Golfåret 2019

2019-12-19

Det hände mycket under golfåret 2019. På världsarenan fick vi se en Tiger Woods som lurade skjortorna av alla experter som trodde han var slut. Hans seger i US Masters är en klassiker och i höstas gick han även ikapp Sam Sneads rekord på 82 segrar på PGA-touren. Tiger lär inte stanna där.

Shane Lowrys seger i The Open var underbar att se och är det något irländare kan är det att fira segrar. Lowry tog med sig The Claret Jug på en veckolång pubrunda på Irland och överallt fanns det överlyckliga landsmän som inte ville att festen någonsin skulle ta slut.   

Solheim Cup fick en sanslös upplösning där Suzann Pettersen fick sänka den avgörande putten och dessutom meddelade hon direkt efter att det var hennes sista putt på tävlingsarenan. Hyfsat avslutning på karriären således.  

Det har varit mycket som har varit fantastiskt roligt att få ta del av men givetvis minns vi även saker som gått snett. Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2019.

Årets kapten – Catriona Mattews kritiserades hårt när hon tog ut Suzann Pettersen i sitt Solheim Cup-lag. Pettersen hade spelat futtiga två tävlingar på två år och talat om att lägga klubborna på hyllan – när Pettersen sedan i ett hyperdramatiskt läge sänkte den avgörande putten tystade hon alla kritiker.

Årets spelare – Rory McIlroy. Det är inte ofta som en spelare som inte vinner en major utses till årets spelare på PGA Tour. Men det gjorde Rory McIlroy året 2019 sedan han både vunnit The Players och tourfinalen på East Lake.

Årets comeback  – Att Tiger Woods skulle vinna US Masters föreföll för bara ett år sedan helt osannolikt. Med en stelopererad ländrygg borde han knappt kunna gå, och ännu mindre svinga en klubba, och då är den mentala comebacken om möjligt än mer imponerande. 

Årets barnrumpa – Under Europatourtävlingen i Saudiarabien gick det inte riktigt som den spanske US Masters-vinnaren Sergio Garcia tänkt sig. Han slog därför sin klubba i marken både i bunkerkanter och på green samtidigt som han skrek svordomar på spanska. Det fick Brooks Koepka att beskriva honom som en ”barnrumpa”.

Årets dricksare – Under PGA-mästerskapen kände Brooks Koepka att han behövde en frisyr. Dessutom kände han att han behövde dricksa frisören hela 800 dollar, alltså närmre 8 000 kronor.

Årets sämsta dricksare – Matt Kuchar var inte lika generös som Brooks Koepka efter sin seger i Mayakoba Classic, en seger som också var den gode Matts första på fyra år. Några månader senare visade sig att han ”bara” gett caddien 50 000 av de totalt 12 miljonerna han tjänat. Det blev stora rubriker då caddien kände sig ”utnyttjad”.

Årets Eriksgata – Shane Lowry vandrar tillsammans med sin caddie Brian Martins mot den 18:e greenen på Royal Portrush med en stor ledning inför tiotusentals åskådare. Det är lycka, stolthet och eufori och ett av golfens allra vackraste ögonblick.

Årets viktväktare – Inför The Open kände Phil Mickelson att han inte riktigt höll tempot med dagens ungtuppar. Det gjorde att han bestämde sig för att banta. Phils kaffediet gjorde att han bara under några dagar tappade hela sju kilo – tyvärr ledde det inte till något bra resultat på Royal Portrush.

Årets landslag – Herrlandslaget ledda av hemmaspelaren Albin Bergström vann på Ljunghusen sitt första EM-guld sedan 1961. Samma dag säkrade tjejerna guld på Sicilien och man kan inte dra någon annan slutsats än att något måste göras väldigt rätt i landslagsverksamheten just nu.

Årets Tin Cup – En Kevin Costner-inspirerad Eddie Pepperell skickade fem bollar i ett turkiskt vattenhinder. Efteråt sa spelpartnern Martin Kaymer att han minsann bara sett något liknande på TV.

Årets norrman – Viktor Hovland var bäste amatör i både US Masters och US Open, blev sedan proffs och fortsatte att spela grym golf. Stenson, Norén och alla andra får se upp så inte Norge går förbi oss!

Årets systrar – Nelly och Jessica Korda skrev historia under Solheim Cup. Under första dagens foursome blev de första syskonpar någonsin att spela tillsammans i tävlingen – och de gjorde det storstilat genom att utklassa Europas Caroline Masson och Jodi Ewart Shadoff.

Årets bröder – När Sebastian Söderberg vann Omega European Masters hade han brodern Jesper som caddie, tillsammans slog de i ett gastkramande särspel Kalle Samooja, Andres Romero, Lorenzo Gagli och självaste Rory McIlroy.

Årets sämsta start – När The Open återvände till Nordirland för första gången på 68 år riktades alla blickar mot Rory McIlroy. Hemmasonen höll inte för trycket och slog utslaget på ettan out och hålade i för åtta slag. En avslutande trippelbogey gav totalt 79 slag och därmed var tävlingen över för hans del.

MOLNDAL, SWEDEN – AUGUST 20: Henrik Stenson of Sweden talks to the media prior to the start of the Scandinavian Invitation at The Hills Golf and Sports Club on August 20, 2019 in Molndal, Sweden (Photo by Luke Walker/Getty Images)

Årets autografskrivare – Henrik Stenson kom hem till Sverige och såg till att göra Scandinavian Invitation till en succé. Skrev tusentals autografer, gjorde high-fives med halva Göteborg, gjorde HIO, kom trea i tävlingen och blir värd för den i framtiden.

Årets pantertant – Helen Alfredsson vinner US Senior Women´s Open, ger sedan ut en bok och vinner därefter Senior LPGA Championship.

Årets jätteprojekt i Golfsverige – Alldeles vid Västerviks golfbana byggs det bostäder så det knakar, alla med utsikt över vatten och golfbana och de första gästerna har redan flyttat in. I Österåker har Stenson nyligen invigt sin nya bana och snart börjar arbetet med den andra banan och byggandet av tusentals bostäder vid Öster by Stenson.

Årets leende – Hinako Shibuno charmade alla med sitt glada humör och sitt konstanta leende, och vann hela Women´s British Open på ett fantastiskt sätt. Vilken underbar seger för henne och för hela golfen.

Årets gräl – Du spelar för långsamt och är en tönt, skrev Eddie Pepperell om Bryson DeChambeau på Twitter. Dechambeau blev arg och Pepperell bad om förlåtelse. Sedan spände Koepka sina biceps och sa till Dechambeau att han visst spelade långsamt och så var det bra med den saken.

PORTRUSH, NORTHERN IRELAND – JULY 16: Thorbjorn Olesen of Denmark looks on during a practice round prior to the 148th Open Championship held on the Dunluce Links at Royal Portrush Golf Club on July 16, 2019 in Portrush, United Kingdom. (Photo by Andrew Redington/Getty Images)

Årets fylla – Thorbjörn Olesen verkade inte jättevan vid att resa i business class när han hoppade på en British Airways-kärra över Atlanten och så småningom tyckte det både var lämpligt att sexuellt trakassera en dam och dessutom kissa i mittgången. Han stängdes därefter av från allt spel på Europatouren. 

Årets resmål – I dag finns åtta banor i Grekland. Två av dem ligger på Costa Navarino i Messina på Peloponnesos. Där byggs nu ytterligare två banor designade av José María Olazábal. En ny stormakt i golfresevärlden håller på att formas här.

Årets tack för allt – Tom Watson annonserade under Senior Open att detta skulle bli sista gången han tävlade och den femfaldige Open-vinnaren och trefaldige Senior Open-vinnaren hyllades av en hel golfvärld. Tack för allt Tom!

Årets par som är bättre än birdie – Annika Sörenstam och Henrik Stenson kommer att stå som värdar när Scandinavian Mixed 2020 blir först någonsin på Europatouren med en gemensam prispott och buckla för män och kvinnor. Ses vi på Bro Hof?

Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *