Sveriges bästa damgolfare genom tiderna

2019-06-10

Det första stora golftävlingen för damer i Sverige var SM Match 1911 som spelades på Hovås. Vid den här tiden fanns det varken många golfbanor eller golfare, ännu färre golfande damer. Men Viveka Rosencrantz blev historisk med sin seger i SM Match 1911 och hon vann även den andra upplagan när tävlingen spelades på golfängarna i Råsunda 1914. De bästa golfdamerna kom från Hovås, Falsterbo och Stockholms GK under 1920-, 30- 40-talen, men det var relativt få som utövade sporten. Den första stjärnan blev Britt Mattsson från Stockholms GK som vann SM åtta gånger under 1950-talet. Hon avlöstes sedan av Liv Wollin som var helt dominant under 1960- och 1970-talet med sina 10 SM, 8 SKIM samt 8 SISM. Hon deltog i tio raka VM-turneringar med en tredjeplats i lag och två tredjeplatser individuellt som bäst.

I Europa handlade det mest om amatörgolf för damerna under 50-, 60 och 70-talen och först 1978 sedan Europa fått en egen proffscirkus för damer blev det också möjligt att avancera till LPGA-touren. Kärstin Erhnlund blev 1980 den första svenska att vinna på Europatouren. Hon följdes av många välspelande kvinnor som tog sina segrar. Minns ni Marie Frohm, Anna Oxenstierna, Sofia Grönberg och Pia Nilsson? Och många, många fler som gjorde svensk damgolf till en världsmakt.

10 år efter bildandet av damernas Europatour blev Liselotte Neumann den första svenska 1988 att vinna en major (US Womens Open) och det var det största som någonsin hänt svensk och europeisk damgolf. Dittills. Hösten 1993 fixade Annika Sörenstam kortet till LPGA-touren, och resten är som bekant historia. Alla dessa kvinnor har på olika sätt banat vägen för många svenskor och idag är svensk damgolf starkare än någonsin. Här kommer Golfbladets lista på de 10 bästa damgolfarna i Sverige genom tiderna:

1. Annika Sörenstam

Få listor har haft en så självskriven etta som denna. Annika Sörenstam har gjort allt inom damgolfen. Hon är tidernas främsta damgolfare med fler titlar än någon annan. Men hon skrev också historia som den första kvinnan att gå på 59 slag och som den första att tävla mot herrarna. Det blev totalt 72 segrar på LPGA-touren, 10 majorsegrar och hela åtta gånger valdes Annika till ”Player of the year”. Hennes sista tävling blev Dubai Ladies Masters i slutet av 2008.
Annika har genom hela sin karriär varit mer än en spelare – hon har också varit en av spelets absolut starkaste ambassadörer.

2. Liselotte Neumann

På sätt och vis banade Liselotte Neumann när hon 1988 vann US Open väg för Annika Sörenstam. Det säger till och med Annika vid flera tillfällen då jag talat med henne. Totalt blev det 24 segrar för Neumann (LET och LPGA), men när hon som första svenska vann på den största av scener var det banbrytande för svensk golf i stort och början på en blågul dominans inom damgolfen.

3. Anna Nordqvist

Anna Nordqvist fick aldrig riktigt vara del av den där gyllene generationen svenska golfare. Snarare var hon en produkt av Annika Sörenstams framgångar. Annas stora genombrott kom 2009 när hon i stor stil vann LPGA-mästerskapet och gick från relativt okänd till en superstjärna över en natt. 2017 var det dags igen när hon trots körtelfeber stod för en stor bragd och vann Evian Championship. Totalt har Anna elva segrar fördelat på Europa- och LPGA-touren.

4. Helen Alfredsson

Göteborgskan rivstartade sin professionella karriär med att först bli rookie of the year på Europatouren 1988 och sedan vinna British Open 1990. Efter ytterligare några segrar blev hon så småningom också rookie of the year på andra sidan Atlanten 1992. Genom hela karriären var Helen Alfredsson aldrig rädd för att yttra sina åsikter – och visade gång på gång upp en karaktär som Europas Solheim Cup-lag kunde dra nytta av hela åtta gånger. Alfredsson ledde också laget som kapten 2007.

5. Sophie Gustafson

Sophie Gustafson vann Order of Merit på Europatouren hela fyra gånger, vann sju av sina totalt 30 titlar på LPGA-touren. Att hon trots det bara kommer femma på listan över Sveriges främsta någonsin säger en hel del om svensk damgolf. Det som ligger Gustafson i fatet är att det aldrig blev någon majortriumf. Mest lär hon gräma sig när det kommer till British Open där hon kom tvåa hela tre gånger.

6. Maria Hjorth

Maria Hjorth (som senare gifte sig och blev McBride) var nära att vinna flera majors, men nådde aldrig hela vägen. Bland annat slutade hon fyra i ANA Inspiration, tvåa i PGA-mästerskapen och tvåa i British Open. Fem Solheim Cup har Mimmi också på meritlistan.

7. Pernilla Lindberg

Pillan svarade för tidernas kanske största skräll inom damgolfen när hon 2018 vann ANA Inspiration efter ett åtta hål långt särspel med giganten Inbee Park. Segern var Pernilla Lindbergs första titel på touren och även den hittills enda. Efter segern har det varit ganska tyst om Bollnästjejen som måste visa att hon inte är en one-hit-wonder.

8. Caroline Hedwall

Carro är den kanske största talangen svensk golf skådat, något hon visade upp när hon gick genom Solheim Cup 2013 med fem raka segrar. Där och då var det nog många som trodde vi fått fram en ny Annika Sörenstam. Men Hedwall skadade handled och tumme när hon skulle plocka upp sin golfbag från en bagagebandet på en flygplats i Phoenix och sedan dess har vägen tillbaka till toppen varit allt annat än spikrak.

9. Carin Koch

Carin har varit bland de tio främsta i samtliga av golfens majortävlingar – men har samtidigt aldrig varit riktigt nära segern. Kanske var karriärens stora höjdpunkt när hon som rookie 2003 sänkte den avgörande putten i Solheim Cup, en batalj mot USA där Koch för övrigt vann samtliga tre matcher hon spelade. Totalt blev det två segrar på LPGA-touren och en på Europatouren.

10. Catrin Nilsmark

Catrin Nilsmark var väldigt lovande när hon kom ut på touren 1987, men karriären fick sig en ordentlig törn när hon i en bilolycka tre år senare ådrog sig en whiplashskada. Nilsmark skulle nio år efter skadan vinna Evian Masters 1999, men detta var innan den franska tävlingen fått majorstatus. Nilsmark spelade fem Solheim Cup och sänkte den avgörande putten 1992. Nilsmark noterades för två segrar på Europatouren och en i USA.

 

 

Martin Hardenberger
mhardenberger@gmail.com