Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Blekinge – åtta golfklubbar inom en timme - Golfbladet
Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Blekinge – åtta golfklubbar inom en timme

Blekinge är Sveriges näst minsta landskap och län. Inom 12 mils radie kan du besöka åtta golfklubbar och njuta av variationsrik golf. Och dessutom sköna bad, intressanta platser att besöka och laxfiske i Mörrumsån. Sveriges trädgård är värd ett besök.

– Du kanske kan ta golfbilen in till stan? Men parkera direkt efter bron, säger klubbchefen Kristian Olsson på Sölvesborgs Golfklubb.
Golfbilen? Tja, varför inte? Men är den godkänd att färdas på gång- och cykelbanan? Det kändes som lite oklart så jag tar bara bilen en liten, liten bit förbi golfklubbens fina Himalayabana, som är en speciell puttinggreen. Det är några kilometer från golfklubben vid Ljunganabben in till stan. På vägen kommer jag över en ny bro över Sölvesborgsviken, som anses vara Sölvesborgs mest fotograferade kändis. Sorry Jimmie Åkesson! golfspelande partiledare och medlem i klubben.
Sölvesborgsbron är i alla fall 760 meter lång och lär vara en av Europas längsta gång- och cykelvägsbroar.

Jag flanerar runt i staden, som ligger längst sydväst i det lilla länet Blekinge. Jag går på kullerstensgator likt Södergatan och letar efter ett lämpligt matställe. Flera finns runt Stortorget men var är alla människor? Visserligen är det efter sommarsäsongen, men jag känner mig ensam och beslutar mig för att utnyttja faciliteterna i min fina stuga vid golfklubben i stället och handlar en färdig rätt för mikrovågsugnen i den närliggande Coop-butiken. Raskt tillbaka till klubben och väl där tar det sex minuter innan jag njuter jag av en delikat lasagne med en god dryck till. 

Sveriges 27:e bästa bana

Jag sover skönt när väl några av stuggrannarna slutat med sin minifest. I den tidiga morgonen står det klart att en av fördelarna med stugan är att det tar max fem minuter att ta sig till första tee. Och då hinner jag ändå känna på puttinggreenen.
Jag är ensam på banan, förutom ett gäng flitiga banarbetare, och det går fort att spela. Även om bollen vid något tillfälle hittar lite väl många tallar vid sidan av fairway. De första nio hålen bjuder på vackra tallkorridorer och det är en ganska svår slinga. Strategiskt spel är att rekommendera. Sedan ändrar banan en del av sin karaktär och blir lite mer öppen. Här ligger hålen också närmare vattnet med några härliga vyer in mot staden. Banan är suverän och jag njuter av varje hål.

– Även om vi har rankats som Sveriges 27:e bästa golfbana är vårt mål är att leverera den bästa golfupplevelsen, både före, under och efter ronden, säger Kristian Olsson och fortsätter:
– Här finns möjlighet att spela simulatorgolf, öva puttar på Himalaya-greenen och träna på 9-hålsbanan. Eller spela padel. Och så har vi sju stugor och tio ställplatser för husbil/husvagn.
Sölvesborg är självklart med i samarbetet Sveriges Golfkust mellan Blekinges alla golfklubbar. Från Sölvesborg i väster till Trummenäs i öster.

Sveriges trädgård

Blekinge brukar kallas för Sveriges trädgård. Det är Sveriges till ytan näst minsta landskap och har samma yta som Blekinge län. Här finns det åtta golfklubbar inom 12 mils radie, mycket större än så är nämligen inte Blekinge och för den golfintresserade finns det variation. 
Jag ska besöka fyra golfklubbar och spela fyra av deras banor; Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby och Carlskrona.
Sölvesborg gav verkligen mersmak och jag gör en anteckning i minnets hårddisk att jag måste komma tillbaka.
Sedan tidigare vet jag att Karlshamn är en charmig kuststad med kullerstensgator även här och en härlig skärgård utanför. Laxfisket i Pukaviksbukten var tidigare mycket berömt men har kanske tappat en del. Kronolaxfisket i Mörrumsån är däremot fortfarande världsberömt.

Innan jag checkar in på trevliga Hotel Carlshamn, precis på kanten till kajen, passar jag på att äta lunch i Vägga. Ja, hamnen heter så och här ligger mysiga Wägga Fisk & Delikatessrökeri. Lite halstrade räkor och potatissallad är inte fel och med lagom mätt mage turistar jag i Karlshamn. Punschmuseet är intressant. Carlshamns Flaggpunsch, som fortfarande finns att köpa på Systembolaget, satte Karlshamn på kartan vid förra sekelskiftet. Intressant och jag drar mig till minnes Povel Ramel som sjunger ”Varför är det ingen is till punschen?” i den satiriska ”Den gamla goda tiden”.
Jag tänker också på bröderna Tore och Torsten Jeppsson som i början av 1990-talet verkligen satte Karlshamn på kartan med sina reklamfilmer om Carlshamns Mejeris produkter och beskrivningen ”Gott, gotti-gott-gott”.

36 hål i Karlshamn

Mitt rum på Hotel Carlshamn har utsikt över hamninloppet och är varmt och ombonat. Vid incheckningen blev jag tipsad om att försöka äta ganska tidigt eftersom det skulle komma horder av ungdomar senare. Det lät som om Djingis Kahns mongoler skulle krascha restaurangen Carlshamn By The Sea. Det visade sig dock vara ett några ungdomslag i ishockey. Och maten var njutningsbar, speciellt varmrätten ryggbiff med sommargrönsaker, potatisterrin och bordelaisesås. Crème Brulé med rabarberkompott slank ned den också.
Golf blir det på den Gamla Banan på Karlshamns Golfklubb, Blekinges största golfanläggning med 36 hål. Banan är från 1965 och ligger mjukt inbäddad bland tall- och ädelskog. Jag spelar tillsammans med ett trevligt pensionärspar från Bosjöklosters Golfklubb, som har parkerat sin ”plåtis”, alltså en mindre husbil vid golfbanan. De har tagit några dagar för golf i Blekinge och ska vidare till Carlskrona efter vår rond. Vi tar oss runt, kan man säga, och njuter av konditionen på banan och utmaningarna i layouten.

Det sjätte och sjunde hålen fastnade jag mest för bland de första nio medan de tre avslutande hålen, 16, 17 och 18 också var riktigt bra. Inte minst ger det en extra dimension att höra bruset från den mäktiga och vackra Mörrumsån. Vilket plask! Visst var det en lax som hoppade!
Nya Banan från 2002 får jag spela nästa gång.
– Den nya banan är även den en mix mellan park- och skogsbana. De första nio hålen har vi även öppet som Pay & Play, berättar klubbchefen Niklas Lindborg.

Kurliv i Ronneby

I Ronneby Brunnspark, där man druckit brunn och låtit det järnhaltiga och hälsobringande vattnet läka kroppen i över 200 år, ligger det moderna Brunnsbadet men också Ronneby Brunn, som är en av sydöstra Sveriges största resortanläggningar sedan 1897. Eller, det är en sanning med modifikation, eftersom det ursprungliga hotellet brann ned 1959 och dagens hotell byggdes därefter.

Det är en charmig Resort med ett trevligt Spa och en erkänd bra restaurang. Jag trivs och njuter av en promenad i parken, som blev utsedd till Sveriges vackraste park 2005, och jag luktar misstänksamt på vattnet i pumpen vid den gamla källan.
Jag passar också på att flanera lite i staden och ta den branta backen upp till Heliga Kors kyrka. Inne i kyrkan finns en gammal dörr uppsatt med huggmärken från svärd. Dessa är från kung Erik XIV:s knektar som anföll staden den 4 september 1564. Detta som hämnd för att pappa Gustav Vasa inte ansåg sig ha fått tillräckligt stöd av Ronnebyborna under Dackeupproret drygt 20 år tidigare. Jag tänker på att flera tusen människor mördades, många inne i kyrkan bakom denna dörr, och händelsen kallas för Ronneby blodbad.
Det blodbadet har man inte läst så mycket om vare sig skolan eller någon annanstans.
Kvällens middag blir på ”Brunnen” med en smakfull varmrätt bestående av halstrad Uerfilé med bland annat brynt smör, kapris och krispig purjolök.

Banan med de vackra vyerna

Strax under en kilometer, i princip granne med Brunnsparken, ligger fina Ronneby Golfklubb. Här vid kanten av Ronnebyån finns en partiliknande bana i ett ganska kuperat landskap. Det är mycket lövträd och man ser det gamla odlingslandskapet med stenmurar. Det går fort att spela eftersom jag är väldigt tidigt ute och först ut och spelar ensam. Det är nog ett klokt beslut eftersom det är tävling nästan hela dagen efteråt.

Jag trivs på banan, det finns flera bra och omväxlande hål. Inte minst det fina tredje hålet, ett par 5-hål på 488 meter från gul där tee ligger högt. Och så gillade jag speciellt det nionde, 15.e och 18:e hålen. Avslutningshålet är delikat där inspelet kan behövas slås över vattnet i dammen om inte du fick till ett bra andraslag på detta par 5-hål.
– Eftersom terrängen är ganska kuperad brukar vi beskriva oss själva som banan med de vackra vyerna, berättar klubbchefen Emil Runsten.
Han har så rätt så!

Marinstaden Karlskrona

Jag åker ytterligare lite österut och hamnar på Carlskrona Golfklubb. Eftersom vädret är på sitt soligaste humör och jag känner mig stark bestämmer jag mig för att spela ytterligare en rond idag.
Kommer ut i en mycket trevlig boll tillsammans med Richard och Eva från Araslövs Golfklubb och så Irene från Österåkers Golfklubb. Vädret är makalöst och vi ger oss i kast med den vackra banan i naturreservatet Almö. Banan är från slutet av 1940-talet och är varsamt utlagd mellan hundraårige ekar och med en magisk vy över havet. Svensk skärgårdslinks kallar klubben banan, tja, varför inte?

Otvetydigt är i alla fall att banan är omgiven av Östersjön och du ser havet från nästan varje hål och till och med slår över havet på det 16:e hålet. Vi njuter av layouten och konditionen på banan och är överens om att den är riktigt rolig att spela. Och stundtals njuter vi även av spelet. Irene har en kraftfull sving och slår långt, och Richard och Eva spelar stabilt. Det är roligt att spela med dem och Richard slår verkligen ett slag (!) för Araslöv. Det får bli vid ett annat tillfälle.
Klubben har båtbrygga, ställplats för husvagn och husbil och här finns en stugby med fyra stugor och ett vandrarhem. En komplett anläggning, tänker jag när jag rattar bilen vidare mot staden Karlskrona och slutstation för min golfresa. Här bor jag på trevliga JA Hotel Karlskrona nästan mitt i centrum och nära Stortorget.
Karlskrona är en klassisk örlogsstad och har så varit sedan slutet av 1600-talet. Fortfarande finns marinen närvarande och här ligger också Blekinges största besöksmål, Marinmuseet, med över 200 000 besökare årligen.

Jag kikar på museet från utsidan och bestämmer mig att göra ett besök nästa gång jag är i Karlskrona. Hotellets restaurang visar sig hålla söndagsstängt men jag hittar ganska enkel pizzeria ute på stan. En Quattro Stagione sitter fint en söndagskväll.
Blekinge blev svenskt vid freden i Roskilde 1658 då Danmark fick lämna ifrån sig bland annat Blekinge till kung Karl X Gustav.
Annars hade det kunnat heta Danmarks Golfkust!  

Text: Johan Dahlqvist

Golfklubbar i Blekinge

I Blekinge finns åtta golfklubbar att välja mellan, som längst åtta kilometer från havet och det är aldrig mer än en timmes bilresa till någon av Blekinges banor från var du än är i länet.

Boa Golfklubb Olofström
Antal hål: 18.
www.boagk.se

Carlskrona Golfklubb
Antal hål:
18.
www.carlskronagk.com

Karlhamns Golfklubb
Antal hål:
36.
www.karlshamnsgk.com

Leråkra Golfklubb
Antal hål:
18.
www.lerakragolf.se

Nicklastorp Golf
Antal hål:
18.
www.nigk.se

Ronneby Golfklubb
Antal hål:
18.
www.ronnebygk.se

Sölvesborgs Golfklubb
Antal hål:
18 + 9 Pay & Play + puttinggreen, en så kallad Himalayabana.
www.solvesborgsgk.se

Trummenäs Golfklubb
Antal hål:
18 + 9 korthål Pay & Play.
www.trummenasgk.se

Boende

Ja Hotel Karlskrona
www.jahotel.se

Hotel Carlshamn
www.hotelcarlshamn.se

Ronneby Brunn
www.ronnebybrunn.se

Sölvesborgs Golfklubb
www.solvesborgsgk.se

Mer information

www.visitblekinge.se

www.blekingegolfforbund.se

Mer än golf

Hanö
Med båt från Nogersund når du den sägenomspunna ön Hanö, som lockar dig med Bönsäcken, Drakmärket och en fantastisk utsikt. Drakmärket är den plats vid Fyrhallarna där en drake lär ha slagit ned i berget en gång i tiden. Och Bönsäcken är en mycket speciell stenrevel på öns norra sida som består av miljontals ovala stenar som rör på sig.
www.visitblekinge.se/hano

Abumuseet i Svängsta
I Svängsta norr om Karlshamn grundades 1887 Halda fickursfabrik. Från 1939 tillverkade man även fiskeredskap. Recordrullarna var Aktiebolaget Urfabrikens första sportfiskeprodukter. Dessa började tillverkas 1940. Den revolutionerande Ambassadeur-rullen lanserades 1952 och genom åren har långt över 20 miljoner Ambassadeurer tillverkats.
www.visitblekinge.se/abu-museet-i-svangsta

Marinmuseum
Marinmuseum mitt i den historiska miljön på ön Stumholmen i Karlskrona är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia. Här finns utställningar, museifartyg och en riktig ubåt från Kalla kriget.
www.marinmuseum.se

Eriksberg
Eriksberg är ett naturområde utanför Åryd i Karlshamns kommun och består av drygt 1 340 hektar, varav 409 hektar vatten. Den inhägnade delen är cirka 900 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här finns kronvilt, dovvilt, vildsvin, visenter och mufflonfår.
www.eriksberg.nu

Kreativum
Kreativum är ett Science Center för nyfikna i alla åldrar, ett hus fyllt av upptäckarglädje och aha-upplevelser. Här finns 2 000 kvadratmeter upplevelser med cirka 170 ”prova-på” stationer. I huset finns fem olika upptäckartorg med olika tema.
www.kreativum.se

Laxens hus
Vid Kungsforsen i centrala Mörrum, ligger centrum för sportfisket i Mörrumsån – Laxens Hus. Här hittar du det mesta om och till fisket i Mörrumsån. Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.
www.sveaskog.se/morrum/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights