Vild och vacker!

Grönhögen Golf har bytt namn till LinksGolf Öland för att tydligare visa vad man är; en äkta linksbana, och var man är; på Öland. Det är en bra beskrivning på en kombination av en utomordentlig golfutmaning och en naturupplevelse utöver det vanliga.

Flytande bollar

Inför en golfrunda är det alltid bra att värma upp. Och här är det lite extra kul att värma upp eftersom rangen inte är en traditionell gräsrange utan en stor damm, resten av ett stenbrott, där bollarna snällt flyter på vattenytan när de landat.

Havet som fond

Själva banan är ritad av Pierre Fulke med sin i huvudsak flacka och öppna seaside-karaktär med enstaka parkhål. Liksom många linksbanor på brittiska öarna ligger storheten dock inte bara i designen på de enskilda hålen utan på hur de anpassats till naturen, hur de erbjuder havet som fond när man ska slå och hur de både utmanar de bästa spelarna och låter de med aningen mindre talang ta sig runt med bollen i behåll och ändå njuta av golfen.

På en riktig linksbana är spelförutsättningarna starkt beroende av vindriktning och vindstyrka. Är banan belägen som LinksGolf Öland alldeles vid havsgränsen, ändras vinden hela tiden. Banan utvecklas från år till år och därför måste slopen ändras ofta. Slopen fastställs vid ett tillfälle blir alltså bara relevant för förutsättningarna som rådde just då när slopekommittéen spelade banan.

Missvisande slope

Eftersom LinksGolf Öland är en anläggning främst för besökare som kommer och spelar några dagar vid sitt besök blir slopen med största sannolikhet missvisande för resultatet som spelarna då presterar. Om det blåser 5 m/sek eller 15 m/sek förstår alla och envar att det är helt olika utmaningar och med en fast slope så kommer resultatet att variera och inte återge spelprestationen.

Fler golfrundor

För att ge sina gäster bättre spelförutsättningar har LinksGolf Öland infört, som första bana i världen, en vindslope som ska ge gästerna rättvisare spelförutsättningar. Man har samlat spelresultat från spelare med olika handicap som spelat i varierande vindstyrka/vindriktning och man kommer successivt bygga på sin databas med fler golfrundor vilket gör att man hela tiden kommer närmare den rätta slopen för banan. Förbundets fasta slope finns såklart också för de som vill justera sitt handicap.

Man har även infört ”Rättvis Greenfee” eftersom man tar bort alla rabatter och tillämpar enhetlig greenfee på 400 kronor. Det blir därmed enklare att administrera, kommunicera och trevligare eftersom man eliminerar otillfredsställelsen med att en boll kan ha lika många olika priser som antal spelare i bollen.

Hickory

Spel med klassiska hickory-klubbor kräver lugnare sving och spelet blir mer kontrollerat. Längden är inte avgörande och scoren blir inte sällan bättre för en genomsnittsgolfare som inte har så hög svinghastighet. Hickory hör hemma på en bana som LinksGolf Öland, ibland kallad Sveriges St Andrews. Många är nyfikna på hickorygolf och vill gärna prova på, men det kan vara svårt och dyrt att hitta rätt utrustning. På LinksGolf Öland erbjuds paket där du får låna utrustning och prova.

Stugor på golfbanan

Här finns också en mängd andra paket att välja bland. Är ni ett större gäng kan ni abonnera hela anläggningen inklusive golfbana, restaurang och boende. För mindre sällskap och par finns boende i en länga med enkla, men mycket fräscha hotellrum samt stugor ute på golfbanan. Under året erbjuds en mängd olika spännande aktiviteter under påsk, valborg, nationaldagen, och midsommar. Här finns också en mycket populär kräftgolf där man serverar kräftor som fiskats i den egna dammen.

LinksGolf Öland välkomnar dig till solens och vindarnas ö där du kan spela vanlig golf eller hickorygolf, med egen eller lånad utrustning, på en bana som byter skepnad varje dag!

Foto: Peter Cordén, Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *