Nyheter

Är golf fortfarande en sport för eliten?

Med anor från 1400-talet när en variant av golf provades i Skottland, har sporten utvecklats till att idag vara en av världens mest utövade diton. Det spelas golf från hobbynivå upp till den yttersta eliten, där stor prestige och prissummor av den högre sorten är en del av branschen. Hur är det då med golf som sport? Är det fortfarande en sport som riktar sig mot eliten och därmed utesluter en stor del potentiella utövare? Vi tittar närmare på detta!

När man pratar om sporter där överklassen har spelat en stor roll i utvecklingen av sporten, samt där sporten i fråga anses vara av det lite “finare” slaget, är det inte ovanligt att golf är först på listan.

Anledningarna är flera och det är inte helt utan grund. Man pratar ofta om exklusiva golfklubbar som länge har existerat, samt existerar än idag. För inträde i dessa krävs antingen att man betalar dyra medlemsavgifter eller har en titel av hög status.

Golfsporten skiljer sig mycket från andra stora sporter. Även om intresset kan vara lika stort för sporten tar det sig inte uttryck i samma fanatiska form som till exempel för fotboll, ishockey, basket och amerikansk fotboll.

Å andra sidan ser man ett ökande intresse för golf i form av ett större medialt intresse, fans allt lägre ner i åldrarna samt genom utbudet av betting på stora tävlingar inom golfen.

Medan andra anser att det är golf i sig som är elitistiskt menar andra på att det bara är människor som utövar golf som är elitistiska. Vi ska titta närmare på golfens historia, hur golfen i Sverige har utvecklats samt vad det kostar att spela golf.

Golfens historia fram till idag

I regel ses golf som en uppfinning från Skottland, där en variant av sporten fanns redan i början av 1400-talet. Åtminstone tror man det eftersom det fanns lagar som förbjöd spelet “gowf”. Andra hävdar att det är i Nederländerna på 1600-talet som golf tog sin början.

Vad vi däremot vet är att världens första golfklubb grundades 1744. Det är “The Honourable Company of Edinburgh Golfers” som kan stoltsera med att vara först, en golfklubb som är aktiv än idag.

Den moderna golfen utvecklades under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Fler och fler banor växte fram, tillsammans med en modernisering av redskapen, inte minst klubborna, som pågår än idag.

Stora golftävlingar och intresset för sporten

Årligen arrangeras flera stora tävlingar inom golf som följs med extra intresse. Inte minst i Sverige har intresset successivt ökat till följd av svenska framgångar. Annika Sörenstam, Jesper Parnevik, Henrik Stenson och på senare tid Ludvig Åberg har i allra högsta grad bidragit till sportens utveckling i landet.

Den av många ansedd som den största golfturneringen i världen är The British Open som är årligen återkommande. Därtill finns The Masters, US Open, PGA Championship och Ryder Cup som andra tävlingar där prestigen är högre än i vanliga fall.

Intresset för sporten märks som nämnt av att det finns mer publik vid tävlingarna, ett större medialt intresse och önskemål från tittare att få mer material från tävlingarna. I Sverige så ser svenska framgångar automatiskt till att öka intresset.

  • The British Open
  • The Masters
  • US Open
  • PGA Championship
  • Ryder Cup

Även om det är en lång väg att gå från hobbyspelare till att få stå på greenen i världens största tävlingar finns det andra vägar att gå för att ta del av spänningen. Genom att utforska utbudet av betting hos rekommenderade spelbolag kan du addera ett extra lager av spänning till varje sving och putt. Spela med BankID och svensk licens för bästa upplevelse.

Golfklubbar

Det råder inga brister på golfklubbar oavsett om du befinner dig i Sverige eller ute i resten av världen. Vi nämnde den första golfklubben i världen, The Honourable Company of Edinburgh Golfers, som grundades 1744. 1829 grundades den första golfklubben utanför Storbritannien och 1873 slog den första nordamerikanska golfklubben upp portarna.

Olika golfklubbar bidrar i olika hög grad till ryktet om att golf är en elitistisk sport. Medan många golfklubbar saknar någon form av inträdeskrav, förutom att man betalar medlemsavgift, kräver andra mer än så. Det kan vara tal om väldigt exklusiva sällskap med krav på social status, rikedomar och med väldigt långa väntetider innan inträde.

En golfklubb av den mindre elitistiska sorten är en plats, ofta med nio eller 18 hål, dit såväl proffs som hobbyspelare kan ta sig för att spela golf. Man betalar en medlemsavgift eller en engångsavgift för att få spela. Därtill finns utslagsbanor och andra varianter på ämnet.

Golf i Sverige

I Sverige har golfen genom åren fått ett större och större fäste. Medan det i världen finns drygt 40 000 golfbanor är cirka 450 av dessa i Sverige. Antalet golfspelare är cirka 500 000, varav det finns stora skillnader i hur aktiva spelarna är.

Sverige och dess golfklubbar har varit värd för flera större golftävlingar genom åren. Falsterbo GK, Barsebäck G&CC och Visby GK anses vara några av landets bättre golfklubbar och golfbanor.

När vi tittar igenom listan över Sveriges bästa golfare genom tiderna finns det flera namn som är med och konkurrerar om utmärkelsen.

På damsidan finns det troligtvis ingen som överträffar Annika Sörenstam som hade en karriär med framgångar som sträckte sig över 30 år. Under karriären vann hon 86 tävlingar varav åtta Majors.

Henrik Stenson och Jesper Parnevik är två golfare som i perioder har varit Sveriges bästa golfare på herrsidan. 2016 vann Henrik Stenson British Open och skrev in sig i historieböckerna för all framtid.


Det senaste stjärnskottet inom svensk golf är Ludvig Åberg som kom tvåa i US Masters 2024 och som spås en lysande framtid inom sporten.

Så mycket kostar det att spela golf

Vad får man räkna med för kostnader om man vill satsa på golfen eller åtminstone göra det till en stor del av sin vardag? Om vi börjar med medlemskap på golfklubbar runt om i Sverige får man i alla fall vara beredd att betala ett par tusenlappar per säsong. Mellan 4000 och 10 000 kr beroende på vilken golfklubb det gäller.

Därtill kostar såklart materialet, som man gör bäst i att köpa själv innan hyreskostnaderna springer iväg alltför mycket. En startuppsättning för golf kostar upp mot 5 000 kr, och då pratar vi inte om det bästa som marknaden har att erbjuda.

Är golfen elitistisk?

Samtidigt som golfen definitivt har blivit mer inbjudande på senare år finns det fortfarande spår av en tid då sporten ansågs vara för en viss typ av människor. Lyckligtvis har många barriärer brutits genom åren som gör att vi kommer längre bort från det.

Det finns andra sporter, till exempel ishockey och tennis, där kostnaderna för att utöva sporten kan uppgå till samma belopp. Golfen tar hela tiden ytterligare steg mot att likställas mot nämnda sporter och mot att anses vara en sport för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights