Knäckt av Seve – Nu siktar Magnus mot toppen igen

2020-06-21

Peter Hedblom och Joakim Haeggman har vunnit på Europatouren. Enligt båda var Magnus Persson Atlevi minst lika bra som dem. Ändå är killen som av många sågs som svensk golfs största talang någonsin på många sätt bortglömd. Men när man spelar klassiska golfbanan Son Vida på Mallorca så blir man påmind. Vid den 18:e utslagsplatsen finns ett plakat med en beskrivning av ett särspel där ikonen Severiano Ballesteros besegrade Magnus Persson Atlevi. Det är ett plakat som bara berättar en liten del av historien. Där står inget om den skandalösa händelseutveckling som så småningom både skulle leda till Ballesteros seger och ta knäcken på den största talang svensk golf skådat.

– Det var en händelserik dag. Jag hade fem slags ledning inför den sista dagen. Jag var 21 slag under par efter tre 65-rundor, men han lyckades komma i kapp på sista hålet, berättar Magnus.

”Jag kunde inte göra något”

Trots att ledningen under dagens gång successivt åts upp var det incidenten på det sista hålet som skulle sätta de stora ärren.
– Seves agent arrangerade tävlingen och vi var på Mallorca. Seve hade kanske sin bästa tid bakom sig, men han var fortfarande väldigt stor.

– Det är mycket tack vare honom som Europatouren är vad den är i dag, och mycket tack vare honom och hans fantastiska vinster som golfen blev populär. Och den här gången fick han hjälp av publiken.

Det sista hålet på Son Vida är ett parfemhål som duktiga spelare kan nå på två slag. Ballesteros gick för green med andraslaget men missade grovt till vänster.

Publiken tog hand om bollen

– Ungefär hundra meter innan green kom Jesper Parnevik och Johan Ryström nedspringande till mig och sa ”du, publiken har sparkat ned Seves boll och den ligger bara ett par meter från greenkanten nu”.

Son Vida.

– Jag blev så klart väldigt ställd. Jag kunde inte göra något åt det. Det var Seve och i Spanien, och dessutom hade jag inte sett det själv. Så jag lät det vara. Domaren kunde inte göra något och jag tror inte han hade vågat heller.

Seve behövde en chipp och en putt för att säkra sin birdie och tvinga fram ett särspel. Väl där missade Magnus Persson Atlevi sitt utslag och spanjorerna hade fått sin hemmaseger.

Spelade British Open som 16-åring

Sju år tidigare hade en 17-årig Magnus Persson Atlevi som yngste spelare någonsin säkrat sin plats på Europatouren. Året innan hade han kvalat in till British Open på Royal Troon – samma tävling där Gunnar Mueller som förste svensk spelade alla fyra rundor.

“Enormt stort”

– Inför träningsrundan så skrev vi in oss i bollen efter Jack Nicklaus, och du kan ju tänka dig hur det kändes för en 16-åring. Det var enormt stort, säger Magnus.

Tre raka bogeys

Givetvis spåddes han en lysande framtid. Mellan 1982 och 1990 gick det också som tåget och frågan handlade inte om, utan snarare när den där första Europatoursegern skulle komma. 1987 såg det ut som triumfen skulle komma på hemmaplan. När det återstod fyra hål att spela av Scandinavian Enterprise Open på Ullna var Persson Atlevi i ledningen och dörren stod på vid gavel för att bli den tredje svenske segrare på Europatouren. Men tre raka bogeys trillade in på hål 15-17 och skotten Gordon Brand Jr bjöds in till särspel. Det skulle aldrig bli någon Europatourseger.

”Jag kom inte tillbaka”

Året 1990, samma år som särspelet på Mallorca, noterades svensken för sin bästa säsong på touren. Men redan efterföljande säsong förlorade han sin plats i världseliten.

Förbättra spelet

– Mellan 1982 och 1990 gick det egentligen som på räls bortsett från att jag aldrig lyckades ta den där Europatourvinsten. Förlusten mot Ballesteros gjorde att jag tog förhastade beslut för att förbättra mitt spel, men i stället gick det i motsatt riktning.

– Då trodde alla att det bara handlade om svingteknik, och inte om attityd och spelförmåga som vi nu vet står för 90 procent av spelet. Det behövs inte mer än att man tappar självförtroendet… Jag kom inte tillbaka.

Magnus Persson Atlevi växte upp som den yngste av familjens tre barn och det var när fadern, som jobbade som landskapsarkitekt, började anlägga golfbanor han introducerades för spelet. Magnus utvecklades snabbt och blev yngst i Sverige att nå handicap scratch. Om man hårddrar det har han genom hela livet målats upp som den evige talangen. Spelet golf hade under många år varit det viktigaste i hans liv. Men till slut blev motgångarna för många och glädjen försvann.

– Jag kämpade på i många år, men märkte till slut att man inte kan hålla på hur länge som helst. Jag bildade familj och sadlade om till att bli tränare.

Fann glädje i att hjälpa andra

Det nya livet innebar en flytt från varma Spanien till kalla svenska vintrar. Förutom nya perspektiv så såddes också ett frö av längtan.

Träffade nya människor

– Jag började tränarutbildningen, träffade nya människor och började hjälpa andra golfare. Då började mycket hända med min egen golf. Det bara blev bättre och bättre, och allt blev tydligare och klarare. Att hjälpa andra hjälpte också mig själv.

När han såg sitt eget spels utveckling dröjde det inte länge innan Magnus bestämde sig för att ge tävlingsgolfen en ny chans. Han skrapade ihop vad som fanns i sparbössan och begav sig till kvalskolan med siktet inställt på seniortouren (Europatouren för de över 50 år).

Till en början ställde nerverna till det. Inför det sista hålet var han med god marginal bland de fem bästa och såg ut att ta en fast plats på touren. Men fyra puttar senare hade drömmen gått i kras.

– Jag hade hållit upp i åtta år och började tävla med ett kval. Alla som spelat ett tourkval vet att det är mer nervöst än något annat. Jag gjorde bort mig på det sista hålet.

– Men det var bara att slicka såren och ta det nästa år i stället.

Den stora revanschen

2016 lyckades han och det var äntligen dags för revansch.

– Är det en sak jag fått lära mig i min karriär så är det att tackla motgångar. Så är det någon som behöver lite mental coaching så är jag mannen för det. Det finns bara ett recept och det är att lära sig av både motgångar och framgångar. Och sedan köra på.

Det blev succé direkt. Magnus Persson Atlevi vann Paris Legends Championship, blev trea i British Open och slutade tvåa i den totala rankingen det året.

Foto: Jacob Sjöman

– Att lyckas den säsongen var viktigt för mig.

– Jag hade varit en stabil spelare på Europatouren. Men nu ville jag inte vara i mellanskiktet igen. Ska jag spela seniorgolf så vill jag upp i toppen och vara bättre än de andra som redan gjort sitt och har sitt på det torra. Jag har inte gjort något och har det inte på det torra.

Det måste kännas rätt läckert att få en ny chans mot spelare som Miguel Angel Jimenez, Bernhard Langer, Nick Faldo och Ernie Els?

– Det känns fräckt. Alla de misstag som jag gjorde som ung man de ska jag nu rätta till. Det är mitt spår, jag ska ta revansch på allt och alla. Och på mig själv.

– Det är en enorm drivkraft, och jag tror det är en drivkraft som är större än vad de andra har. De har ju redan gjort det jättebra i flera decennier. Jag hoppas att det ska göra att jag spelar bättre än dem. Jag vill bli bäst.

Även om de träffades många gånger efter incidenten på Son Vida, och Seve efterföljande år till och med bjöd upp Magnus och hans flickvän till sitt hotellrum, pratade de två aldrig igen om vad som skedde den där dagen 1990.

Minns du Seve som en bra människa?

– Som en stor spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.