbet, varför ska jag inte få det? Vem stör jag? För mig är det ett onödigt förbud! Frågan som kan ställas är ”För vem är golfbanan egentligen till?” Jag talade med en banägare om saken och hans kommentar var: ”Så länge som du inte är i vägen för någon annan kan du starta var du vill!” Det tycker jag är en sund inställning.

I svunna tider berättade en av Sveriges dåvarande elitspelare, Lennart Leinborn, att han brukade gå ut på ettan på Lidingö GK klockan 04.00 och slå 10 bollar från tee. Han slog dessa till olika positioner för att sedan slå vidare till olika platser på hålet och tränade på det sättet alla möjliga lägen. Efter fem hål var han tillbaka vid klubbhuset. Då hade han spelat 50 hål och slagit många slag från alla möjliga lägen.    

Hela Sverige spelar linksgolf i år
Efter mer än 35 år på Ljunghusens banor och förmånen att få spela på sandbäddad jord och på allt från grönt till gult gräs kan jag i år konstatera att på grund av den långa torkan i nästan tre månader och tvångssparande av vatten är den upplevelsen i år nationell. De flesta anläggningar har kunnat vattna tees och greener, medan andra har fått nöja sig med livsuppehållande vattning av enbart greenerna.

Alla ni som nu spelar på banor där stimptalet är högre på fairway än på greenerna hoppas jag också kan se det underbara i att spela på foregreens och fairways som det går att putta bollen från 20 meter före greenen. Eftersom friktionen mot växande gräs är större än friktionen mot torrt gräs eller i luften innebär det att när bollen kommer rullande in på greenen börjar bollen att bromsa sin framfart. Plötsligt kommer det helt andra klubbor än lobbwedge in i spelet. Jag kan inte annat i det här sammanhanget än att vädja till alla greenkeepers i landet att inse och tillvarata möjligheterna till run-offs och även run-ons för att bredda spelet runt greenerna. Det är min innerliga förhoppning att vi inte längre ska se en ”trippelklipparbredd” som foregreen med decimeterhög ruff utanför greenytan och i stället ha naturanpassade nedklippta foregreens

Öka och minska 
Förhoppningsvis leder även årets torka till att fler klubbar inser de stora fördelarna med att klippa fairways kortare än tidigare. Att klippa kortare har stora  fördelar. Alla, utan undantag, kommer att få bättre utdelning på slag som går utmed marken. Alla kommer att kunna använda klubbor som passar just deras spel vid inspel mot greenen. Även missade slag kan komma nära hålet. Damer som inte slår så långt kommer att få längre rull på sina långa slag vilket förhoppningsvis ger dem större spelglädje.

Det är dessutom så, att oavsett vad han/hon personligen anser har banornas greener alldeles för höga stimptal och blir således alldeles för snabba. Om St Andrews under Senior British Open i juli kunde ha en stimp runt 10 under tävlingen så bör svenska ”medlemsbanor” inte heller gå över 10 på stimpskalan. Supersnabba greener är inget att skryta med. Det är bara frustrerande och dessutom tidsödande. Golf ska skapa glädje!

 

 

Johan Lindeberg
johan@golfbladet.se
Kategorier
Krönikor