Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
De brittiska öarnas fem bästa golfkuster - Golfbladet
Golfbanor i EnglandGolfbanor på IrlandNyheterSkottland

De brittiska öarnas fem bästa golfkuster

Det är verkligen något speciellt med att spela golf vid havet. På de brittiska öarna finns det hundratals fantastiska golfbanor längs de olika kusterna. Alla de typiska ingredienserna man vill ha som golfare finns här i överflöd – vacker havsutsikt, brusande vågor, böljande fairways, hårda och snabba greener, potbunkrar, ständigt närvarande havsbrisar och de syrliga dofterna av tång i den salta luften. Och efter golfrundorna finns det en uppsjö av spännande saker att göra och platser att besöka. Här är de fem bästa kustregionerna för golf och andra äventyr på de brittiska öarna!

England – Cornwall´s Atlantic Coast

Den vackra kusten, särskilt den drygt sju mil långa sträckan mellan de pittoreska hamnstäderna St Ives och Padstow, erbjuder förstklassiga golfbanor i en unik miljö. Den bästa banan i hela grevskapet är St. Enodoc Golf Club som ligger på den norra delen av Cornwall vid River Camel. På andra sidan floden ligger staden Padstow, känd för sina skaldjursrestauranger där Rick Steins är den bästa.

St. Enodoc Church Course ligger vackert vid River Camel. Foto: Getty Images.

St. Enodoc Church Course är rankad bland världens 100 bästa banor och är nog en av de kortaste banorna på den rankingen. Trots att St. Enodoc på intet sätt är en lång bana, kräver dess skickliga och smarta design att du tar fram ditt absolut bästa spel. Det finns många fantastiska hål vid denna häftiga linksbana, men det ett av dem som sticker ut lite extra. Det sjätte hålet med sin enorma fairwaybunker som passade nog heter ”Himalaya” är spektakulärt. Bunkern reser sig nästan 25 meter över fairway och ligger cirka 100 meter från greenen.

Det sjätte hålet på St Enodoc med ”Himalaya”-bunkern. Foto: Getty Images

Bara några kilometer bort ligger Trevose Golf & Country Club och dess klassiska mästerskapsbana som är anlagd av den legendariske designern Harry Colt 1925. Colts filosofi var att bra slag ska belönas och dåliga slag bestraffas. Och det gäller verkligen på Trevose Golf & Country Club.

Fairways är breda men kantas av djupa bunkrar där många hål spelas längs Atlanten och Constantine Bay. Ett av signaturhålen är det femte hålet som är en tuff och lång par 4 med greenen alldeles vid kusten med utsikt uppför den klippiga och vackra kustlinjen i norr.

Det femte hålet på Trevose Golf & Country Club är riktigt spektakulärt. Foto: Getty Images

En bit söderut ligger Perranporth Golf Club som öppnade 1927 och är en äkta linksbana designad av den femfaldige British Open-mästaren James Braid. Trots att banan har rätt många blinda slag anses den vara en av Braids bästa skapelser, kanske den bästa. West Cornwall Golf Club (från 1889 och därmed grevskapets äldsta golfklubb) ligger vid den södra kusten av St Ives Bay. Den charmiga banan börjar med en klurig par-3 med St Uny-kyrkan med sin kyrkogård bakom greenen.

Den mysiga kuststaden St Ives. Foto: Paul Marshall.

Vid sidan av golfen: Vandra på kullerstensgator i den mysiga staden St Ives med sin trevliga hamn, smala brokiga gränder, surfbutiker, butiker och brasserier. Besök även Tate-galleriet som bredvid stranden. I Padstow kan du promenera ner till kajen och njuta av prisbelönta lokala bakelser från Chough Bakery. Du kan även besöka gamla tenngruvor, milstolpen i Land’s End och att gå den natursköna South-West Coast Path.

Nordirland – Causeway Coast

När du åker på den vackra Causeway Coast-vägen och närmar dig staden Portrush så dyker den upp efter en skarp kurva: Royal Portrush Golf Club med sina magiska banor Duncluce Links och Valley Links som ringlar sig fram mellan de enorma sanddynerna vid kusten.

Dunluce-banan på Royal Portrush anses vara en av världens bästa banor. Foto: Getty Images

Dunluce-banan grundades redan 1888 och anses vara en av de brittiska öarna absolut bästa och tuffaste banor. Den var värd för The Open 1951 när den excentriske engelsmannen Max Faulkner lyfte The Claret Jug och var det återigen 2019 när irländaren Shane Lowry vann. Det finns gott om fantastiska hål på Royal Portrush, men ett av de bästa, och tuffaste, är det 16:e hålet – Calamity Corner. Hålet är 200 meter från herrtee och nästan 160 meter från damtee och är du kort eller till höger är du rökt. Här säger man att ett par är lika sällsynt som en ovänlig irländare.

Inte långt från Portrush ligger Portstewart Golf Club med sina tre banor. Strand Course är den kändaste och har, enligt många, det bästa öppningshålet på hela Irland. ”Tubber Patrick” spelas från en upphöjd tee med en fantastisk utsikt över havet till höger och fairway som slingrar sig fram. Hålet svänger sedan av till höger till greenen som ligger inbäddad bland sanddyner och buskage. Det är en minnesvärd start på en fantastiskt fin linksbana. Vid 10:ans tee finns det en liten bar där man kan ta sig en Bushmills-whisky innan man ger sig ut på de sista nio.

Castlerock Golf Club ligger läckert vid floden Bann. Foto: Getty Images

Lite längre västerut längs Causeway Coast ligger Castlerock Golf Clubs läckra Mussenden Links. Denna historiska linksbana är från 1901 och ligger bland höga sanddyner vid sidan av den pittoreska floden Banns mynning. Det vimlar av bra golfhål på Mussenden Links och här har många irländska mästerskap spelats under åren.

Giant´s Causeway är en populär attraktion med sina sexkantiga pelare. Foto: Paul Marshall.

Vid sidan av golfen: Causeway Coasts största attraktion är UNESCO:s världsarvslistade Giant’s Causeway, som består av tusentals sexkantiga pelare och som ser ut som en jättelik vaxkaka. Andra intressanta attraktioner i området är den egendomliga repbron Carrick-a-Rede som sträcker sig över en gapande klyfta mellan fastlandet och en liten ö som används av fiskare. Game of Thrones-fantaster måste besöka runierna av 1500-tals slottet Dunluce Castle som ligger spektakulärt vid en brant klippa norr om Belfast. Gillar man ”livets vatten” är ett ett besök vid Old Bushmills – födelseplatsen för irländsk whisky och det äldsta licensierade whiskydestilleriet i världen, ett absolut måste.

Skottland – Angus Coast

När du svänger av A90 norr om Aberdeen och fortsätter på den långa uppfarten till Trump International Golf Links, då vet du att du snart kommer att spela golf på en bana av absoluta världsklass. Redan på öppningshålet kastas du in i ett imponerande landskap av världens största sanddyner som följer dig hela vägen under rundan. När du lämnar den 13:e green och passerar genom en liten lucka i sanddynerna för att sedan dyka upp på den upphöjda teen på det 14:e hålet med utsikt över en fairway som ringlar sig fram längs med Nordsjön, stanna till och njut, för du befinner på en av de vackraste platserna i hela golfvärlden.

Det vimlar av bra golfhål och vackra vyer på Trump International Links. Foto: Brian Morgan

Längre söderut ligger Montrose Links där golf har spelats i över 450 år, vilket gör det till en av de tidigaste och viktigaste platserna i golfhistorien. Under århundradena har inte så mycket förändrats på denna historiska mark med dess karga kustlandskap och gula ärttörnebuskar. Montrose Links Medal Course har alla de klassiska ingredienserna som en traditionell skotsk linksbana ska ha.

Några mil söderut längs kusten ligger en av världens mest kända linksbanor: Carnoustie Golf Links. The Championship Course anlades 1840 av Allan Robertson. Några decennier senaregjorde Old Tom Morris och James Braid flera förändringar och banan utökades även då till 18 hål. Det här är en av de tuffaste utmaningarna man kan få inom golf. Och dessutom har Championship Course sina svåraste hål på slutet. Avslutningshålet är ett monster. Fråga bara Jean Van de Velde som kunde ha gjort en dubbelbogey här i The Open 1999 för att vinna. Det blev i en trippelbogey. Barry Burn slingrar sig som en orm hela vägen från tee till green. På vänster är det Out-of-Bounds och på höger sida flera djupa bunkrar …

Carnousties avslutningshål har skördat många offer genom åren. Foto: Getty Images.

En relativt okänd pärla vid kusten är Panmure Golf Club som grundades 1845. Denna charmiga bana är en blandning av links- och hed med hål som ramas in av ärttörnebuskar, ljung och tallskog. Greenerna är små, hålen är smala, vilket gör det till den idealiska platsen att vara värd för World Hickory Open varje år. Efter din runda kan du njuta av en öl i klubbhuset som osar av golfhistoria.

”Arbroath Smokies” är ett måste när man är i Skottland. Foto: Paul Marshall.

Vid sidan av golfen: Regionen vimlar av slott och whiskydestillerier som är värda att besöka. Du kan även utforska kuststäder som Arbroath, som är hem för en av Skottlands mest kända delikatesser – ”Arbroath Smokie”.  Det är kolja som man har saltat och sedan hängt upp och rökt över en lövvedseld i en timme. Rökigt och gott!

Wales – North-West Coast

Det vimlar av häftiga golfbanor i Wales. En av dem är Royal St. David’s Golf Club (grundad 1894) som är belägen i ett vackert kustläge i utkanten av Harlech i Snowdonia National Park och anses vara en av de bästa linksbanorna i hela landet. Förutom att njuta av golfen har du även fantastiska vyer över 1200-talets Harlech Castle. Frågan är om det finns ett mer historiskt och romantiskt landmärke på en golfbana. Samla ihop så många poäng du kan på de första 13 hålen, för de sista fem hålen som spelas bland sanddynorna är riktigt tuffa.

Royal St David’s Golf Club med Harlech Castle i bakgrunden. Foto: Getty Images.

En kvarts bilresa norrut runt och genom den populära hamnstaden Porthmadog, ligger Porthmadog Golf Club. Banan grundades 1905 och designades av James Braid och är spännande blandning av hed- och parkmiljö på de första nio hålen förs att sedan gå över och bli en linksbana på de sista nio. Glöm inte ta en kort paus för att beundra den fantastiska utsikten över Sampson’s Bay från den förhöjda teen på det vackra och kluriga 12:e hålet.

På vägen västerut från Porthmadog och belägen på den södra kusten av den spektakulära Cardigan Bay, ligger Pwllheli Golf Club. Om du tycker att namnet på golfklubben är lite knepigt är det inget mot det walesiska namnet: Clwb Golff Pwllheli. Ursprungligen designad som en 9-hålsbana av Tom Morris 1900, men utökades senare till 18 hål av James Braid 1909. Även denna bana har hål i hed- och parkmiljö blandat med linkshål, det bästa av två världar således.

Nefyn & District Golf Club – en häftig golfupplevelse. Foto: Getty Images.

Längre norrut på Llyn-halvön ligger Nefyn & District Golf Clubs dramatiska golfbana där varje hål har spektakulär utsikt över Irländska havet. Anläggningen har 27 hål och längst ut på halvön ligger ”The Old Course” vars nio hål är bland det häftigaste som går att spela.

Ffestiniog Railway är en av världens äldsta järnvägar. Foto: Andrew Marshall.

Vid sidan av golfen: En av de bästa aktiviteterna att göra i området om du är hyfsat vältränad är att gå till toppen av Mount Snowdon, det högsta berget i Wales som är 1 085 meter högt. Det finns sex olika vägar upp till toppen. Istället för att vandra nerför berget kan du ta Snowdon Mountain Railway ner igen. En annan charmig attraktion är Ffestiniog Railway, en av världens äldsta järnvägar som är lite drygt två mil lång och går genom ett vackert skogs- och bergslandskap från Porthmadog till gruvstaden Blaenau Ffestiniog,

Irland – South- West Coast

När man pratar om världens bästa golfresor, är Irlands sydvästra kust ofta med i diskussionerna. I County Clare ligger Lahinch Golf Club som är en underbart udda blandning av sanddyner, rejält ondulerade greener och ett antal blinda slag, som illustreras bäst av det 5:e hålet, ett litet korthål som kallas ”The Dell”. Den breda men inte så djupa greenen är gömd bakom två stora kullar. Detta blinda par-3 är både märkligt och otroligt charmigt på samma gång.

Lahinch Golf Clubs 11:e hål vid Liscannor Point. Foto: Paul Marshall.

Följer du kusten söderut från Lahinch kommer du efter fem mil till Trump Doonbeg. Trots att den bara har lite drygt 20 år på nacken ser denna Greg Norman-skapelse ut att ha legat här i över hundra år. Banan inleds med en läcker par-5 med havet till vänster och stora sanddyner som blir ännu större ju närmare greenen du kommer. 16 av 18 hål på Trump Doonbeg har fantastiska vyer över Atlanten.

Längre söderut i County Kerry finns Ballybunions båda linksbanor – Old Course som har varit praktiskt taget oförändrad sedan 1893 och den läckra Cashen Course designad av Robert Trent Jones Sr. ”Ballybunion är en bana där många golfarkitekter borde bo och spela innan de bygger nya banor”, har linksälskaren Tom Watson sagt.

Ytterligare några mil söderut längs Atlantkusten ligger Tralee Golf Club som är Arnold Palmers första design i Europa. Palmers bana öppnade 1984, men golfklubben är från 1896. Palmer blev djupt imponerad av marken han fick arbeta med när han kom till Tralee i början på 1980-talet. Och resultatet blev en fantastisk linksbana med vacker utsikt över  Dinglehalvön – Irlands västligaste punkt.

Waterville anses vara en av världens 20 bästa linksbanor. Foto: Getty Images.

Waterville Golf Links ligger ute på Ring of Kerry med spektakulära vyer över havet. ”Allt med Waterville är verkligen spektakulärt”, sa golfarkitekten Tom Fazio, som i slutet på 1980-talet fick i uppdrag att uppdatera Eddie Hacketts mästerverk. Och resultatet blev minst sagt lyckat: Waterville numera rankas alltid som en av världens 20 bästa linksbanor.

Cliffs of Moher är en av Irlands mest populära attraktioner.

Vid sidan av golfen: En av Irlands mest populära attraktioner är Cliffs of Moher som består av klippor som stupar ner i Atlanten. Klipporna reser sig 200 meter över havet och sträcker sig åtta kilometer längs kusten till Aran Islands. Längre söderut i County Kerry kan du utforska staden Dingle för att njuta av en pint Guinness och lyssna på traditionell irländsk musik i någon av stadens färgglada pubar.

Text: Andrew Marshall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights