Sveriges bästa herrgolfare genom tiderna

2019-05-19

Att jämföra idrottsmän från olika generationer och tidsepoker är en inte alltför enkel balansakt. När golfen kom till Sverige i slutet av 1890-talet var det genom inflyttade engelsmän. Affärsmannen Viktor Setterberg blev den förste att introducera golfen här hemma och i början av 1900-talet blev en ung talang vid namn Erik Runfelt landets bäste golfare och vann senare totalt 15 svenska mästerskap under 1910- och 1920-talen. Under 1940-talet blev Arne Werkell från Stockholms GK den förste svensk att spela British Open och under 1950-talet dominerades golfen här hemma av G.A Bielke och Gunnar Carlander. Under 1970- och 1980-talen rådde en golfboom i Sverige, mycket tack vare en viss Sven Tumba. 1986 blev Ove Sellberg förste svensk att vinna en tävling på Europatouren och 11 år senare blev Gabriel Hjerstedt historisk vinnare på PGA-touren. Alla dessa är hjältar, legendarer och pionjärer, men igen av dem kommer in på vår topp-10 lista. Så hård är konkurrensen och så bra har svenska golfare varit de senaste decennierna.

Med 110 segrar på Europatouren och 26 på PGA-touren är Sverige en numera en stor golfnation. Vi har vunnit World Cup, Dunhill Cup, Ryder Cup och genom Stensons bragd på Royal Troon 2016, även en major. Här kommer Golfbladets lista på de 10 bästa herrgolfarna i Sverige genom tiderna:

1. Henrik Stenson

Henrik Stensons karriär har bestått av två storhetsperioder. Den första under slutet av 00-talet. Den andra hade sin start hösten 2012 och varar på sätt och vis ännu.

2008 vann han WGC Matchplay och året efter en klassisk seger på i The Players på TPC Sawgrass, men sedan var det precis som att Stenson försvann från denna jord. Problemen stannade inte på banan, i samband med finanskraschen blev Henrik lurad på mycket av sin förmögenhet.

Det är förmågan att resa sig som definierar en vinnare, och det är precis vad Stenson gjorde. 2012 tog han sin i Sydafrika första seger på tre år och det skulle innebära startskottet på något verkligen speciellt. 2013 vann han som första spelare någonsin både Fedex Cup och Race to Dubai, kronan på en redan fantastisk karriär kom sedan 2016 när han på Royal Troon vann The Open Championship och skrev historia som Sveriges första, och hittills enda manliga majorvinnare.

2. Jesper Parnevik

Jesper vann fyra gånger på Europatouren och fyra gånger i USA. Men det var kanske inte vad han vann som sticker ut mest. Det var hur han gjorde det. Med sin uppvikta keps och segercigarr i högsta hugg vann Jesper det svenska folkets hjärta på ett sätt som ingen annan golfare gjort.

Parnevik tillbringade 38 veckor (2000-2001) bland de 10 bästa på världsrankingen. På meritlistan finns också tre Ryder Cup-matcher, och faktum är att Jesper Parnevik vid flera tillfällen hade chans att slå Henrik Stenson till att bli förste svensk herrspelare att vinna en major – Jesper slutade två gånger tvåa i British Open. Närmast segern var han på 1994 på Turnberry. Parnevik ledde tävlingen inför sitt sista hål, men en bogey på 18 samtidigt som Nick Price sänkte en omöjligt eagleputt på 17, krossade drömmarna. 1997 på Royal Troon ledde Parnevik en bit in i avslutningsronden med hela fyra slag. Men Justin Leonard spurtade, kom i kapp och gick om.

3. Robert Karlsson

Katrineholmaren är den som skördat störst framgång av alla svenskar på Europatouren. Han är etta tack vare sina elva segrar, segrar som bland annat gav honom segern i tourens order of merit 2008 och priset årets manliga idrottare här hemma i Sverige.

Men inte heller Robert Karlssons karriär var en spikrak resa. När British Open 2012 avgjordes på Royal Lytham & St Annes led Robert Karlsson av swingyips. Karlsson kunde inte ta tillbaka klubban och drog sig till slut ur tävlingen. Det gick så långt att Karlsson funderade över att lägga av med golfen helt och hållet. Men Karlsson studsade tillbaka och är än i dag aktiv på touren. Han tillhör en liten skara spelare som spelat över 600 tävlingar på Europatouren och har nu tagit sikte på 700.

4. Anders Forsbrand

Forsbrand var på många sätt en svensk pionjär ute i golfvärlden. Han var en av de första svenskarna att nå internationell framgång. Han slutade bland de tio främsta på Europatourens Order of Merit tre gånger och faktum är att både Forsbrand själv och många andra är av åsikten att han är den bäste europeiske spelaren någonsin som aldrig fick chansen att spela Ryder Cup.

Dock var han god vän med Bernhard Langer (som för övrigt introducerade honom för bibelstudier) och assisterade tysken när denne ledde det europeiska laget 2004. Allt som allt blev det sju segrar på Europatouren för Forsbrand som i dag bor i USA.

5. Alex Norén

Haningesonen sågs länge som talangen vars enorma potential aldrig till fullo skulle infrias. Norén kämpade länge med skador. Visserligen hade han vunnit några gånger tidigare men säsongen 2016 minns vi som säsongen då Alex Norén på allvar etablerade sig i den absoluta världseliten.

Norén vann hela fyra gånger och följde sedan upp det med segrar i stortävlingarna BMW Championship och French Open under 2017 – vilket gjorde honom självskriven i det europeiska Ryder Cup-laget 2018. På hemmaplan har Alex Norén alltid varit en favorit. Han vann nämligen Nordea Masters både 2011 och 2015.

6. Peter Hanson

Peter Hanson vann inte bara Nordea Masters. Han var också en runda från att skriva om den svenska golfhistorien. När 18 hål återstod av US Masters 2012 ledde Hanson med ett slag före Phil Mickelson och tre före den blivande vinnaren Bubba Watson. Hanson kom dock aldrig igång under den tredje rundan och gjorde tre bogeys innan sin första birdie, som lät vänta till det 15:e hålet.

Hanson har ytterligare två topp 10-placeringar i majors – men höjdpunkten var när han i oktober samma år som tredjeplatsen i Masters vann BMW Masters ett slag före Rory McIlroy. Peter Hanson spelade i två Ryder Cup. Europa vann båda.

7. Joakim Haeggman

Jocke Haeggman är främst känd för att han blev förste svensk att representera våra färger i Ryder Cup. Det gjorde han 1993, och det är många som frågar sig hur bra han egentligen kunde blivit om det inte vore för den där onödiga ishockeyskadan 1994. Olyckan på hockeyrinken innebar brutna revben och en skuldra ur led, och gjorde att han vara borta från tävlingsgolfen i nästan två år. 2002 missade han ytterligare en säsong på grund av en ny skada. Karriärens höjdpunkt kom i Spanish Open då han 1993 vann två slag före Ernie Else och Nick Faldo – 1997 vann han Scandinavian Masters på hemmaplan med hela fyra slags marginal. I augusti fyller Jocke 50 år, och kommer då att debutera på Staysure Tour, Europatouren för Seniorer.

8. Per-Ulrik Johansson

Uppsalabon blev proffs 1990. Det dröjde sedan bara ett år innan han vann sin första titel på Europatouren när han tog hem Belgian Open. Totalt blev det fem segrar på Europatouren, en utflykt till PGA-touren och två Ryder Cup. Bland annat spelade han under Seve Ballesteros på Valderrama när Europa vann tidernas första match på kontinentaleuropeisk mark. Under karriären spelade PU hem mer än 47 miljoner kronor och gifte sig med Jesper Parneviks syster Jill.

9 Niclas Fasth

Nära skjuter ingen hare. Det fick Niclas Fasth erfara när han slutade tvåa i The Open Championship 2001 på Royal Lytham & St Annes – ett år då Fasth också kom på tionde plats på Europatourens Order of Merit.

Fasths karriär säger ganska mycket om hur golfen kan svänga. Bara två år tidigare hade han blivit av med ET-korten och spelade på Challengetouren. Både 2005 och 2006 hade Fasth bra säsonger på Europatouren och 2007 kom han på fjärde plats i US Open – veckan efter vann han sin sjätte och senaste seger på touren.

10 Pierre Fulke

Pierre Fulkes stora ögonblick kom när han 2000 vann Volvo Masters på klassiska Valderrama med ett slags marginal före nordirländaren Darren Clarke. Hans storhetstid var säsongen 1999-2000, men formen höll i sig även över 2001 och 2002 var han en del av det europeiska lag som besegrade USA med 15,5-12,5 på The Belfry. Fulke missade mycket av säsongen 2006 på grund av skada och 2007 lät han meddela att han avslutade sin professionella karriär för att fokusera på bandesign.

 

 

Martin Hardenberger
mhardenberger@gmail.com
Kategorier
Golfbanor