NyheterTävlingar

En efterlängtad seger för Schauffele

Det blev en dramatisk avslutning av PGA Championship på Valhalla Golf Club i Kentucky. På sluthålen var det en trio spelare som gjorde upp om segern i årets andra major. I ledningen fanns en spelare som slutat topp-10 i majors hela 12 gånger utan att lyckas vinna. Men den här gången höll Xander Schauffele för trycket och tog hem sin första majortitel i karriären.

Han inledde med en 62-runda och tog ledningen direkt. Han ledde tävlingen även efter fredagen aoch lördagens rundor och även om Bryson DeChambeau och norrmannen Viktor Hovland närmade sig under avslutningsrundan var Xander Schauffele i ledning när det var ett hål kvar. Då hördes ett jubel kring den 18:e greenen. Bryson DeChambeau hade sänkt sin birdieputt, gått till 20 under par, och var därmed ikapp.

Detta innebar att 30-åringen behövde en birdie på det sista hålet för att vinna och för att övervinna sina egna tvivel och demoner. Efter en drive som stannade nära fairwaybunkern på vänstersidan, slog han sitt andra slag till vänster om greenen, chippade sedan upp till två meter från hål och stod sedan över sin viktigaste putt i karriären.

– Jag sa åt mig själv att vara i nuet. Att vara närvarande till hundra procent, sa Schauffele efteråt.

– Den lutade lite från vänster till höger. Lyckligtvis var det en uppförsputt så jag kunde slå den bestämt. Jag minns inte riktigt när den gick i, men jag hörde publiken vråla, och sträckte sedan upp armarna i en enorm lättnad.

Han kramade om sin mångårige vän och caddie, Austin Kaiser, och tog emot publikens jubel.

Det här var femte gången i år som Schauffele gick i ledarbollen den sista speldagen. Han har misslyckats att vinna de fyra tidigare gångerna. Så sent som veckan före årets PGA Championship gick han i sista bollen men fick se sig besegrad av Rory McIlroy.

Nu höll han hela vägen.

Även om det inte har blivit så många segrar för 30-åringen de senaste åren är han nu tvåa på världrankingen. Han har klarat 47 cuter i rad, flest av alla på PGA-touren och det var hans nionde topp-10 placering för säsongen. Men den första segern sedan Scottish Open 2022. Och det väldigt många som unnade Schauffele den här triumfen.

– Jag hoppas och tror att Xander vinner. Det är en snäll och bra kille, sa Alex Norén innan han själv gick ut och sköt en 65-runda på söndagen och blev bäste svensk med en mycket fin 12:e plats.

– Det var häftigt att se, jag är så glad för hans skull, sa Collin Morikawa som spelade i ledarboll med Schauffele med som hade en tung avslutningsdag och slutade delad 4:a.

– Han är en av världens bästa spelare. Han visste precis på det sista hålet vad han behövde göra för att vinna. Och så gjorde han det.

Även Schauffeles caddie, Austin Kaiser, visste att en stor seger för eller senare skulle komma för hans spelare.

– Han har uthålligheten och drivet. Och kanske det viktigaste: Han ger aldrig upp.

Segern i PGA Championship gör att Schauffele nu är klar för OS i Paris i sommar. Där ska han försöka försvara guldet från OS i Tokyo 2020.

Klicka här för att komma till slutresultatet från PGA Championship

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights