NyheterUtrustning

Bättre prestation med rätt solglasögon – Glasfärgen som passar bäst för dina utomhusaktiviteter

Sommaren är full av sportaktiviteter utomhus och för att maximera prestationen är utrustningen en viktig faktor. Att ha rätt typ av solglasögon kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av aktiviteten och höja upplevelsen. Därför har Synoptik tagit fram guiden som hjälper dig att välja rätt solglasögon till sommarens aktiviteter.

Grundläggande för alla typer av sport- och aktivitetsglasögon är att skydda ögonen och avhjälpa bländning vid starkt solljus. Men det är också viktigt att få bra kontrast så man ser omgivningen på bästa sätt. Dessutom bör solglasögonen vara välvda så att så lite solljus som möjligt stör. Den välvda formen gör också att solglasögonen sitter bättre och att man inte störs av vinden lika mycket. En lätt båge av plast eller gummi är bra för att minska vikten, ger god komfort och säkrar att bågen sitter på plats även när du svettas.

Att däremot välja färg på glasen kan vara en djungel. Det finns en uppsjö olika färger och här är det viktigare att välja rätt färg än den färg man tycker är snyggast. Rätt färg på glasen höjer nämligen upplevelsen och din prestation.

Glasguide för olika sportaktiviteter

Padel, tennis, golf och andra bollsporter

För de flesta bollsporter utomhus, såsom padel, tennis, golf eller beachvolleyboll är grå och bruna glas bra. Även rosa glas kan rekommenderas för att få fram extra bra kontraster. Samtliga dessa färger ger hög kontrast och en färgåtergivning som gör att man enklare kan fokusera på bollen och linjerna på banan.

Segling, SUP, vattenskidor och andra vattenrelaterade aktiviteter

Vatten reflekterar solljuset och ger starka reflexer, här krävs det glas som klarar mycket ljus från olika håll. Spegelglas eller ett mörkare grått glas gör sig perfekt för vattenaktiviteter så som segling, vattenskidor, SUP eller en tur med kajaken. Välj gärna polariserande glas för att ta bort solreflexer och bländningar på vågorna och även välvda bågar för att minska ljusinsläpp och skydda från vinden.

Löpning, cykling och andra naturnära aktiviteter

För aktiviteter i skog och natur så som löpning, cykling eller vandring är gröna och grå glas att föredra eftersom de ger den bästa färgåtergivningen för naturens gröna spektra och hjälper till att uppfatta skuggor och förändringar i naturen, något som kan vara avgörande för att slippa skador och överraskningar.

Mer att tänka på

Är det molnigt, lite mörkt eller dimma kan gult glas till solglasögonen vara att rekommendera, med ett gult glas ökar kontrasterna–men vid starkt solljus kan dock ljuset upplevas starkare. Blått glas bör man undvika vid starkt solljus, de släpper in mycket blått ljus som kan skada gula fläcken.

Välj alltid solglasögon som är CE-märkta, då kan du vara säker på att de skyddar dina ögon mot skadliga UV-strålar. Med ett färgat glas ökar pupillens storlek och därmed ljusinsläppet, vilket gör att ett glas som blockerar UV-ljus blir extra viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights