Golf i Europas vackraste huvudstad
Jag har genom åren rest relativt mycket runtom i världen och sett många fantastiska länder och städer. Men det finns en stad som sticker ut med sin charm, skönhet, historia och vänlighet. När jag fick en inbjudan att följa med till en resa till Prag för att återigen få uppleva min favoritstad och även på prova på några av stadens golfbanor, ja då var lyckan total.
Det känns bra att den första resan efter pandemin går till Prag och efter att ha tagit mina sprutor och skaffat vaccinpass och fyllt i de resedokument som krävs sitter jag på planet ner till Václav Havel Airport. När vi landat i Prag möts jag av en dansk kollega som just anlänt från Köpenhamn. Han sätter genast fart att prata danska med mig. Jag förstår inte mycket, men jag anar att han är lika taggad som jag inför de kommande dagarna. Jag undrar dock hur jag få honom att gå över till engelska så att jag faktiskt kan förstå vad han säger och räddas av att en finsk golfjournalist dyker upp. Därmed fortsätter vi vår konversation på engelska och jag kan andas ut. Vi hoppar in en buss som far iväg mot hotellet The Mozart Prague.
Efter en snabb incheckning bär det iväg för middag med mina nya vänner. Vi vandrar iväg till Old Town Square och får i oss en fantastisk Schnitzel på Restuarace Mincovna som är en mysig och rustik restaurang i den centrala delen Prag. Det blir även några lokala pilsner innan vi känner oss nöjda med kolhydratsnivån och släntrar tillbaka till hotellet.
Vi kan inte bo bättre. The Mozart Prague ligger precis vid floden Moldau och den vackra Karlsbron. Som namnet antyder var Wolfgang Amadeus Mozart en frekvent gäst här på slutet av 1700-talet, men redan då hade byggnaden över 100 år på nacken. Sedan 2004 är det ett hotell där man behållit mycket av den vackra rockokostilen från förr men kombinerat det med modern design. Allt på ett mycket smakfullt sätt. Till frukosten får vi även sällskap av hotellchefen Stefan Rådström som berättar om sitt händelserika liv som startade i Blekinge, fortsatte i en mängd olika länder, innan han landade i Prag där han sedan två år tillbaka driver hotellet.
Upp i bergen
Hans livshistoria fascinerar så mycket att vi nästan glömmer bort att vi har en starttid på Ypsilon Golf i Liberec denna morgon och eftersom resan dit tar dryga timmen, far vi iväg. Vi lämnar stadsmiljö och åker upp i bergen nästan till den tyska och polska gränsen. Namnet Ypsilon kommer just från att gränserna mellan de tre länderna är format som ett ”Y”. Vi befinner oss lite drygt 400 meter över havet i en miljö där man kan spela in Sound of Music alla dagar i veckan. Det är vackert kuperat och banan, som är från 2006 är en riktigt trevlig upplevelse. Här har flera stora tävlingar arrangerats, bland annat har Challengetouren varit här 2008.
Hålen böljar fram och tillbaka bland Jizerbergen och trots att vi har golfbil är det ett utmaning att ta sig runt. Men vackert är det. På flera hål står man högt och ser hela hålet framför sig med bergen i bakgrunden. Vi ser även ett berg långt borta som har en märklig byggnad på toppen. Som ett torn, eller snarare en upp-och-ned vänd tratt.
Vi åker dit efter golfen för vår middag. Jested Hotel byggdes på 1970-talet och det ser ut som att Jizerbergen har fått en påhälsning från en annan planet. Vi befinner drygt 1 000 meter över havet och det 94 meter höga tornet som innehåller både hotell och restaurang kan ses från när och fjärran. Det är inte vackert, men oerhört spektakulärt och om inte molnen valt att lägga sig som en vit matta under oss denna kväll, hade vi nog kunnat se hela vägen tillbaka till Prag.
Efter en händelserik dag åker vi tillbaka till vårt hotell. Vi hinner med en skön kvällspromenad över den vackra Karlsbron med all sin prakt och historia innan tröttheten slår till.
Golf nära stadskärnan
Efter en god natts sömn och en snabb frukost åker iväg till nästa golfbana. Prague City Golf ligger som namnet antyder inte alls långt ifrån centrala Prag och trots en viss morgontrafik är vi framme på en dryg kvart. Klubbhuset är ett gammalt stall där vi får en presentation av anläggningen vars bana öppnade 2009 och är ritad av den gamle storspelaren Alex Cejka som ville bygga en tuff mästerskapsbana av linkskaraktör. Det får man säga att han lyckades väldigt bra med. Även här har Challengetouren varit på besök flera gånger och här har också Lag-EM för pojkar spelats. De första nio är riktigt tuffa och läckra linkshål där vi tar oss upp på greenerna på rätt antal slag, men där vi lägger frustrerande många slag till att få bollen i hål. Greenerna är stora, ondulerade och såphala. Kanske borde vi ha värmt upp på deras enorma övningsgreen ”The Himalayas” för att få in känslan med puttern?
De sista nio är något enklare, men innehåller å andra sidan mängder av vattenhinder. Efter en god lunch i klubbhuset som för övrigt innehåller en fullkomligt enorm shop där vi fyller på vårt bollförråd drar vi vidare på nya äventyr: Black Bridge Golf Resort ligger nästan ännu mer centralt på den östra sidan av Prag. Här har man förvandlat ett trist område till en läcker och utmanande golfanläggning som har alla faciliteter man kan önska. På Black Bridge finns 14 lägenheter vid banan, en träningsanläggning med en akademi med hela nio instruktörer, en restaurang som vunnit pris som bästa golfrestaurang i Tjeckien flera gånger och en väldigt charmig 18-hålsbana.
Lokala rätter och drycker
Att hitta en bra restaurang i Prag är inte så svårt. Det vimlar av bra ställen med alla typer av inriktningar, men vi vill testa lite lokala maträtter och går till V Zátisi som ligger en kort promenad från vårt hotell. Där blir det Kulajdasoppa med potatis, svamp, ägg och dill. Till varmrätt ”Czech Duck” som smakar magiskt. Jag beställer sedan ett glas Becherovka, en tjeckisk likör som innehåller 40 olika örter för att underlätta matsmältningen.
Resan närmar sig sitt slut men vi har sparat det bästa till sist. Vi ska avsluta med ett besök på en av de mest spännande golfprojekten i kanske hela Europa. Oaks Prague håller på att växa fram i utkanten av staden och för tre år sedan stod 18-hålsbanan färdig med design av Kyle Phillips. Direkt vann den pris som Tjeckiens bästa bana. Vid banan byggs det för fullt och när allt är klart kommer att det finnas mängder av villor, lägenheter, hotell, restauranger, spa och gym i vad som nästan är att betrakta som en helt ny stadsdel.
Och mitt i allting ligger banan som vi får ynnesten att spela. När vi kliver upp på ettans tee står en starter och hälsar oss välkomna, delar ut peggar, dagens pinplaceringar, information om banan och vi känner som riktiga tourspelare. Den känslan klingar dock av rätt snabbt efter våra utslag men vi är otroligt taggade att ta oss an denna tuffa utmaning. Snabbt står det klart att Kyle Phillips har byggt ett monster. PGA National Czech Republic är sannolikt den tuffaste bana jag någonsin spelat och här gäller det att de boende vid banan snabbt lär sig spelet för att kunna bemästra den tuffa mästerskapsbanan utan att plågas alltför mycket. Den är lång med upphöjda och ondulerade greener, strategiskt placerade bunkrar på nästintill varje slag. Här gäller det att leverera sitt bästa spel från början till slut. Varken min finske eller danske kollega, eller jag själv för den delen hittar ett vägvinnande spel, men trots väldigt låga poäng är vi alla överens om att vi haft en fantastiskt golfupplevelse på en fantastisk bana. Det brukar vara ett bra tecken.
Prag imponerar verkligen med sina golfbanor, mat, service och vänliga atmosfär, allt till priser som inte sätter djupa spår i plånboken. Det finns ingen anledning efter min resa att ändra min uppfattning om vilken stad som är min favorit i Europa. Den känslan har snarare förstärkts.