Golfbanor utomlandsGolfresor

Europa runt på 18 hål – men glöm inte vaccincertifikatet!

Nu gläntar länderna i Europa på dörren och chanserna till att vi kan resa igen ökar i takt med att fler vaccinerar sig. Drömmen om den där sagolika golfresan som aldrig tar slut kan bli verklighet. Pandemin har stängt gränser, men med vaccinet finns hoppet om att vi kan leva som vanligt igen. Och golf, det är en sport som följer regler om social distansering. Dessutom utövas den utomhus.

Vaccincertifikat


Allt fler politiker vill införa vaccincertifikat för de som vill resa fritt i Europa. Bland annat Grekland och Portugals premiärministrar ställer sig positiva inför ett sådant pass. Det skriver Svenska Dagbladet i dag.
Frågan har fått mothugg från EU-kommissionens ordförande, och på torsdag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera den brännheta frågan. Samtidigt avråder Världshälsoorganisationen WHO sina medlemsländer från att införa vaccinationspass för resande.

Ut på kontinenten

Alla golfare har sina favorithål – sådana som sitter fastetsade i minnet långt efter att man har spelat dem. Bröderna Andrew och Paul Marshall gav sig iväg ut i Europa till ett urval av läckra golfbanor i olika länder för att hitta de vackraste och de mest utmanande hålen i Europa. Resultatet blev en sammansatt bana bestående av fyra par-3, nio par-4 och fem par-5. En drömbana helt enkelt.

Hål 1: Par-5/496 meter – Golfplatz Eichenheim, Österrike

Med deras välskötta greener, rejält ondulerade fairways, slingrande vattenhinder och enorma höjdförändringar, är Golfplatz Eichenheim en golfupplevelse i en minst sagt spektakulär omgivning. Banan är ett tufft test för golfare på alla nivåer. Redan efter inspelet till greenen på det första hålet som ligger i en ravin mellan två klippor borde man stanna till och njuta av den underbara miljön. Greenen är på samma nivå som de snöklädda bergen i fjärran och det här är en av de mest fotograferade vyerna i österrikisk golf.

www.eichenheim.com

Hål 2: Par-4/350 meter – Keilir Golf Club, Island

De första nio på denna häftiga bana som ligger cirka 10 kilometer sydväst om Reykjavik, spelas genom ett kargt lavafält där en missad fairway nästan garanterat ger ett tappat slag eller en repad klubba. Det tuffaste hålet på banan är tvåan, där man antingen kan spela säkert på vänsterkanten och då få ett längre inspel till den lilla greenen, eller gena direkt över lavafältet och pricka den lilla landningsytan på fairway för ett enklare inspel.

www.keilir.is

Hål 3: Par- 5/470 meter – The European Club, Irland

The European Club spelas mellan stora sanddyner med dramatiska vyer över Irländska sjön, och det här är linksgolf när det är som bäst. Tiger Woods har fortfarande banrekordet på 67 slag från juli 2002. Det tredje hålet, en par-5 som spelas i en kuperad nedförsbacke från en upphöjd tee, med en fairway som blir smalnar av mot greenen, är en bra indikation på det tuffa test som väntar på The European Club.

www.theeuropeanclub.com

Hål 4: Par-3/191 meter – Castle Stuart, Skottland

Castle Stuarts layout är fantastisk och med utsikten över Moray Firth är den en fröjd att spela. Det fjärde hålet, en tuff par-3 på 191 yards spelas mot vackra Castle Stuart som gett banan dess namn. Hålet är en rejäl utmaning som bara blir bättre och vackrare ju närmare greenen man kommer. Castle Stuart har flera gånger varit värd för Scottish Open.

www.castlestuartgolf.com

Hål 5: Par- 3/132 meter – Golf du Bercuit, Belgien

Denna klassiska bana, ritad av Robert Trent Jones Sr 1968, ligger fem mil sydost om Bryssel och går genom ett vackert kuperat område med tät skog. Fairways är smala och kantas av träd och de stora nivåskillnaderna kräver ett strategiskt tänkande när man spelar sig runt banan. Det femte hålet är en par-3 spelas från en rejält upphöjd tee till en lång och smal green omgiven på tre sidor av vattenhinder. Ett otroligt vackert golfhål.

www.golfdubercuit.be

Hål 6: Par- 4/407 meter – Omaha Beach Golf Club, Frankrike

Signaturhålet på denna 36-hålsanläggning som ligger vid kusten i Port-en-Bessin,

några kilometer från stränderna där landstigningarna under D-Day skedde, är det sjätte hålet, ett dogleg par-4 vid havet, där man fortfarande kan se resterna av betongbunkrar och kanoner som gjorde livet ett helvete för de allierade. Från greenen, som ligger högst upp på en klippa, har man en spektakulär utsikt över de historiska resterna av hamnen vid Mulberry och den engelska kanalen.

www.omahabeachgolfclub.com

Hål 7: Par-4/302 meter – Thracian Cliffs, Bulgarien

Det sjunde hålet på denna spektakulära Gary Playerbana är ett av de mest dramatiska golfhålen i Europa. Herrarnas utslagsplats ligger på en liten halvö ute i Svarta havet och en carry på nästan 170 meter krävs för att nå fairway. Det bästa valet är att sikta på fairwaybunkern på vänstersidan av fairway. Här gäller det att vara försiktig, lite för mycket till höger och bollen hamnar i Svarta havet … Lite för mycket till vänster och bollen hamnar i ett snårigt buskage. Väl på fairway är det ett kort andraslag kvar till en upphöjd green.

Thracian Cliffs i Bulgarien

www.thraciancliffs.com

Foto: Kaia Means

Hål 8: Par-4/290 meter – Aphrodite Hills, Cypern

Detta otroligt vackra hål är den kortaste par-4:an på de första nio på Aphrodite Hills och det hål som ligger närmast havet. Utsikten från den upphöjda teen över vattnet är magnifik. Bakom greenen som ligger ovanför två fairwayplatåer, har man rensat bort allt buskage för att inget ska vara i vägen för den fantastiska vyn.

Aphrodite Hills på Cypern

Vinden känns inte så mycket från fairway, men den kan lätt föra bollarna ner i ravinen på vänstersidan. Här är det fairwayträff som gäller från tee, annars är det garanterat trubbel.

www.aphroditehills.com

Foto: Aphrodite Hills

Hål 9: Par-4/308-meters – Brollsta Golfklubb, Sverige

Detta är ett av de mest berömda golfhålen i Stockholm och de flesta lokala golfare har en åsikt om det. Det är vatten hela vägen till greenen och de som slår långt laddar för fullt från tee för att få greenen direkt. Men de flesta tar den säkrare vägen till höger om vattnet. Men trots att det då inte är långt kvar, väntar ett lurigt slag till greenen vid Hundsjön.

www.brollstagolf.se

Foto: Ulf Berglund

Hål 10: Par-5/490 meter – Abama Golf, Spanien

Denna kanonbana på Teneriffa, ritat av Dave Thomas, spelas över 6 200 meter i en kuperad terräng med dramatiska höjdskillnader. Här finns 22 sjöar som sammanbinds av imponerande vattenfall, vita sandbunkrar och över 25 000 palmer. De sista nio spelas runt det ockrafärgade hotellet inspirerad av Marockansk arkitektur, och de börjar med denna otroligt läckra par-5 som spelas i en nerförsbacke från en upphöjd tee.

Abama Golf i Spanien

www.abamahotelresort.com

Hål 11: Par-3/197-yards – Askernish Old, Skottland

Askernish Old lades först ut av Old Tom Morris på ön South Uist 1891, och har på senare år grävts fram och återställts till sin forna glans. Ett av flera minnesvärda hål är elvan, ett långt par-3 som fått namnet Barra Sight. Från tee känns det som att greenen bara kan nås med bergsklättringredskap. Hålet spelas över en djup ravin och direkt in i havsvinden och när man står på tee känns det som att man slår rakt ut i Atlanten. Lite för mycket slice och man kommer att göra det.

www.askernishgolfclub.com

Hål 12: Par- 3/190 meter – The London Club, England

The London Club´s International är en inland linksbana som är ett rejält test för alla golfare och har flera tuffa hål som spelas över vatten. Detta gäller även det tolfte hålet, en lång par-3 från en upphöjd tee. Hålet spelas över en sjö mot en avlång green som är vackert uppbyggd med sliperskanter. Greenen lutar tillbaka ned mot vattnet, så här kan man inte andas ut förrän bollen är i hål.

www.londongolf.co.uk

Foto: The London Club

Hål 13: Par- 5/439 meter – Donnafugata Links, Italien

Ett av många utmanande hål på denna linksbana på Sicilien, ritad av Franco Piras, med en fantastisk utsikt över Medelhavet. Här gäller det att vara försiktig med den rådande vinden som tar alla sneda slag in i ärttörnebuskarna till höger på denna dogleg par-5. Fairway lutar från vänster till höger och därför är det smart att sikta mer till vänster än vad man tror. Ett noggrant klubbval behövs för att pricka den upphöjda greenen som skyddas av tre stora bunkrar.

Hole #13

www.donnafugatagolfresort.com

Foto: Aidan Bradley

Hål 14: Par- 4/391 meter – Golfclub Budersand, Tyskland

Från den 14:e tee på Golfclub Budersand ser man en smal fairway som slingrar sig vänster runt de mäktiga sanddynerna från Budersand. Med bunkrar både vänster och höger sidor, måste man vara både modig och noggrann med sitt utslag. De modiga kan belönas med ett kort järn som andra slag till greenen, som ligger inbäddat i sanddyner med pittoreska vyer över Watten Meer och de närliggande öarna Föhr och Amrum.

www.bundersand.de

Foto: Golfclub Budersand

Hål 15 : Par-4/335-metres – Royal Copenhagen, Danmark

Det som gör Royal Copenhagen Golf Club så speciell är de mer än 2 000 rådjur och hjortar som strövar fritt över fairways och greener. Faktum är att de är så många och oblyga att de ibland kan stå i vägen för ett utslag. Ett hål som kännetecknar Royal Copenhagen är det 15:e, en par-4 med Eremitaget, ett vackert jaktslott byggd 1736 för kung Christian VI, i bakgrunden.

www.royalcopenhagengolfclub.com

Hål 16: Par-4/446 yards – Ganton, England

Gary Player sa en gång att Ganton, i grevskapet Yorkshire, är den enda inlandsbana värdigt ett Open Championship. Ogenomträngliga ärttörnebuskar kantar fairways på denna tuffa hedbana som tillsammans med de 111 strategiskt placerade bunkrarna gör den till en riktig utmaning. Gantons starka avslutning börjar på det 16:e hålet med ett skrämmande utslag över en stor bunker som täcker hela fairway cirka 150 meter bort. Hålet fortsätter sedan genom en allé av träd till greenen som vaktas av flera bunkrar.

www.gantongolfclub.com

Hål 17: Par-4/499 yards – County Sligo, Irland

En av Irlands bästa linksbanor ligger på halvön Rosses Point. County Sligo grundades 1894, och byggdes om 1928 av den berömda golfarkitekten Harry Colt. County Sligo har varit värd för West of Irland Amateur Open Championship en mängd gågner där några av vinnarna är Padraig Harrington och Rory McIIroy. Det 499-yards långa 17:e, är ett av de svåraste hålen på Irland att göra par på. En dogleg vänster i uppförsbacke till en stor green som lutar kraftigt från bakkanten.

www.countysligogolfclub.ie

Hål 18: Par-4/444 yards – Carnoustie Golf Links, Skottland

Det finns inget som kan matcha känslan av att spela ett av de mest kända och tuffaste avslutningshålen i världen och Carnousties 18:e, är nog det tuffaste av de tuffa. Här utspelades stor dramatik i British Open 1999 och 2007. Detta 444 yards långa par-4 spelas som en par-5 för de flesta golfare. Utslaget spelas oftast in i vinden och efter det måste man undvika den beryktade Barry Burn som slingrar sig över fairway som en giftig orm. En bogey är bra här och en dubbelbogey hade gett Jean Van de Velde segern i The Open här 1999.

www.carnoustiegolflinks.co.uk

Text: Andrew Marshall
Foto: Paul Marshall, Carnoustie Golf Links



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights