NyheterUtrustning

Hitta ditt perfekta regnställ

Höstens golfronder kan var härliga, men ibland sätter sig vädrets makter på tvären. När regnet börjar falla gäller det att vara rätt utrustad. Om du inte redan har så är det hög tid att investera i ett riktigt bra regnställ. Vi har tipsen du bör tänka på!

Ingen föredrar väl att spela i regn men det svenska vädret är oförutsägbart och ibland har man inget val än att gilla läget. Det du absolut inte ska göra är att strunta i att spela golf bara för att det regnar!

En av de viktigaste beståndsdelarna i din golfutrustning är därför regnstället. Förutom det grundläggande kravet– att hålla tätt – ska ett bra regnställ vara bekvämt, ha en följsam passform och vara snyggt. Det är värt att betala lite mer för ett regnställ av premiumkvalitet för det kommer du att ha glädje av i många år framöver.

Låt oss titta på tre parametrar som är viktiga att tänka på när du väljer ditt regnställ.

Rörlighet

Det ska vara lätt att spela i regn. Därför är rörelsefriheten A och O. Ett regnställ för golfare får inte vara bylsigt eller strama. Det bör vara lagom stretchigt med god passform för att ge dig rörelsefrihet att kunna svinga obehindrat. Smarta kardborrband och täta sömmar som varken syns eller känns säkerställer hög funktionalitet.

Vattentäthet

Begreppet ”vattenpelare” är ett mått för hur mycket vatten plagget tål innan det tränger igenom och du blir blöt. Det vill säga hur högt vattentryck plagget klarar. Vattentäthet mäts i millimeter vattenpelare (WP). Ju högre vattenpelare desto högre vattentäthet. 1 000 WP betyder att plagget klarar trycket från 1 000 mm vatten. Ett plagg med 2 000 WP får kallas vattentätt enligt EU-normer. Ett bra regnställ bör ha minst 10 000 WP.

Andningsförmåga

Om utsidan av regnstället ska stå emot trycket från vatten, är det tvärtom med insidan. Plagget måste ventilera och kunna transportera ut fukt från kroppen för att vara behagligt. Andningsförmågan mäts i MVP och anger hur många gram luft en kvadratmeter tyg släpper igenom på ett dygn (g/m2/24h). Ju högre andningsförmåga, desto bättre är materialet på att ventilera fukt från kroppen. För prestandafokuserad utrustning bör du titta efter andningsförmåga över 10 000 MVP.

Så tar du bäst hand om regnstället!

Hur länge ett regnställ av hög kvalitet håller beror helt på hur mycket du använder det såklart. Men också hur du vårdar det. Håller du det rent, låter det torka mellan gångerna, samt impregnerar det ordentligt, gärna efter varje tvätt, kan du förvänta dig att ha det i tio år med normal spelfrekvens. 

Läs och följ tvättråden noggrant då de kan skilja sig mycket mellan olika regnställ. Kom ihåg att aldrig använda sköljmedel, det täpper till materialets porer och försämrar funktionen radikalt.

Du glömmer väl inte …?

Så här ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en regnig golfrond:

  • Ta med en reservhandske att byta med. Det finns även särskilda regnhandskar som ger extra bra grepp.
  • Se till att dina golfskor är väl impregnerade. Torra fötter är glada fötter.
  • Ett regnskydd till bagen och ett stort paraply är också bra att ha med sig.
  • Häng badhanddukens på en av stängerna under paraplyet så håller den sig torr längre
  • Ha småbitar av en handduk i byxfickan för att kunna torka av greppet med innan varje slag.
  • Sätt en regnhatt eller mössa på huvudet, det håller dig torr och varm. Undvik keps eftersom den snabbt blir kall när den är våt.
  • Fyll på vätska på insidan. Även om du inte upplever att du är törstig måste du dricka vatten för att hålla kropp och knopp i gång.
  • Ha rätt inställning. Den kommer att hjälpa dig att hålla koncentrationen och humöret uppe medan ditt regnställ håller vätan borta.

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights