Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Scenförändring på den Skånska slätten - Golfbladet
Golfbanor i SverigeGolfpärlor

Scenförändring på den Skånska slätten

Sliten, efter en stressig arbetsdag, parkerar jag på den lilla grusparkeringen intill drivingrangen. Allt är sig likt.
– Här är ju inte så många, säger jag lite förundrat till min flickvän.
Vi ska snart få en positiv överraskning.

Möts av en slående vy

Efter att ha parkerat bilen traskar jag raskt mot vad jag tror är klubbhuset. Det är stängt. Lamporna är släckta. Då slår det mig. Instinktivt har jag – som inte besökt Elisefarm på ett bra tag – gått till det gamla klubbhuset. Vi går runt vad som en gång var klubbhus och reception och möts av en vacker vy. En majestätisk allé vilar i full blom framför oss.

Hennes leende säger allt

Solen som redan när vi anländer står lågt lyser genom lövverket på ett sätt som bara påminner om Bröderna Lejonhjärtas Nangijala.
– Det här lovar gott, säger jag. Min flickväns leende säger allt. För en stadsbo kan lugnet ibland vara så mäktigt.

Stressen rinner av

Vi sätter oss till bords på den nyrenoverade restaurangens innergård. Framför oss, under den öppna himmeln, sipprar vatten ur en liten fontän. Fåglar kvittrar. Det är lummigt. Stressen försvinner med fontänens droppar.

Genuint och äkta

Kycklingen är delikat. Sedan Mattias Bengtsson tog över som köksmästare hösten 2016 har Elisefarm stoltserat allt mer med sin ”Mormors-mat” med modern touch. Mattias vill framhäva smaker som kunden känner igen och minns. Det känns genuint och äkta. Mattias började kocka direkt efter han gått ut nionde klass. Han blev anställd på Bar nr 5 i Lund, men fördjupade sig så småningom på Värnhemsskolan i Malmö. Resan gick så efter ett tag över sundet och till Michelinkrogarna i Köpenhamn. Efter att ha vänt hem till Sverige igen fick han 2012 utmärkelsen årets restaurang av Sydsvenskan och Malmö stad med sitt ”M på väster”.

Elisefarm sparris

Sedan november 2015 är Mattias anställd som köksmästare på Elisefarm, något som måste vara lite av en dröm. När vi lämnat den lummiga innergården för att pegga upp på ettan gömmer ett rådjur sig bakom en vacker stengärsgård. Vi ska senare också se både änder, fasaner och harar hoppa ut genom de höga svajande ruffarna.
För den som gillar sitt vilt är det paradiset.
För den som bara gillar en läcker naturupplevelse är det minst lika bra.

Bara de facto att menyn garneras med sparris och andra primörer som odlas här på gården gör besöket värt mödan.

Verkligheten kunde varit annorlunda

Det är tidigt 2000-tal. Lars Ingesson och Ingrid Linné sitter på en föreläsning på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Paret äger redan då 160 hektar land på den skånska slätten, en liten bit utanför Hörby. Ingrid har golf i blodet, hon har spelat ett tag. Lars är mest intresserad av gräs. De har dock en sak gemensamt. De är intresserade av att göra business. Just denna dag finns en representant från golfförbundet på plats på Alnarp.
En affärsidé kläcks.

Elisefarm

Banan är en riktig mästerskapsbana signerad Martin Hawtree, samme Martin Hawtree som anlitats av Donald Trump både ”för att skapa världens bästa golfbana” i Trump International i Aberdeen, och för att renovera klassikern Turnberry.

Ville leva la Dolce Vita

Men det kunde sett helt annorlunda ut.
– Vi föll egentligen för en kanadensisk arkitekt. Men han ville flyga förstaklass över Atlanten 19 gånger, en gång varje gång en green stod klart.
– Där tänkte Martin mer som vi. Han flög ofta med Ryan Air och hade ibland med sin tyska hustru. De bodde till och med hos oss några gånger, berättar Ingrid.

Elisefarm
Elisefarm bjuder på härlig Skottlandskänsla.


Hawtree hade innan han åtog sig jobbet att rita Elisefarm också haft en finger i spelet när det kom till att renovera British Open-banan Royal Birkdale, Portmarnock och Lahinch. Kanske var det dessa banor han inspirerats av när han gav Elisefarm en karaktär som tydligt påminner om de brittiska öarna.
När vi spelar denna juni-dag får vi nämligen en tydlig Skottlandskänsla.

Elisefarm golfbana
Tuff men rolig bana.

Det här är en klassisk hedbana där en chansning kan lösa sig samtidigt som du bör göra allt i din makt för att undvika den vackra men så förrädiska tjockruffen.
Det är 18 både tuffa och roliga hål.

Jordbruket höll klubben vid liv

Bra betyder sällan enkelt, det är något vi golfare är väl medvetna om. Det fick Lars och Ingrid också erfara när de skulle iscensätta sin idé. Öppningen var fin.
Henrik Stenson och den då lovande Louise Stahle närvarade vid invigningen och banan skulle hyllas som en av världens tio bästa nya banor.
Men det var lång ifrån guld och gröna skogar.
– Siffrorna rasade, golfen höll på att gå under och det var röda siffror i Dagens Industri, säger Ingrid.
Jordbruket höll golfprojektet levande.
Vad som först var tänkt att bli 36 hål blev bara 18.
– Marknader förändras, man får anpassa sig fortsätter hon.

Käppar i hjulet

Den nya inriktningen stavades SPA och hotell. Det skulle på nytt satsas stort.
Man valde nu att flytta från det gamla klubbhuset och upp till herrgården. Det skulle bli pampigare och lyxigare, finnas plats för konferenser. Men det var lättare sagt än gjort.
Kommunen satte sig emot utbyggnaden av det nya restaurangköket.
– Det var en individ som körde sin egen linje, det uppskattades inte och han jobbar inte där längre, säger Ingrid. Det hela ledde till en del böter för olovligt byggande, men paret stod på sig. Det gick vägen.

En total njutning att sjunka ned i det varma vattnet. Lederna blir mjuka efter en lång dag ute på golfbanan.

Västra flygeln


I december flyttade Elisefarm upp sin reception och restaurang till gården, till Västra flygeln. Man byggde också en ny och större restaurang där det i dag finns plats för 300 gäster. Och planerna inrymmer mycket mer än så. 35 nya hotellrum ska byggas, vilket gör den totala kapaciteten till 60 rum. Och dessutom är en butik, 30 lägenheter och 700 bostäder utefter golfbanan planerade. Utbyggnad av butik och hotellrum startar under hösten och detaljplanen för bostäderna beräknas vara klar hösten 2019.
– Många av husen kommer att ha utsikt mot de vatten som ligger på banan, berättar Ingrid.
Ett nytt bostadsområde kommer alltså växa upp runt banan.
– Förhoppningen är att människor ska vilja bo här och sedan pendla till sina jobb i Malmö eller Lund.
Man ser vad en föreläsning i Alnarp kan leda till…

Av Martin Hardenborg
Foto Elisefarm, Peter Corden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights