AnnonssamarbeteÄta & BoNyheter

Stjärnkocken får golfare att längta till nian

Solsken, härligt sällskap och golf! Kan det bli bättre? Svaret är ja, det kan det. Golfklubbarna satsar mycket på maten och lockar många att äta en bit efter avslutade 18 hål. Nu finns det även en läcker meny i kiosken på nian. Den torra bullen och beska kaffet i plastmugg är ett minne blott. I stället väntar en designad lyxkorv, som tillsammans med en kall öl får smaklökarna att jubla.

Det är lätt att längta till nian!

– Ja, det är lätt att längta till nian, säger stjärnkocken David Lundqvist, som fått uppdraget att komponera en lyxig variant av ”korv med bröd”.
Lanseringen av 2,0-korven är en satsning som görs av Mariestads på en rad golfklubbar runt om i landet. Man vill göra den korta pausen vid nionde hålet till en upplevelse med ett friskare öl och godare snacks och mellanmål.

Golfbana Spendrups pressbild
Njut och andas

Mariestads GK och Österåkers GK är först med att lansera rätten, som blir ett stående inslag på menyn, och kommer fortsättningsvis att serveras på ett flertal golfklubbar i Sverige.


Passar perfekt med en kall öl
Kockkungen David Lundqvist med matprinsen Carl Philip

Här berättar Årets Kock-vinnaren David Lundqvist mer om nylanseringen för Golfbladet.se:

Uppvuxen i Henån bland saltstänk på Orust blir det naturligare att tänka mer på fisk och skaldjur. Men nu har du gjort en korv?
– Ja, meningen var att göra någonting i bröd, som kan ätas hyfsat snabbt efter nio hål på golfbanan. Först och främst ville jag inte göra en vanlig korv utan något lite lyxigare. Klassiska smaker men tillagat på ett annorlunda sätt. Jag valde en annan råvara och plockade isär den.

Mariestads-korv

Korven är en köttbit?

–Det blev fläsksida, som har tillräckligt mycket fett för att bära smaken. Långbakad, pressad och skuren i bitar med goda örter blev det en riktig höjdare, som sedan grillas över öppen eld. Rätten äts som en varmkorv med bröd.

Hur mycket betyder drycken för smakerna?
– Drycken betyder jättemycket. Jag har designat maten för att passa ihop med en kall lager. Mariestad är perfekt, en lättdrucken öl med bra karaktär och inte med för hög bäska. Det får inte bli för tungt. Därför har jag lagt rätt mycket syra i som balanserar upp fettet från fläsksidan och majonäsen, så det bryter av mot ölen. Det blev väldigt bra! Korvens tillbehör förhöjer njutningen med svensk västeråsgurka, som vi syrat själva, rökt majonäs, syrad, krispig spetskål och så friterad charlottenlök ovanpå det. Det är sältan, syran och sötman i rätten som går i bra balans med drycken.

Mariestads öl

Det verkar vara en konst att komponera. Kan golfklubbarna göra korven själva?
–Vi hoppas att klubbarna vill ha den på menyn. Kombinationen med ölen gör att det blev riktigt bra.

Kammade hem Årets Kock

David är född 1985 i Långelanda på Orust. År 2018 blev han utnämnd till Årets Kock – Svensk mästare i professionell matlagning.
Prins Carl Philip gratulerade till titeln och efter segern har allt gått i raketfart.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Man kan säga att mitt liv och min karriär går att dela upp i före och efter Årets Kock-finalen. Man går från kock till att bli ett varumärke och en entreprenör.
Han har erfarenhet från restauranger som Grand Hotel Saltsjöbaden, Gute Köttrestaurang & Grillbistro, Operakällaren och Restaurang Jonas i Stockholm samt Hos Pelle, Fiskekrogen och  Restaurang Fond i Göteborg. 

David Lundqvist Årets Kock
Cirkeln är sluten

Redan som ung bestämde sig David Lundqvist för att kockyrket var hans framtid, och sen dess har han jobbat fokuserat för att nå så långt han bara kan. Inställningen är att hela tiden utvecklas och att laga riktigt god mat. I dag är han tillbaka till platsen där allt började.
– Jag driver Slussens Pensionat som är Sveriges häftigaste musikrestaurang, säger David, som bara var 13 år när han första gången fick jobb i köket. I dag är han delägare i krogen på Orust.

Vad ser du fram emot härnäst?

– Min sambo Kajsa och jag ska bli föräldrar igen. Vår son Elliot, som snart är två år, får ett syskon i november. Det ska bli roligt!

Vad tycker lille Elliot om din senaste komposition?

Elliot har inte hunnit smaka golfkorven 2,0 än, men han gillar det mesta jag gör. Han är en matglad liten kille!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights