UNDERBARA PÄRNU BAY

2017-06-06

Underbara Pärnu Bay    

Text: Jone Sølvik

Foto: Mickael Tannus         

Pärnu Bay Golf Links. Så nära, så oväntat så magiskt … Och inte minst: Så otroligt bra! Det här är en upplevelse på många plan som alla golfare borde få uppleva.

Inte långt från Sverige men ändå relativt långt bort ligger den lilla pärlan Pärnu. Baltikum, Estland men ändå så metropoliskt. En timmes bilfärd från Estlands huvudstad Tallinn ligger Pärnu. Orten är landets huvudstad tio veckor varje sommar. Det är lätt att förstå för här finns miltals stränder, fina hotell och restauranger. Och ett nattliv som matchar både Båstad och Tylösand under varma sommarkvällar.

När man från Pärnu ska ta sig till Pärnu Bay Golf Links är det lite svårt att förstå att det skulle ligga en kanonbana i trakten. Efter tio minuters bilfärd ser vi dock en liten blygsam golfbaneskylt. På en mycket smal väg med tät och hög skog ska vi ta oss till golfbanan och vi börjar undra om det någonsin kommer att dyka upp en golfresort i området. Men plötsligt öppnar naturen upp sig och vi sträcker alla på oss och säger ”Wow!” i kör.

Nominerad till världens bästa nya golfbana 2016

Östersjön ligger spegelblank i bakgrunden. Enorma tallar sträcker upp sig från sandmarken. Denna tidiga morgon åker vi upp mot klubbhuset på en fint upplyst allé. Vid infarten ligger ett träningsområde som de flesta golfklubbar bara drömmer om och längst nere vid havet syns klubbhuset som måste vara ett av Europas häftigaste.

Man har verkligen tänkt på alla detaljer och här har det inte sparats på något. Det är inte för inte Pärnu Bay Golf Links blev nominerad till världens bästa nya bana 2016. Banan är designad av Lassi Pekka Tilander och är en linksbana med spännande layout och många häftiga detaljer.

Från blå tee, vilket är längst bak, är den 6 143 tuffa meter. Greenerna är stora och undulerade och hela banan bjuder på enorma och många waste areas.  

 

Svensk ägare

Ägaren, svensken Peter Hunt, är inte bara en framgångsrik företagare utan också en man med större och ambitiösare planer än många andras. Han vill göra Estland till en golfmetropol och ge alla golfare upplevelser utöver det vanliga, berättar Marko Kaldoja som är chef på svenskens anläggningar. Inför denna säsong har anläggningen gjort en spännande rekrytering från Sverige, då den nya VD:n på Pärnu Bay heter Peter Nyberg, tidigare VD på Bro Hof Slott GC.

Peter Hunt fick tillsammans med sina kollegor kämpa mot och med regeringen i tio år för att få igenom. Banan ligger nämligen egentligen alldeles för nära havet och man fick göra om banans slinga flera gånger för att anpassa efter djur och växtliv. När vi besöker banan ett år efter invigningen tror vi knappast det är sant att den bara har ett år på nacken.  

En resa bakåt i tiden

Estland må tänkas vara en resa bakåt i tiden. Och delvis är det så. Man kan fortfarande känna en del av gamla Sovjet och många invånare i Estland har en ganska bristfällig engelska. Men en sak är säker: När man gör någonting bra i Estland gör man det i absolut världsklass och med största passion. Det märks inte bara på Pärnu Bay Golf Resort och Hedon Spa i Pärnu utan också, till exempel på restaurangen Olde Hansa i Tallin.Hedon erbjuder inte bara stora fina rum utan också mat och riktigt bra service. Och besöker man det fina hotellet får man för guds skull inte missa att ta någon av alla de behandlingar som erbjuds i deras Spa. Det är ett perfekt sätt att avsluta en golfdag på.

 

Tallinn är ett måste

När man besöker Estland måste man ta sig tid att besöka Tallinn. En tur i staden erbjuder inte bara lyx och vacker arkitektur. Det som imponerar mest på oss är de äldre delarna av huvudstaden. Det är en resa tillbaka till 1200-talet.

På stora torget ligger den ena fina restaurangen efter den andra men vår trevliga ”guide” från Estonia Golf & Country club, Hanno Kross, rekommenderar att vi tillsammans ska besöka medeltidsrestaurangen Olde Hansa. Byggnaden, personalens kläder, ölkrusen, menyn, inredningen, musiken och servicen imponerar verkligen på oss. Och maten då? Jo, det är också så en speciell upplevelse och vi ger besöket högsta betyg. 

Måste upplevas

Efter vårt besök i Estland är det lätt att inse varför Pärnu Bay Golf Links är nominerad till världens bästa nya golfbana 2016. Vi förstår att många är kära i Estland. Så nära, så oväntat och så otroligt bra.

 

 

 

Fredrik Richter
richter@golfbladet.se
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
estland
tallinn
pärnu bay