Äta & Bo

Zeina Mourtadas golflunch – One-pot-taco-pasta med Quorn

Vad gör du när hungern smyger sig på och du ska träffa golfkompisarna om bara en timme? Snabblunch som ger energi, men inte lägger sig som en sten i magen inför rundan, är något som är bra. Här lär vi ut ett perfekt mattips för golfare eller för barnfamiljen som vill äta snabbare än Lucky Luke skjuter sin egen skugga.

Uppskattad kock

Zeina Mourtada är en av Sveriges mest folkkära och uppskattade matlagare. Med nyfikenhet och smaksäkerhet skapar hon recept med inspiration från världens alla hörn. I bloggen och på Instagramkontot Zeinas Kitchen inspirerar hon hundratusentals följare med smarta och enkla rätter som gärna
utforskar nya smaker.
– Jag har undervisat i matlagning och gett ut flera kokböcker, bland annat Zeinas Green
kitchen.

Zeina syns ofta som TV-kock och 2015 vann hon Matbloggspriset i kategorin ”folkets val”, 2018
vann hon Allt om Mats stora matpris.


Louise Edlund Winblad driver det populära Instagramkontot @hejhejvardag med träffsäkra humoristiska illustrationer
av familjeliv. Hon bloggar på Motherhood och har en pod som heter Soffhäng med Hejhejvardag. I
vardagen ska maten funka för en småbarnsfamilj med två vuxna och tre barn. Dagarna är fyllda med
aktiviteter, jobb och tider att passa.

Louise tänker på klimatet när hon väljer mat. Hon skulle vilja göra mer men tycker att det är krångligt,
hur vet man vad som är rätt och bäst för miljön när man väl står där i butiken? För Louise är tricket till
förändring små steg, att välja Quorn istället för kött är för Louise ett enkelt sätt att minska sin
klimatpåverkan.


One-pot-taco-pasta med Quorn Färs


Perfekt vardagsrätt för den stressade barnfamiljen eller för golfaren som inte vill lägga massor av tid och kraft i köket. Smaker som älskas av såväl barn som vuxna och allt tillagas i en och samma gryta – smidigt och minimalt med disk.

Servera tacopastan precis som den är eller med dina favorittacotillbehör. Hörde jag guacamole på bondbönor med mycket koriander?

Receptet är framtaget av Zeina Mourtada till Louise Edlund Winbladh @hejhejvardag, som vill äta mer
vegetariskt för planeten och som även ska få maten att funka för en familj med två vuxna och tre både
bestämda och ombytliga barn.

Den här rätten har ett klimatavtryck på 0,6 kg CO2e/portion.

4 portioner
300 g Quorn Färs
300 g pasta farfalle
1 gul lök
1 påse tacokrydda eller 4 msk egenmixad*
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
150 g riven ost
Cirka 6 dl vatten
Olja till stekning
Salt & peppar
Sallad
Persilja eller koriander

  1. Hacka löken i tärningar och stek i olja. Vänd i färsen och bryn under omrörning. Tillsätt
    tacokrydda, stek lite till och vänd sedan i krossad tomat, tomatpuré och vatten. Krydda med salt
    och peppar.
  2. Låt såsen putta under lock i cirka 5 min. Häll i pastan och sänk värmen, låt sjuda långsamt under
    lock tills pastan mjuknar. Om det känns torrt i grytan efter en stund kan du späda med lite mer
    vatten.
  3. När pastan har mjuknat vänder du ner den rivna osten.
  4. Toppa med finhackad koriander eller persilja och servera med sallad.
    *Vill du göra din egen tacokrydda? Då blandar du 1/4 dl vitlökspulver, 1/4 dl lökpulver, 0,5 dl torkad
    oregano, 0,5 dl spiskummin, 0,5 dl paprikapulver, 0,5 dl örtsalt, 1 msk svartpeppar, 1-2 msk
    cayennepeppar och 2 msk korianderpulver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights