Bokningen öppen till världens största utomhusbar
Visit Sweden öppnar idag bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Såväl utländska som svenska turister kan nu njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av Sveriges mest natursköna och rofyllda platser.
Varje bords erbjudande och omfattning varierar beroende på vilka typiska naturinspirerade drycker och hantverksdrycker som varje enskild aktör valt att lyfta för regionen. Det kan handla om allt från halvdagsupplevelser där man får lära sig om naturens råvaror och hur de kan användas för att skapa nya spännande drycker, dryckesmenyer, avsmakningsmenyer till enklare alternativ som lokalt producerad saft, must, öl eller annat.
The Drinkable Country är en härlig djupdykning i den mångfald av smaker som naturligt finns i den svenska naturen. Dryckesrecept har tagits fram av några av Sveriges ledande dryckesexperter däribland Emil Åreng och internationellt prisbelönta baren Tjoget. Fokus har varit att lyfta lokala svenska smaker och skapa gör-det-själv-recept baserade på råvaror från den svenska naturens skafferi på över 100 miljoner hektar.
Initiativet är en fortsättning på The Edible Country, världens största gör-det-själv-gourmetrestaurang, med recept framtagna av Guide Michelin-belönade kockar, som Visit Sweden lanserade 2019. Måltidskonceptet utökas nu alltså med dryckesupplevelser. Liksom med maten är tanken att gästerna antingen kan skapa sina egna dryckesupplevelser med recept från dryckesexperterna, färdiga lokala drycker och ingredienser som finns i omgivningen eller med hjälp av en lokal guide.
Utforska svenska smaker
– The Drinkable Country, gör det möjligt för besökare att utforska svenska smaker i världsklass direkt från naturen. Landets stora skafferi med bär, växter och friskt vatten erbjuder många fantastiska dryckesupplevelser som vi vill visa upp för många fler, berättar Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.
Dryckesrecepten har tagits fram i samarbete med experter, som representerar olika delar av Sverige:
- Södra Sverige: Rebecka Lithander, hyllad sommelier som nu arbetar på den lokalt prisade restaurangen Mutantur i Malmö. Innan hon började på Mutantur arbetade hon på den tvåstjärniga Guide Michelin-restaurangen Daniel Berlin.
- Västsverige: Bar Bruno i Göteborg, en liten mysig bar som serverar innovativa cocktails med hembarskänsla.
- Östra Sverige: Tjoget i Stockholm har de senaste fem åren varit med på listan över världens 50 bästa barer.
- Norra Sverige: Emil Åreng med rötter i Norrland utsågs till Sveriges bästa bartender 2015 och har även vunnit flera internationella priser. Emil kommer närmast från Cadierbaren på anrika Grand Hôtel i Stockholm, där han var creative director. Han är författare till cocktailboken Salongs i Norrland, som utsågs till Världens bästa cocktailbok 2016.
The Drinkable Country-borden ligger i Arjeplog och Liehittäja (Swedish Lapland), Grövelsjön (Dalarna), Orbaden (Gävleborg), Nyköping (Sörmland), Salthamn (Gotland), Ramsvik och Göta Kanal (Västsverige), Falkenberg (Halland), Kasteberg, Asa, Wallby och Stufvenäs (Småland), Ormanäs, Vånga och Ven (Skåne).